Διαδραστική εκδήλωση με στόχο την ανάδειξη των κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, πραγματοποιήσαν «το Χαμόγελο του Παιδιού» και το κέντρο για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια του οργανισμού, στο Κορωπί, χθες Τρίτη 6/2, με αφορμή τη «Διεθνή Ημέρα Ασφαλούς χρήσης του Διαδικτύου». Παράλληλα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου εντός του κινητού εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και μαθητές-εθελοντές της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του YouSmile.
Η συνέντευξη τύπου διοργανώθηκε στο πλαίσιο δράσεων εκπαίδευσης, πρόληψης και ψυχαγωγίας, όπου συμμετέχουν 542 μαθητές, υπό τον συντονισμό της εξειδικευμένης ομάδας ψυχολόγων του οργανισμού, και με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών και μαθητριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με δράσεις για να αναδειχθούν οι τεράστιοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά στο διαδίκτυο.
«Για το “Χαμόγελο” η πρόληψη αποτελεί τον πρώτο πυλώνα των δράσεων του, σε συνεργασία πάντα με ανθρώπους της δημόσιας διοίκησης αλλά και άλλους φορείς, και έτσι το 2023 κατάφερε και στήριξε ολιστικά 91.366 παιδιά. Η τεχνολογία είναι ευλογία, όμως όταν χρησιμοποιείται λανθασμένα γίνεται κατάρα. Γι’ αυτό πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τα παιδιά μας, καθώς όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο περισσότερες είναι και οι λύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» Κώστας Γιαννόπουλος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. ταξίαρχος, Βασίλης Παπακώστας, τόνισε ότι: «Είμαστε κοντά στους πολίτες και θέλουμε να γνωρίζουν πως είμαστε σύμμαχοί τους για να βοηθήσουμε σε όποιο πρόβλημα αντιμετωπίσουν στο διαδίκτυο, σε όποια μορφή έκθεσης, και πιστεύουμε πως τα αποτελέσματα και οι λύσεις μπορούν να δοθούν μέσα από συνεργασίες».
Ακολούθησε παρουσίαση του κέντρου για τη Διαδικτυακή Ασφάλεια του Οργανισμού από την Ιωάννα Γκίκα, ψυχολόγο και συντονίστρια του κέντρου, η οποία εξήγησε τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε σε διαδικτυακή ασφάλεια και αναφέρθηκε στον σκοπό δημιουργίας του κέντρου ενώ κατέδειξε και τις σημαντικότερες υπηρεσίες και εργαλεία που διαθέτει: Εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων, Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας (1056,116000,116111,1017), Chat 1056, Εκπαιδευτικό εργαλείο πρόληψης, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης ΕΔΙΒΕΑ, αλλά και το CyberTipline Hellas που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με την πολύτιμη βοήθεια της “The Smiling Hippo”.
Ακολούθησε παρουσίαση της έρευνας που πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές-εθελοντές, YouSmile, με στόχο να αναδείξουν το φαινόμενο προσέλκυσης ανηλίκων ατόμων διαμέσου Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και Εφαρμογών Ανώνυμων συνομιλιών πάντα με την εποπτεία επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού.
Ο Παναγιώτης Αναστασιάδης, καθηγητής και διευθυντής του ΕΔΙΒΕΑ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέλαβε την παρουσίαση του νέου εκπαιδευτικού εργαλείου από «Το Χαμόγελο τoυ Παιδιού» και του εργαστηρίου Προηγμένων Μαθησιακών Τεχνολογιών στη Δια Βίου και Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Ε.ΔΙ.Β.Ε.Α) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Κρήτης δηλώνοντας, «Στόχος μας ήταν να συνδιαμορφώσουμε με τα στελέχη του οργανισμού μια ολιστική εκπαιδευτική παρέμβαση, με σκοπό την ασφαλή και δημιουργική πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο».
Το πρόγραμμα «Ασφαλής και Δημιουργική Πλοήγηση στο Διαδίκτυο» έχει βασικό στόχο οι μαθητές και οι μαθήτριες να εξερευνήσουν βιωματικά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στο διαδικτυακό περιβάλλον, να ενισχύσουν την κριτική τους σκέψη, να αναπτύξουν αντανακλαστικά ανάληψης πρωτοβουλίας, ευθύνης και δράσης για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων.