Το πρόβλημα της αναστολής χορήγησης προκαταβολών έναντι εφάπαξ βοηθήματος από τον ΕΛΟΑΣ παραμένει σοβαρό και επιδεινώνει την οικονομική κατάσταση πολλών στελεχών, μελών του ΣΑΣΜΥ.
Οι αποφάσεις για τη μη χορήγηση προκαταβολών τα έτη 2023 και 2024 δημιουργούν έντονη δυσαρέσκεια, καθώς πολλές οικογένειες στερούνται μια κρίσιμη οικονομική στήριξη.
Αποφάσεις Αναστολής για το 2023 και το 2024
Η αναστολή των προκαταβολών αποφασίστηκε από τη Διοικούσα Επιτροπή του ΕΛΟΑΣ:
- Ανακοίνωση για το 2023: Στις 5 Ιουλίου 2023, ο ΕΛΟΑΣ ενημέρωσε ότι δεν θα χορηγούνται προκαταβολές λόγω ταμειακών δυσχερειών, παραπέμποντας στη Φ.872/229160 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 962/1-10-1974).
- Ανακοίνωση για το 2024: Στις 17 Ιανουαρίου 2024, ανακοινώθηκε ότι η αναστολή παραμένει σε ισχύ για δεύτερη συνεχή χρονιά, με την ίδια αιτιολογία.
Παρέμβαση ΣΑΣΜΥ για το Θέμα υπέρ των μελών του
Ο ΣΑΣΜΥ έχει πραγματοποιήσει διαδοχικές παρεμβάσεις για το ζήτημα, αποστέλλοντας επιστολές και έγγραφα στα αρμόδια υπουργεία και στον ΕΛΟΑΣ. Οι παρεμβάσεις αυτές συνοψίζονται:
- Στην επισήμανση του προβλήματος βιωσιμότητας του ΕΛΟΑΣ και της αδικίας που προκλήθηκε στα μέλη του από την αναστολή των προκαταβολών.
- Στην αποστολή επίσημου εγγράφου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, όπου ζητά την άμεση επαναφορά της δυνατότητας χορήγησης προκαταβολών.
Παρέμβαση στη Βουλή
Το θέμα έφτασε στη Βουλή μέσω ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ, Νίκου Παπαναστάση και Θανάση Παφίλη, στις 9 Φεβρουαρίου 2024 μετά την λήψη του εγγράφου του ΣΑΣΜΥ (Αυτό είχε κοινοποιηθεί σε όλα τα κόμματα του Ελληνικού κοινοβουλίου, Γενικά επιτελεία, Ομοσπονδίες Στρατιωτικών, Αστικά Σωματεία Αποφοίτων κτλ). Οι βουλευτές ζήτησαν εξηγήσεις για την αναστολή και πρότειναν την άμεση επαναφορά των προκαταβολών, με στόχο την ανακούφιση των μερισματούχων που βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια.
Απάντηση Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας
Σε απάντησή του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, δήλωσε τα εξής:
- Η απόφαση της αναστολής ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΟΑΣ με τη σύμφωνη γνώμη του ΓΕΣ, λόγω «προσωρινών ταμειακών δυσχερειών».
- Οι δυσχέρειες αυτές αποτυπώθηκαν σε σχετική αναλογιστική μελέτη, η οποία έδειξε την ανάγκη για άμεση προσαρμογή με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΟΑΣ.
- Η δυνατότητα επαναφοράς των προκαταβολών θα εξεταστεί μόλις βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες.
Η απάντηση του Υφυπουργού επισημαίνει ότι η προτεραιότητα είναι η απρόσκοπτη χορήγηση του συνολικού εφάπαξ βοηθήματος στους δικαιούχους. Η απάντηση είναι διαθέσιμη εδώ.
Επιπλέον Προβλήματα: Κατάργηση Τρίμηνων Αποδοχών
Εκτός από την παύση των προκαταβολών, τα στελέχη πλέον δεν λαμβάνουν ούτε τις τρίμηνες αποδοχές μετά την αποστρατεία τους. Οι αποδοχές αυτές ήταν απαραίτητες για τη διαβίωση έως την έκδοση της σύνταξης και τη χορήγηση του εφάπαξ βοηθήματος.
Η κατάργηση των τρίμηνων αποδοχών, σε συνδυασμό με την αναστολή των προκαταβολών, έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο πολλά μέλη του ΣΑΣΜΥ, τα οποία ζητούν τη βοήθεια του Συνδέσμου για την επίλυση του προβλήματος.
Δύο Ταχύτητες Μερισματούχων
Η αναστολή προκαταβολών έχει δημιουργήσει δύο κατηγορίες μερισματούχων:
Όσοι έλαβαν προκαταβολές έως 40% πριν την αναστολή χορήγησης, με δικαίωμα λήψης έως και το 60%.
Όσοι δεν έλαβαν καμία προκαταβολή, στερούμενοι την οικονομική υποστήριξη που δικαιούνται., στερούμενοι την οικονομική υποστήριξη που δικαιούνται.
Αυτή η άνιση μεταχείριση προκαλεί αισθήματα αδικίας στα μέλη του ΣΑΣΜΥ, που έχουν συμβάλει με τις εισφορές τους στον ΕΛΟΑΣ.
Ζητήματα που Παραμένουν Άλυτα
Ο ΣΑΣΜΥ έχει επισημάνει και άλλα προβλήματα, όπως:
- Το Συμπληρωματικό Εφάπαξ για την περίοδο 2013-2016: Τα μέλη που έλαβαν μόνο το 50% της διαφοράς του μισθολογίου βάσει του ν. 4307/2014 δεν έχουν λάβει το υπόλοιπο ποσό, παρά τις διαβεβαιώσεις της προηγούμενης ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ για νομοθετική ρύθμιση.
- Η ανάγκη για συμμετοχή αποφοίτων ΣΜΥ στα Διοικητικά Συμβούλια του ΕΛΟΑΣ και του ΜΤΣ, ώστε να διασφαλίζεται η εκπροσώπηση των πολυάριθμων μετόχων που προέρχονται από τη ΣΜΥ.
Αναπάντητα Ερωτήματα
Μέλη του ΣΑΣΜΥ ετοιμάζονται να καταθέσουν νέες αιτήσεις για προκαταβολές έναντι εφάπαξ βοηθήματος το 2025. Ωστόσο, παραμένουν αναπάντητα τα ερωτήματα:
- Θα έχουν τύχη αυτές οι αναφορές;
- Έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα στο ΜΤΣ και τον ΕΛΟΑΣ, ιδίως μετά τις παρεμβάσεις, όπως η νέα ΚΥΑ για το ΒΟΕΑ;
- Σε πόσο χρονικό διάστημα πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων το Εφάπαξ βοήθημα μετά την συμπλήρωση 35 ετών μετοχικής σχέσης; Είναι αλήθεια αυτό που μας μεταφέρουν τα μέλη μας για πίστωση στους λογαριασμούς τους ακόμη και μετά από 9 μήνες;
- Ποια τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών;
Γράφει ο Γενικός Γραμματέας του ΣΑΣΜΥ, Αντισυνταγματάρχης (ΑΤΘ) Γεώργιος Κυλινδρής