19.8 C
Athens
19.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Αθανασίου στο Ειδικό Δικαστήριο: «Η Τουλουπάκη αποκαλούσε τον Παπαγγελόπουλο «Παπ», ο γιος του δούλεψε στην Τράπεζα Πειραιώς, είχε χρέος να ξεπληρώσει…»

    Με τη διεξοδική εξέταση του πρώην εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτη Αθανασίου από συνηγόρους υπεράσπισης, συνεχίστηκε σήμερα η δίκη του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη στο Ειδικό Δικαστήριο.

    Ο κ. Αθανασίου μάλιστα με την έναρξη της σημερινής, 13ης συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου, αναφέρθηκε στην υπόθεση Σάλλα για την οποία όπως είχε πει στην κατάθεση του είχε δεχθεί πιέσεις από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να καθυστερήσει την εισαγγελική έρευνα. Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, ο κατηγορούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε «ένας χρέος που έπρεπε να ξεπληρώσει» προς την Τράπεζα Πειραιώς στην οποία ηγείτο τότε ο κ. Σάλλας. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με το μάρτυρα, ο γιος του κ. Παπαγγελόπουλου εργάστηκε στην τράπεζα για ένα έτος και εν συνεχεία εργάστηκε στα ΕΛΠΕ.

    «Ο κ. Παπαγγελόπουλος με έχει κατηγορήσει ότι είμαι ψεύτης. Αυτά όμως που κατέθεσα είναι αληθινά. Μου είναι αδιανόητο και ανήθικο να θίξω τη τιμή και την υπόληψη ενός παλιού φίλου και να πω  ψέματα σε βάρος του» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασίου για να προσθέσει:


    «Σήμερα έμαθα από μια έμπιστη πηγή στη Τράπεζα Πειραιώς ότι ο γιος του κ. Παπαγγελόπουλου από το Σεπτέμβριο του 2016 εργάζονταν στην Τράπεζα Πειραιώς από την οποία αποχώρησε το Σεπτέμβριο του 2017 και πήγε στα ΕΛΠΕ. Είναι δηλαδή αυτή η συνεργασία μέσα στο επίμαχο χρονικό διάστημα που με ρωτούσατε. Είχε αναλάβει μια υποχρέωση που πρέπει να τη ξεχρεώσει. Να ζητήσετε στοιχεία από την τράπεζα Πειραιώς και τις δηλώσεις με τα εισοδήματα του από την τράπεζα. Υπήρχε λοιπόν λόγος που ο κατηγορούμενος ενδιαφέρονταν τόσο έντονα για την υπόθεση Σάλλα».

    Στη συνέχεια ο μάρτυρας δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης των δυο κατηγορουμένων, κάποιες από τις οποίες έχουν ως εξής:


    Συνήγορος Τουλουπάκη: Ποιες ήταν οι σχέσεις Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλου;

    Π. Αθανασίου: Είχα καταλάβει ότι είχαν μια οικειότητα τον αποκαλούσε «Παπ» …

    Συνήγορος Τουλουπάκη: Σε τι συσκέψεις διέκοπτε η κ. Τουλουπάκη για να μιλήσει με τον κ. Παπαγελόπουλο;

    Αθανασίου: Δεν είπα ότι μιλούσε για τις υποθέσεις για τις οποίες κάναμε σύσκεψη. Σηκωνόταν όμως και πήγαινε να μιλήσει με τον «Παπ» … Τη ρώταγα ποιος είναι και μου έλεγε ο «Παπ»…

    Συνήγορος: Με την κ. Ράικου τι σχέση είχατε;

    Π. Αθανασίου: Συναδελφική.

    Συνήγορος: Όταν εκμυστηρευτήκατε ο ένας στον άλλο τις παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου, όπως λέτε, μιλήσατε για τις σχέσεις Τουλουπάκη μαζί του;

    Π. Αθανασίου: Όχι.

    Συνήγορος: Εκτός από τα τηλέφωνα είχε πέσει στην αντίληψή σας κάποια συνάντηση της κ. Τουλουπάκη με Παπαγγελόπουλο;

    Π. Αθανασίου: Που να ξέρω τι γινόταν εκτός;

    Συνήγορος: Όταν αναφέρατε στην κατάθεσή σας για στενές σχέσεις Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλου σε τι ακριβώς σχέσεις αναφερόσασταν;

    Π. Αθανασίου: Μιλούσαν άνετα μεταξύ τους, φαινόταν ότι είχαν ζεστές σχέσεις όχι τίποτα περίεργο, ήταν άνετο το κλίμα. Αυτή ήταν η αίσθησή μου.

    Στη συνέχεια ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο ταξίδι που είχε κάνει ομάδα εισαγγελέων, στην οποία συμμετείχε και η κ. Τουλουπάκη στο εξωτερικό προκειμένου να συναντήσει τον Εβρέ Φαλτσιανί, πρώην τραπεζικό υπάλληλο της HSBC στη Γενεύη.

