Μετά τη Βρετανία έπεσε το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία, κυρίως στον τομέα της Ρώμης και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Ιταλίας.
Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν το πρόβλημα οφείλεται σε δυσλειτουργία του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και στην Ιταλία ή σε επίθεση χάκερς.
Συνέπεια του προβλήματος είναι ότι οι πτήσεις προς ιταλικά αεροδρόμια αλλά και από τη δυτική Ιταλία προς άλλες περιοχές της Ευρώπης καθυστερούν σημαντικά.
Το πρόβλημα ξεκίνησε περίπου στη μία το μεσημέρι με την κατάρρευση του συστήματος ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία.
Το γεγονός συνεπάγεται πολύωρες καθυστερήσεις πτήσεων από βρετανικά αεροδρόμια προς άλλες χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- αλλά και εξίσου μεγάλες καθυστερήσεις στις πτήσεις από ευρωπαϊκά αεροδρόμια εκτός Βρετανίας, όπως το Ελευθέριος Βενιζέλος, προς τα αεροδρόμια της Μεγάλης Βρετανίας.
«Έπεσε» το σύστημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στη Βρετανία
Νωρίτερα, από βλάβη στο δίκτυο συστημάτων ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας επλήγη ο βρετανικός εναέριος χώρος, σύμφωνα με αεροπορική εταιρεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πτήσεις.
Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Εναέριας Κυκλοφορίας (Nats) οεναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κλειστός. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμοί στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας, ως μέτρο ασφαλείας. Άγνωστος παραμένει μέχρι στιγμής ο χρόνος αποκατάστασης της τεχνικής βλάβης.
Τα σχέδια πτήσης εισάγονται χειροκίνητα
Σε νεώτερη ανακοίνωσή της, η Nats εξηγεί ότι το τεχνικό πρόβλημα επηρεάζει την ικανότητα αυτόματης επεξεργασίας των σχεδίων πτήσης, δηλαδή των πληροφοριών που χρειάζονται οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για να γνωρίζουν από πού και πότε πετάει ένα αεροσκάφος, τη διαδρομή και τον προορισμό.
«Μέχρι οι μηχανικοί μας να επιλύσουν το πρόβλημα, τα σχέδια πτήσης εισάγονται χειροκίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τα επεξεργαστούμε με τον ίδιο όγκο, γι’ αυτό και εφαρμόσαμε περιορισμούς στη ροή της κυκλοφορίας», αναφέρει εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες εξετάζουν όλες τις πιθανές λύσεις για να διορθώσουν το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό.
Η Nats επαναλαμβάνει ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των πτήσεων, ενώ συμβουλεύει τους επιβάτες να επικοινωνήσουν με την αεροπορικής τους εταιρεία.
Παράλληλα, η υπηρεσία ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει σχέση με την ασφάλεια των αερομεταφορών, αναφέροντας: «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για την επίλυση του τεχνικού προβλήματος. Προς διευκρίνιση, ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κλειστός, χρειάστηκε να εφαρμόσουμε περιορισμούς στη ροή της εναέριας κυκλοφορίας, οι οποίοι διασφαλίζουν ότι μπορούμε να διατηρήσουμε την ασφάλεια».