Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) παρέπεμψε ο Άρειος Πάγος προς οριστική κρίση το θέμα αν είναι συνταγματική ή όχι κατάργηση των τριών δώρων -επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) στις επικουρικές μόνο συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που έγιναν για το 11μηνο από 11.6.2015 έως 11.5.2016 που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου».
Πιο συγκεκριμένα εννέα χρόνια μετά την απόφαση της Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές και των τριών δώρων των επικουρικών συντάξεων που έγιναν το 2012, έρχεται τώρα ο Άρειος Πάγος να κρίνει ότι όλες οι περικοπές των τριών δώρων που έγιναν με το μνημονιακό νόμο 4093/2012 είναι συνταγματικές.
Τώρα, όμως το Β2 Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου εξέδωσε αντίθετη απόφαση από αυτή που είχε εκδώσει η Ολομέλεια ΣτΕ. Βασικό επιχείρημα των αρεοπαγιτών είναι ότι δεν είναι συνταγματικά αναγκαία η σύνταξη αναλογιστικής μελέτης επιπτώσεων πριν γίνουν οι περικοπές των επιδομάτων, όπως έχει κρίνει η Ολομέλεια του ΣτΕ.
Έτσι, λόγω αντίθετων αποφάσεων μεταξύ του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, η υπόθεση παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στο ΑΕΔ.
Η υπόθεση που απασχόλησε τον Άρειο Πάγο αφορά σε ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία, η οποία από 1-1-2013 έπαυσε να καταβάλλει τα επιδόματα εορτών και αδείας. Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στα δικαστήρια και στο Πρωτοδικείο οι εργαζόμενοι κέρδισαν, αλλά το Εφετείο είχε αντίθετη άποψη. Έτσι, οι συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.