Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν τον ρωσικό έλεγχο της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας ως μέρος μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, αποκαλύπτει το Bloomberg, επικαλούμενο γνώστες του θέματος.
Η Κριμαία περιήλθε υπό ρωσικό έλεγχο το 2014 ως απόρροια δημοψηφίσματος, το οποίο αμφισβήτησε η διεθνής κοινότητα, αρνούμενη στη συνέχεια την αναγνώριση της χερσονήσου ως ρωσικής.
Η πιθανή παραχώρηση είναι το τελευταίο μήνυμα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι πρόθυμος να εδραιώσει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και έρχεται καθώς ο ίδιος και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο άφησαν να εννοηθεί την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει από τις ειρηνευτικές προσπάθειες της, εκτός εάν σημειωθεί γρήγορα πρόοδος.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα παραχωρήσει εδάφη στη Μόσχα. Αλλά η κίνηση θα ήταν ένα όφελος για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επιδιώκει εδώ και καιρό τη διεθνή αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία.
Ο Πούτιν μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συμφωνήσει με την πρόταση του Τραμπ για μια ευρεία ειρηνευτική συμφωνία, αν και όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα δεν έχει ακόμα ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα.
Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στους συμμάχους προτάσεις για να επιτρέψουν μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο Παρίσι την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένου ενός περιγράμματος όρων για τον τερματισμό των μαχών και τη χαλάρωση των κυρώσεων στη Μόσχα σε περίπτωση διαρκούς κατάπαυσης του πυρός, ανέφερε το Bloomberg.
Η πρόταση θα παγώσει σε γενικές γραμμές την πρώτη γραμμή, με τα περισσότερα άλλα ουκρανικά εδάφη που τώρα καταλαμβάνονται από τη Ρωσία να παραμένουν ουσιαστικά υπό τον έλεγχο της Μόσχας. Οι φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ θα ήταν επίσης εκτός τραπεζιού.
Η πρόταση του Τραμπ θα πρέπει να κοινωνικοποιηθεί περαιτέρω σε όλη την Ευρώπη και με την Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να εμποδίσει τις παραχωρήσεις που έχει περιγράψει ο Τραμπ, ο οποίο παλαιότερα έχει δηλώσει πως οι άλλες ουκρανικές φιλοδοξίες – όπως η ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ – δεν θα ήταν δυνατές.
Η Ρωσία επιμένει ότι η στρατιωτική κατάληψη τμημάτων της Ουκρανίας από το 2014, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας και μεγάλων περιοχών τεσσάρων περιοχών – Ζαπορίζια, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ντόνετσκ – πρέπει να αναγνωριστεί σε οποιαδήποτε συμφωνία.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κίεβο την Πέμπτη, ο Ζελένσκι επιτέθηκε στον Γουίτκοφ για την «υιοθέτηση ρωσικής στρατηγικής» και είπε ότι ο απεσταλμένος του Τραμπ δεν είχε «εντολή να συζητήσει ουκρανικά εδάφη, επειδή αυτά τα εδάφη ανήκουν στον λαό μας».