Έντονη είναι η αλλαγή που βλέπουν τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της Νικήτης στη Χαλκιδική να έχει συντελεστεί στην περιοχή τους, όπου οι ελεύθερες παραλίες συρρικνώνονται, δίνοντας τη θέση τους σε μεγάλα beach bar και σε ξαπλώστρες που καλύπτουν μεγάλο μέρος της ακτογραμμής.
Τις προηγούμενες ημέρες πολίτες σε Ποτίδαια και Νικήτη πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις ζητώντας να εφαρμοστεί ο νόμος και να μη συνεχιστεί η αισχροκέρδεια.
Ο Ανδρέας Βαρουσιάδης, ο οποίος διαμένει τα καλοκαίρια του στη Νικήτη και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις, επισημαίνει στην Karfitsa.gr πως οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αγανακτήσει από την παρούσα κατάσταση.
Ο ίδιος συνοπτικά κάνει λόγο για «αλόγιστη τουριστικοποίηση και για καταστροφή της φύσης», ως εκ τούτου σημειώνει πως το λεγόμενο κίνημα της πετσέτας πρέπει να συνεχίσει τις παρεμβάσεις.
«Έχει γίνει μια ραγδαία αλλαγή στην περιοχή.
Κάποτε έβλεπες παντού οικογένειες με τα παιδιά τους και παρέες με τις ομπρέλες και τα καθίσματά τους που μπορούσαν να κάνουν δωρεάν μπάνιο.
Οι παραλίες έχουν μεταλλαχθεί πλέον σε υπερτουριστικές περιοχές.
Υπάρχουν παντού μεγάλα beach bar με τη μουσική τους, τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες και πολλές φορές δεν υπάρχει πρόσβαση σε παραλίες που παλιότερα μπορούσες να πας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν 20 και 30 ευρώ»
Η μεγάλη ακτογραμμή της Νικήτης λειτουργεί θετικά ώστε να υπάρχει χώρος για τους παραθεριστές που δεν επιθυμούν να πάνε σε ξαπλώστρα, όμως σε μικρότερες παραλίες, όπως είναι το Λαγονήσι και η Τρανή Αμμούδα το πρόβλημα με τα beach bar είναι έντονο.
«Σε αυτές τις περιοχές πραγματικά τα beach bar έχουν καταλάβει όλη την έκταση της παραλίας και οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν δωρεάν το μπάνιο τους χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν 20 και 30 ευρώ σε ξαπλώστρες», σύμφωνα με τον κ. Βαρουσιάδη.
Ο ίδιος θέτει το θέμα της υπερτουριστικοποίησης τονίζοντας πως το οικολογικό αποτύπωμα στην περιοχή είναι βαρύ, την ίδια ώρα που η προσέλευση τουριστών σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχων δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για περιστατικά παράβασης της ισχύουσας νομοθεσίας. Ειδικότερα:
«Η Χαλκιδική ήταν πάντα η απόδραση του καλοκαιριού για μας. Μπορούσες να πας σε όμορφες παραλίες της Χαλκιδικής δωρεάν και εύκολα.
Βλέπουμε ότι πλέον έχει μεταλλαχθεί σε ένα άλλο μέρος που δεν μπορείς να έχεις καν πρόσβαση δίπλα από το σπίτι σου για να κάνεις μπάνιο.
Η Νικήτη συγκεκριμένα είναι μια περιοχή που έχει χτιστεί για 7.000 – 10.000 κατοίκους και το προηγούμενο σαββατοκύριακο είχε 120.000».
«Δεν πρέπει να καταστραφεί για το κέρδος κανενός»
Ο κ. Βαρουσιάδης σημειώνει στην Karfitsa.gr πως η ανταπόκριση των λουόμενων κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων κινητοποιήσεων στην παραλία ήταν πολύ θετική, καθώς επιδοκίμαζαν τους διαμαρτυρόμενους.
Υποστηρίζει δε πως οι πολίτες στην πλειοψηφία τους ζητούν ελεύθερες παραλίες και περισσότερους ελέγχους για να αποφευχθούν περιστατικά παραβατικότητας από πλευράς των επιχειρηματιών.
Κάνει μάλιστα λόγο για έναν επίγειο παράδεισο στην περιοχή ο οποίος «δεν πρέπει να καταστραφεί για το κέρδος κανενός».