Κρίσιμη αναμένεται να είναι η εβδομάδα που διανύουμε όσον αφορά στην εκδίκαση αγωγών που έχουν καταθέσει συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα κατά των περικοπών στις συντάξεις τους τα τελευταία χρόνια, αλλά και κατά των «κομμένων» δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας.
Οι υποθέσεις αυτές αναμένεται να συζητηθούν την ερχόμενη Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου, στο IV Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ μια ημέρα αργότερα την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου τη «σκυτάλη« θα λάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ειδικότερα, ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου την ερχόμενη Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν τέσσερεις υποθέσεις συνταξιούχων του δημοσίου τομέα που θα έχουν το χαρακτήρα πιλοτικής δίκης.
Πρόκειται για αιτήσεις συνταξιούχων που ζητούν αναδρομικά διαφορές στις συντάξεις τους λόγω των περικοπών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, έως το περασμένο έτος.
Συγκεκριμένα, οι διεκδικήσεις αυτές των προσφευγόντων αφορούν στη χρονική περίοδο από το 2011 έως το 2020 και για περικοπές των συντάξεών τους που έγιναν πριν και μετά την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου» (νόμος 4387/2016). Οι συνταξιούχοι στρέφονται κατά του ΕΦΚΑ και του Δημοσίου, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές που υπέστησαν είναι αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές και στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως στο Δ’ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, εκκρεμούν προς εκδίκαση περίπου 70.000 ομαδικές αιτήσεις (1.700 δικογραφίες) πολιτικών συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα (πρώην δημοσίων υπαλλήλων) και συνταξιούχων καθηγητών των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διευθυντών και γιατρών του ΕΣΥ κ.λπ. Στους αριθμούς αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς αγωγές των ενστόλων, που είναι περίπου στα ίδια αριθμητικά επίπεδα.
Η μάχη στο ΣτΕ
Από την πλευρά τους οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ένα μεγάλο μέρος των αιτήσεων αυτών έχουν προγραμματιστεί να συζητηθούν την ερχόμενη Παρασκευή στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα διεκδικούν την αναδρομική επιστροφή περικοπών των συντάξεων τους που έγιναν με το «νόμο Κατρούγκαλου», αλλά και επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας) στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Συνολικά οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των συντάξεών τους για ένα 11μήνο (από 11.06.2015 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου Κατρούγκαλου), όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους.
Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ έχουν προσφύγει 50 περίπου συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα και συνδικαλιστικοί φορείς, που νομιμοποιούνται να καταθέσουν αιτήσεις στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Μεταξύ αυτών είναι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, η Ανωτάτη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Τραπεζικών Οργανώσεων Ελλάδος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ κ.ά.
Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της υπ΄ αρθμ. Φ.11321/35005/1528/14.10.2020 απόφασης του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι επίμαχες περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ (υπ΄αριθμ. 2287-2288/2015).
Επιπρόσθετα οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν στις αιτήσεις τους πως το υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου (ν. 4714/2020 άρθρο 114, παρ. 3), αναφέρει ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές.