Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής προχώρησε στην εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης, η οποία από τον Φεβρουάριο του 2022 ενέχεται σε τουλάχιστον 72 περιπτώσεις κλοπών με τη μέθοδο της απασχόλησης, με λεία που ξεπερνάει το 1.000.000 εκατ. ευρώ σε μία απάτη μαμούθ για τα δεδομένα της Αττικής.
Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής (13/1), μετά από εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου συνελήφθησαν 15 κύρια και υποστηρικτικά μέλη της οργάνωσης και 1 ακόμη άτομο για υπόθαλψη εγκληματία.
Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχου Δημήτριου Δάβαλου, κατά την σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης στα γραφεία της ΓΑΔΑ, οι πρώτες συλλήψεις έγιναν όταν τα μέλη της οργάνωσης ετοιμάζονταν να προβούν σε ακόμα μία κλοπή στην περιοχή της Πεύκης. Όπως αποκάλυψε ο κ. Δάβαλος κατά την διάρκεια της επιχείρισης ένα μέλος της συμμορίας, προκειμένου να αποφύγει την σύλληψή του, επιχείρησε να χτυπήσει με το αυτοκίνητό του έναν αστυνομικό, που έπεσε στο έδαφος για τον αποφύγει με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο χέρι.
Σε βάρος των συλληφθέντων μελών της οργάνωσης, καθώς και σε βάρος επιπλέον 6 μελών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, επικίνδυνη οδήγηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και τη νομοθεσία περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
Η πλειοψηφία των συλληφθέντων έχει απασχολήσει για συναφή αδικήματα τις αρχές, ενώ σε βάρος ορισμένων από αυτούς έχει σχηματιστεί στο παρελθόν πληθώρα δικογραφιών -πολλές εκ των οποίων κακουργηματικού χαρακτήρα- για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας.
Ως προς τον τρόπο που δρούσαν, τα μέλη της οργάνωσης αρχικά εντόπιζαν διαδικτυακές αγγελίες σχετικά με την πώληση ή ενοικίαση ακινήτων ή άλλων αντικειμένων. Στόχευαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, ενώ παράλληλα κατά την καθορισμένη ημερομηνία συνάντησης προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ότι το υποψήφιο θύμα τους θα ήταν μόνο στο σπίτι. Ακολούθως εμφανίζονταν συνήθως ως ζευγάρι και σε συνδυασμό με την επαγγελματική κατάσταση που παρουσίαζαν, φρόντιζαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πωλητή ή ενοικιαστή, συζητώντας θέματα κοινωνικής φύσεως.
Στη συνέχεια με διάφορα προσχήματα, απομόνωναν το θύμα συνήθως στο μπαλκόνι της οικίας, ώστε συνεργοί τους που ανέμεναν εξωτερικά να καταφέρουν να εισέλθουν σε αυτή χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυράνθρωποι), τα οποία άλλαζαν τακτικά, ενώ συνομιλούσαν σε δική τους διάλεκτο.
Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 14 συνολικά σπίτια σε Άνω Λιόσια, Κερατσίνι, Πειραιά και Καλλιθέα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 7 αυτοκίνητα, ζυγαριά και 13 νάιλον συσκευασίες με 17,3 γραμμάρια κάνναβης, 24 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, τραπεζικές κάρτες, κάρτες ΟΠΑΠ και Casino, ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε στις κλοπές, 28.565,5 ευρώ, λυδία λίθος, χρυσά κοσμήματα και ρολόγια, μπρασελέ με 6 χρυσές λίρες και με 10 χρυσές λίρες.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την εμπλοκή τους και σε επιπλέον περιπτώσεις.