Ο κλάδος των μουσικών, μετά τα νέα μέτρα, δηλαδή την απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση και τη διασκέδαση για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, βρίσκεται σε απόγνωση, καθώς 600 σχεδόν μουσικοί της Βόρειας Ελλάδας έχουν μείνει χωρίς δουλειά.
Την τραγική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες επαγγελματίες του κλάδου περιέγραψαν στο ThessToday.gr o Δημήτρης Μυστακίδης και η Μαρία Φραγκούλη, μουσικοί και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος ενώ έκαναν λόγο για στοχοποίηση της τέχνης αλλά και της μουσικής.
Σε Πανκαλλιτεχνικό Συλλαλητήριο προχωρά μάλιστα ο Σύλλογος Μουσικών την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διαμαρτυρηθεί ενάντια στα μέτρα που πλήττουν τον κλάδο αλλά και να υπερασπιστεί τα εργασιακά του δικαιώματα. Το συλλαλητήριο διοργανώνεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος και θα συμμετέχουν 49 σωματεία.
«Για μια ακόμη φορά ο τομέας της τέχνης και ειδικότερα της μουσικής στοχοποιείται και θεωρείται υπεύθυνος για τη διασπορά του ιού. Μπορεί η μουσική να επηρεάζει την κατάσταση με την πανδημία αλλά δεν αποτελεί τον μοναδικό λόγο ώστε να οδηγηθούμε σε απαγόρευση. Ο κλάδος μας είναι από τους μοναδικούς που πλήττεται τόσο πολύ και από τους πρώτους που επηρεάζεται άμεσα από κάθε νέο μέτρο της κυβέρνησης. Απαγορεύεται να εργαστούμε αυτήν την στιγμή και χιλιάδες μουσικοί είμαστε χωρίς εισόδημα», δήλωσε με αγανάκτηση ο κ. Μυστακίδης.
Από την πλευρά της η κα. Φραγκούλη υποστήριξε ότι χάθηκαν πολλά μεροκάματα την εορταστική περίοδο «που περίμεναν τόσο η εστίαση όσο και εμείς να δουλέψουμε. Από την αρχή του 2020 που εμφανίστηκε η πανδημία μέχρι και σήμερα είμαστε σε άτυπο lockdown. Και διεκδικούμε την αποζημίωση όλων των μουσικών χωρίς καμία εξαίρεση». Υποστήριξε ακόμη ότι «η κυβέρνηση εγκληματεί κατά των μουσικών, της τέχνης και του πολιτισμού και μας καταδικάζουν χωρίς να καταλαβαίνουμε γιατί συμβαίνει ξανά το ίδιο με την τέχνη».
«Κόφτες» στα μέτρα στήριξης
Εξήγησαν παράλληλα κα οι δύο τους περιορισμούς που υφίστανται οι δικαιούχοι των μέτρων στήριξης από το κράτος. Ένα μεγάλο ποσοστό των μουσικών έχει μείνει εκτός των επιδοτήσεων και δεν τις έχει λάβει. «Δεν θα πάρουν χρήματα αρκετοί συνάδελφοι καθώς το κράτος χρησιμοποιεί διάφορα τεχνάσματα για να μη δοθούν. Ακόμη και στα lockdown οι μουσικοί καθυστέρησαν αρκετά ώστε να λάβουν τα επιδόματα που πήραν οι υπόλοιποι κλάδοι. Πολλοί ΚΑΔ για παράδειγμα που αφορούν τους μουσικούς δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα», σημείωσε ο κ. Μυστακίδης.
Τόνισε, μάλιστα, το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις αναστολές εργασίας. Επιχειρήσεις που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη μουσική ορχήστρα τους, λειτουργούν κανονικά, χωρίς τη μουσική, ωστόσο, λόγω των απαγορεύσεων με αποτέλεσμα να μην έχουν το δικαίωμα οι μουσικοί να τεθούν σε αναστολή. «Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν επειδή έχουν ζωντανή ορχήστρα. Με τα νέα μέτρα απαγορεύτηκε η μουσική αλλά τα εστιατόρια εξακολουθούν να λειτουργούν. Πως λοιπόν οι μουσικοί θα βγουν σε αναστολή ενώ το κατάστημα παραμένει ανοιχτό και οι ΚΑΔ δεν περιλαμβάνονται στα μέτρα στήριξης», διερωτήθηκε στο ThessToday.gr ο κ. Μυστακίδης.
Δύο και τρεις δουλειές για να επιβιώσουν
Μια μεγάλη μερίδα μουσικών συνδυάζει δύο και τρεις δουλειές προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. «Είμαστε το εύκολο «πετσόκομμα» σε κάθε απόφαση για νέα μέτρα. Μέχρι και τον Μάιο ο Σύλλογος έκανε ενέργειες όπως το «καλάθι αλληλεγγύης» και μοιράζαμε τρόφιμα σε οικογένειες μουσικών ώστε να επιβιώσουν. Ακόμη και σήμερα βιώνουμε δυσκολίες και θέλουμε να επιστρέψουμε στις δουλειές μας, παρά το γεγονός ότι ελάχιστοι εργάστηκαν μέχρι στιγμής υπό κανονικές συνθήκες. Είναι δεδομένο ότι ο τζίρος των καταστημάτων αλλά και τα μεροκάματά μας έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο κόσμος φοβάται και δεν προτιμά πλέον την εστίαση όπως συνήθιζε», επισήμανε ο μουσικός.
15-20% του πληθυσμού χάθηκε από την εστίαση
Το 15-20% του ενεργού πληθυσμού εξαφανίστηκε από την εστίαση. «Το πρώτο χαστούκι ήρθε με τον αντικαπνιστικό νόμο καθώς μειώθηκε το πελατολόγιο, το οποίο υπέστη περαιτέρω μείωση με την απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους. Ένα 15-20% του ενεργού πληθυσμού εξαφανίστηκε λόγω των περιορισμών», εξήγησε.
Επιστολή προς την κυβέρνηση
Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος έχει στείλει ήδη επιστολή προς την κυβέρνηση με σκοπό την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που βιώνει ο κλάδος. «Είμαστε ενωμένοι οι άνθρωποι της τέχνης και αγωνιζόμαστε για τον ίδιο σκοπό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα λάβει το μήνυμά μας το κράτος και αυτήν τη φορά», κατέληξε ο κ. Μυστακίδης.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Θρίλερ στη Νάξο: Βρέθηκαν δύο πτώματα σε παραλίες του νησιού
Εγκατάλειψη βρέφους στο Χαλάνδρι: Μια γυναίκα με μαύρα ρούχα φέρεται να το άφησε στην παιδική χαρά!
Τραγωδία στην Αχαΐα: Πτώμα εντοπίστηκε σε αυτοκίνητο που έπιασε φωτιά!
Μητροπολίτης Κοζάνης κατά γυναικών μέσα στην εκκλησία: «Δεν μπορείτε να κλείσετε τα στόματά σας; Πώς τις αντέχετε;» (βίντεο)
Ακολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις