Από το μεσημέρι της Παρασκευής (29/11), το πανελλήνιο παρακολουθεί παγωμένο τις εξελίξεις με τον αστυνομικό της Βουλής, ο οποίος κατηγορείται για 11 αδικήματα μεταξύ των οποίων βιασμό, βιασμό ανηλίκου κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, κατάχρηση ανηλίκων από οικείο κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή, γενετήσιες πράξεις μεταξύ συγγενών κατά ανηλίκων…
Ο μέσος νους αδυνατεί να πιστέψει πως επί οκτώ χρόνια ένας άνθρωπος «δολοφόνησε» τα παιδιά του με αυτόν τον τρόπο και κανείς γύρω του, ούτε το ίδιο το σώμα που υπηρετούσε, δεν κατάλαβε τίποτα…
Η σύζυγός του δηλώνει πως είναι το θύμα στη συγκεκριμένη ιστορία, ωστόσο η κοινή γνώμη ήδη «βράζει» και οι καταθέσεις των κοριτσιών της την «καίνε»…
Πώς γίνεται εξάλλου μια μάνα να βλέπει τα παιδιά της να κακοποιούνται συστηματικά και να μένει άπραγη; Πώς γίνεται μια Ελληνίδα αστυνομικός που καλείται να προστατέψει όλους εμάς, να μην έκανε κάτι για να προστατέψει το ίδιο της το σπίτι…
Ο… τσαμπουκαλής αστυνομικός που βρέθηκε στη Βουλή
Παράλληλα, μεγάλη κουβέντα έχει ξεσπάσει και για τις ευθύνες της Ελληνικής Αστυνομίας…
Προ ημερών, η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου είπε πως «το πειθαρχικό και ποινικό παρελθόν του φερόμενου θύτη, δεν δικαιολογούσε τη μόνιμη απομάκρυνσή του από το Σώμα»…
«Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται από το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΛ.ΑΣ., δεν δικαιολογούνταν η απόταξή του από το Σώμα. Δεν μπορεί να απομακρυνθεί αστυνομικός χωρίς καταδικαστικές αποφάσεις», πρόσθεσε.
Κάπου εδώ πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι ο συγκεκριμένος άνδρας το 2002 είχε ξυλοκοπήσει έναν οδηγό ταξί και έναν 17χρονο γιατί δεν είχε πληρώσει εισιτήριο στο λεωφορείο.
Έναν χρόνο αργότερα, συμμετείχε σε βίαια επεισόδια. Τέθηκε σε αργία τεσσάρων μηνών διαθεσιμότητα για έναν χρόνο.
Παράλληλα είχε φραστικό επεισόδιο με αστυνομικό, φραστικό επεισόδιο με πολίτη όπου ακολούθησε και ξυλοδαρμός, φραστική επίθεση σε βάρος αξιωματικού στο ΑΤ Συντάγματος.
Το 2008 τραυμάτισε αστυνομικό, ενώ στις 18 Νοεμβρίου του 2024 καταδικάστηκε για ενδοοικογενειακή απειλή…
Η «αμεσότητα» άργησε οκτώ χρόνια
Στην ανακοίνωση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη δημοσιοποίηση της φρίκης αναφέρεται ότι «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία αντιμετωπίζουν με τη μέγιστη σοβαρότητα και ευαισθησία τη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών καταδεικνύουν την αμεσότητα, την αποφασιστικότητα και τη διαφάνεια που διέπουν την προσέγγιση της ΕΛ.ΑΣ., με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των θυμάτων και την πλήρη απόδοση δικαιοσύνης»…
Ωστόσο αυτή η αμεσότητα άργησε οκτώ χρόνια… Και γιατί άργησε οκτώ χρόνια…
Άργησε, σε μεγάλο βαθμό, γιατί ο αστυνομικός της Βουλής περνούσε με επιτυχία τα ψυχομετρικά τεστ της ΕΛ.ΑΣ που είναι απαρχαιωμένα και δεν εντοπίζουν τίποτα όπως φάνηκε.
Για να καταλάβει κανείς, ο συγκεκριμένος άνθρωπος οπλοφορούσε μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο… Τι κι αν είχε έναν ολόκληρο φάκελο με πειθαρχικά παραπτώματα που αποδείκνυαν τον… οξύθυμο χαρακτήρα του.
Σήμερα, βέβαια, μετά τις αποκαλύψεις ξαφνικά εμφανίστηκαν ψυχολογικά προβλήματα και κρατείται στο «424».
