Το σπουδαιότερο μάθημα από τις θυσίες και την επιτυχία της Κορέας είναι ότι όταν διακυβεύονται υψηλά ιδανικά, η συμπαράταξη με τους υπερασπιστές τους είναι η αυτονόητη επιλογή, ανεξαρτήτως κόστους. Η Ελλάδα, ακριβώς όπως και κατά την περίοδο 1950-1953, θα εξακολουθήσει με συνέπεια να βρίσκεται στην ίδια πλευρά: στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Την πλευρά της δημοκρατίας, την πλευρά του δικαίου, την πλευρά των νικητών. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος παρέστη, σήμερα, Παρασκευή 24 Ιουνίου, εκπροσωπώντας το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στην εκδήλωση της 72ης επετείου έναρξης του Πολέμου στην Κορέα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα, στο Ηρώο των Ελλήνων Πεσόντων στον πόλεμο της Κορέας, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού.
«Υποχρέωσή μας να διδασκόμαστε από τα αποτελέσματα των επιλογών του παρελθόντος»
Όπως είπε ο Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος κατέθεσε στεφάνι στο πλαίσιο της εκδήλωσης, «υποχρέωσή μας είναι όχι απλώς να μην ξεχνάμε, αλλά και να διδασκόμαστε από τα αποτελέσματα των επιλογών του παρελθόντος».
Υπογράμμισε, δε, ότι «σήμερα, επτά και πλέον δεκαετίες μετά τις επικές μάχες στη Χερσόνησο της Κορέας, ο κόσμος μας μοιάζει τόσο διαφορετικός, αλλά και ταυτόχρονα τόσο ίδιος. Το προσωπείο του ολοκληρωτισμού έχει διαφοροποιηθεί. Η φύση του όμως δεν έχει αλλάξει, όπως και τα επιθετικά και αρπακτικά του χαρακτηριστικά. Συνεπώς, το ίδιο κάλεσμα σε επαγρύπνηση απευθύνεται και σήμερα προς όλους τους λαούς που επιθυμούν να διαβιούν ελεύθεροι και να ευημερούν υπό το κράτος δικαίου».
«Για την Ελλάδα», συνέχισε, «η απόφαση να συμμετάσχει σε αυτή την πολυεθνική σταυροφορία για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών στα πέρατα της οικουμένης δεν ήταν εύκολη».
«Η πατρίδα μας», διευκρίνισε, «μόλις είχε βγει από την πιο εφιαλτική δεκαετία της σύγχρονης Ιστορίας της. Βρισκόμασταν, βεβαίως, στο στρατόπεδο των νικητών, αλλά το τίμημα που είχε καταβάλει ο λαός μας για τον θρίαμβο αυτό ήταν βαρύτατο. Παρά ταύτα, το 1950 απαιτούνταν εκ νέου θυσίες, ανθρώπινες και οικονομικές, για την υποστήριξη του αγαθού της ελευθερίας».
«Η αποστολή δυνάμεων στην Κορέα, παρά το δυσβάσταχτο από κάθε άποψη κόστος, ήταν επιβεβλημένη, ως ζήτημα αρχών, αλλά και γεωπολιτικού συμφέροντος. Ήταν μια τολμηρή επιλογή, η οποία επρόκειτο να δικαιωθεί» επισήμανε.
Μήνυμα προς τους βετεράνους του εκστρατευτικού σώματος Ελλάδας στην Κορέα
Αναφερόμενος στους βετεράνους του εκστρατευτικού σώματος Ελλάδας στην Κορέα, είπε ότι «σε σας έπεσε το βάρος της ανάσχεσης του επιθετικού ολοκληρωτισμού, στην πιο απομακρυσμένη περιοχή που έχουν πολεμήσει ποτέ ελληνικά στρατεύματα».
«Εκπληρώσατε», πρόσθεσε, «στο ακέραιο το καθήκον σας κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, κρατώντας ψηλά τη γαλανόλευκη και αποσπώντας τον θαυμασμό των συμμάχων μας. Η ανδρεία, ο επαγγελματισμός και η περιφρόνηση του κινδύνου που επιδείξατε αποτέλεσαν, κατά την περίοδο εκείνη, την αιχμή του δόρατος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για την πραγμάτωση των εθνικών στόχων».
«Το δικό σας φωτεινό παράδειγμά, όπως και αυτό των ένδοξων πεσόντων του εκστρατευτικού μας σώματος, μας εμπνέει και μας υπενθυμίζει ότι η υπεράσπιση της ελευθερίας και της τιμής της Ελλάδας είναι μια προτεραιότητα που δε γνωρίζει σύνορα και δεν λογαριάζει αποστάσεις» τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας.
Παρόντες ήταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Κορέας στην Ελλάδα Jung Il Lee, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασίας και Ωκεανίας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης πληρεξούσιος υπουργός Α’ Αθανάσιος Ιωάννου, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παλαίμαχων Πολεμιστών του Πολέμου της Κορέας, υποστράτηγος εα Στυλιανός Δράκος, ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών Αναστάσιος Λιάσκος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βετεράνων της Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος (Ι) εα Δημήτριος Λαζάρου, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και βετεράνοι.