    «Αυτή η ομάδα πήγε για να δει το Φαλτσιανί κρυφά χωρίς να ενημερώσουν κανένα προϊστάμενο, πήγαν μόνοι τους τη στιγμή κατά την οποία όλοι για τα ταξίδια κάποιον ενημερώνουμε. Δεν ήταν η εποχή να κάνουν αυτό το ταξίδι. Έγινε δηλαδή χάρην εντυπωσιασμού; Δεν κατάλαβα; Πήγαν εκεί ξαφνικά και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν ήξερε τίποτα», είπε ο κ. Αθανασίου.

    Συνήγορος: Πως συνδέεται αυτό στη σχέση Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλου;

    Π. Αθανασίου: Σημαίνει ότι είναι πρόσωπα της εμπιστοσύνης του.

    Συνήγορος: Τα ταξίδια με δικαστική συνδρομή τα έξοδα δεν τα πληρώνει το υπουργείο Δικαιοσύνης;

    Π. Αθανασίου: Αυτό το ταξίδι ήταν incognito δεν υπήρχε δικαστική συνδρομή ούτε τίποτα.

    Συνήγορος Τουλουπάκη: Μιλήσατε για στενή σχέση Τουλουπάκη – Παπαγγελόπουλου, τι εννοείται;

    Π. Αθανασίου: Μιλώ για μια καλή σχέση που δημιουργήθηκε από τη συνεργασία.

    Συνήγορος: Αυτή η οικειότητα η υπηρεσιακή σχέση, σημαίνει ότι η Τουλουπάκη έκανε ότι της έλεγε ο Παπαγγελόπουλος;

    Π. Αθανασίου: Δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό το πράγμα, δεν το αποκλείω.

    Συνήγορος: Τι εικόνα είχατε για την κ. Τουλουπακη ως εισαγγελέα. Ήταν λαδιάρα κατά το κοινώς λεγόμενο ή ασκούσε σωστά τα καθήκοντά της;

    Π. Αθανασίου: Εντάξει καλή ήταν, δεν είχε υποπέσει κάτι στην αντίληψή μου.

    Συνήγορος Παπαγγελόπουλου: Γιατί να ήθελε ο κ. Παπαγγελόπουλος να βλάψει τον κ. Παπαχρήστο έναν δημοσιογράφο. Δεν υπάρχει ούτε ένα δημοσίευμα που να λέει κάτι για τον κ. Παπαγγελόπουλο….

    Αθανασίου: Μήπως έγραψε κάτι εναντίον της κυβέρνησης που υπηρετούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος;

    Στη συνέχεια η υπεράσπιση ζήτησε επίμονα από τον μάρτυρα να αποκαλύψει το πρόσωπο που του είπε ότι ο γιος του κ. Παπαγγελόπουλου εργάστηκε στην Τράπεζα Πειραιώς, διαφορετικά, όπως είπε, απλώς συκοφαντεί Μάλιστα, η πρόεδρος ανέφερε πως αν ο μάρτυρας δεν πει το όνομα του προσώπου που του αποκάλυψε αυτή την πληροφορία, τότε ο Κώδικας ορίζει πως δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο η κατάθεσή του. Εν τέλει, ο κ. Αθανασίου κατονόμασε το πρόσωπο που του μίλησε για την εργασιακή σχέση του γιου κ. Παπαγγελόπουλου με την Τράπεζα Πειραιώς και ανέφερε πως πρόκειται για το «νούμερο 2» στη νομική υπηρεσία της Τράπεζας. Η υπεράσπιση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβάλλει αίτημα για κλήτευση του συγκεκριμένου προσώπου στη δίκη ώστε να καταθέσει.

    «Μήπως εγώ είμαι ο κατηγορούμενος; »

    Πάντως, σε κάποια στιγμή της εξέτασή του από συνήγορο του Δ. Παπαγγελόπουλου, ο κ. Αθανασίου αναρωτήθηκε αν είναι εκείνος ο κατηγορούμενος και όχι μάρτυρας. «Η διαδικασία της εξέτασης δεν είναι αμερόληπτη», είπε ο κ. Αθανασίου με την πρόεδρο να του απαντά πως πρόκειται για έλεγχο της αξιοπιστίας του, ο οποίος μπορεί να είναι και υπέρ του και όχι κατά. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο κ. Αθανασίου ανακάλεσε τα όσα είπε με την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου να εφιστά τη προσοχή στο συνήγορο για να μην κάνει ερωτήσεις που είναι εκτός θέματος.

    Προς το τέλος της σημερινής διαδικασίας το λόγο έλαβε ο κατηγορούμενος πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος είπε: «Έχω πολλές ερωτήσεις να κάνω στον μάρτυρα όμως σέβομαι τη  κόπωσή σας και την κόπωσή του, μολονότι αυτός δεν σεβάστηκε εμένα. Είναι τόσα πολλά τα ψέματα, οι αντιφάσεις και οι ανακρίβειές του, τις οποίες θα επισημάνω στο σχολιασμό για να διευκολύνω τη διαδικασία».

    Η δίκη θα συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