Εξάλλου, όπως επισήμανε και ο Αντώνης Κασιμάτης, ψυχίατρος και πρώην διευθυντής υγειονομικού ΕΛ.ΑΣ, «τα αποτελέσματα από τα τεστ δεν κάνουν διάγνωση»…
«Τα ψυχομετρικά έχουν άπειρες ερωτήσεις. Δεν χρησιμοποιείται μόνο ένα τεστ. Το τεστ είναι ένα απλό συμβουλευτικό εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευμένου ειδικού. Αν δεν έχεις εκπαιδευμένο ειδικό, όλα τα τεστ σού είναι παντελώς άχρηστα. Τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τα τεστ δεν κάνουν διάγνωση. Εκτός συνέντευξης δεν γίνεται τίποτα».
- Γιατί, λοιπόν, τα ψυχομετρικά της ΕΛ.ΑΣ. είναι τα ίδια από τη δεκαετία του 1950;
- Γιατί δεν έχουν προσληφθεί περισσότεροι ειδικοί, ώστε να κρίνουν με επιστημονικά τεκμήρια αν οι άνθρωποι που πληρώνονται για να μας προστατεύουν πληρούν τα κριτήρια;
- Γιατί γίνονται κάθε πέντε χρόνια; Δεν έχει σκεφτεί κανείς ότι ένας άνθρωπος που είναι καλά σήμερα, σε τρία χρόνια μπορεί να αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα;
Ποιος έβαλε τον αστυνομικό στη Βουλή;
Προβληματισμό προκαλεί βέβαια και η παραδοχή Μπαλάσκα, πως «όσοι αστυνομικοί είναι στη Βουλή είναι με μέσον και άκρες».
«Η Βουλή πρώτα από όλα έχει χρήματα, έχει προνόμια. Για να πας στη βουλή έπρεπε να έχεις τον Θεό, πατέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το ερώτημα, ωστόσο, πώς βρέθηκε αυτός ο άνθρωπος εκεί πέρα παραμένει αναπάντητο.
Δεκαήμερη σιωπή από Βουλή και ΕΛ.ΑΣ.
Παράλληλα πληθαίνουν τα ερωτήματα για το γεγονός ότι για δέκα μέρες επικρατούσε «σιωπητήριο» από τη Βουλή και από την αστυνομία για την υπόθεση.
Συγκεκριμένα, η φρικώδης αυτή υπόθεση βγήκε στο φως της δημοσιότητας το μεσημέρι το προηγούμενης Παρασκευής (29/11), ενώ μέχρι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση από την αστυνομία, αλλά ούτε καμία αναφορά στο επίπεδο της Βουλής.
Ο Παύλος Μαρινάκης ερωτήθηκε για το συγκεκριμένο… σιωπητήριο και απάντησε τα εξής:
«Όπως επιτάσσει μία τέτοια σοβαρή υπόθεση, εξαντλούνται όλα τα χρονικά περιθώρια, ούτως ώστε να έχουμε την ταχύτερη δυνατή διαλεύκανση. Τώρα η Βουλή να ανακοινώσει κάτι για το οποίο δεν μπορεί να πει, δηλαδή τι να ανακοινώσει η Βουλή, είναι δουλειά της δικαιοσύνης, της αστυνομίας να τρέξει την συγκεκριμένη υπόθεση, να δούμε ακριβώς τι έχει συμβεί και να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες. Είναι ζήτημα δικαιοσύνης, δημόσιας τάξης η συγκεκριμένη περίπτωση. Από εκεί και πέρα είπα ότι στο πειθαρχικό σκέλος θα ερευνηθούν όλα τα δεδομένα, αλλά πρέπει να τα έχουμε όλα τα δεδομένα και με νηφαλιότητα να δούμε τι πραγματικά συνέβη».
Συνοψίζοντας, παρακολουθούμε μια αλληλουχία γεγονότων και παθογενειών, τα οποία «δολοφόνησαν» τέσσερα μικρά παιδιά.
Ναι, ήταν η νόσηρη σχέση των δύο που έπληξε ανεπανόρθωτα τις παιδικές αυτές ψυχές, ωστόσο το χρέος μιας ευνομούμενης πολιτείας είναι να βρίσκει τις λύσεις και να παρέχει στους πολίτες της τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να αποτρέπονται αυτές οι πράξεις.
Να κόβονται από τη ρίζα και το σημαντικότερο από την αρχή…