15.4 C
Athens
8.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Χιλιάδες υποθέσεις στα χέρια δικηγόρων – Πώς το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης… αποφορτίζει τα δικαστήρια και ενισχύει τη δικηγορική δραστηριότητα

    Χιλιάδες υποθέσεις που μέχρι σήμερα απασχολούν τα δικαστήρια, περνούν σε δικηγόρους αλλά και συμβολαιογράφους για την διευθέτηση τους. Η σημαντική αυτή αλλαγή επέρχεται με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενίσχυση της δικηγορικής ύλης, το οποίο έχει διπλή στόχευση: Αφενός να «ξεμπλοκάρει» τα δικαστήρια από τον όγκο των υποθέσεων και να συμβάλει στη ταχεία απονομή Δικαιοσύνης, αφετέρου να ενισχύει τη δικηγορική δραστηριότητα.

    Το παραπάνω σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση (θα ολοκληρωθεί στις 28) και μέχρι στιγμής έχει τύχει της αποδοχής του δικηγορικού κόσμου. Μάλιστα, η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων σε ανακοίνωσή της ανέφερε πως με το σχέδιο νόμου έχουν γίνει δεκτές οι σχετικές προτάσεις της, και πως οι νέες διατάξεις «διευρύνουν την δικηγορική ύλη σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο για την κοινωνία και τον κλάδο, ενισχύουν το θεσμικό ρόλο του δικηγόρου, ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης και τον αναβαθμίζουν σε  ουσιαστικό παράγοντα  απονομής της Δικαιοσύνης».

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρεται στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου σκοπός του είναι «η αποφόρτιση των δικαστηρίων από διαδικασίες που μπορούν με πρόσφορο τρόπο να διενεργηθούν από τους δικηγόρους μέσω της μεταφοράς ύλης από τα δικαστήρια με σκοπό την άμεση και αποτελεσματική ολοκλήρωση νομικών ενεργειών και κατ’ επέκταση την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, και η άμεση εκκαθάριση και πληρωμή των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας στους δικηγόρους μέσω στοχευμένων παρεμβάσεων και η απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών».


    Όπως επισημαίνει δε το υπουργείο Δικαιοσύνης «με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις επιτυγχάνεται η ταχύτερη και με λιγότερο κόστος για τον πολίτη διεκπεραίωση νομικών υποθέσεων, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η ποιότητα και ασφάλεια της μεταφοράς της εν λόγω ύλης».

    Συγκεκριμένα, μ τις νέες διατάξεις προβλέπεται να πραγματοποιούνται από δικηγόρους, του Δικηγορικού Συλλόγου του κατά τόπον αρμόδιου Πρωτοδικείου:


    •Η εγγραφή και τροποποίηση καταστατικού μεγάλης μερίδας των σωματείων – επαγγελματικών ενώσεων, συνδικαλιστικών οργανώσεων σωματειακής μορφής, καθώς και αθλητικών σωματείων.

    •Η έκδοση πράξης χορήγησης κληρονομητηρίου. Για την προστασία δικαιωμάτων τρίτων που ενδεχομένως θίγονται προβλέπεται η δυνατότητα παροχής έννομης προστασίας μετά από άσκηση ανακοπής.

    •Η σύνταξη πράξης αποδοχής κληρονομιάς, η οποία για να προσλάβει τη μορφή δημοσίου εγγράφου θα προσκομίζεται μαζί με όλα τα σχετικά έγγραφα στον αρμόδιο γραμματέα του Δικαστηρίου της κληρονομιάς, προκειμένου να συνταχθεί η σχετική έκθεση αποδοχής και να καταχωρηθεί στα ειδικά βιβλία του Ειρηνοδικείου.

    •Οι εγγραφές και οι εξαλείψεις συναινετικών προσημειώσεων υποθήκης.

    •Η λήψη ένορκης βεβαίωσης αποκλειστικώς από Συμβολαιογράφους ή/και Δικηγόρους.

    Ακόμη, προβλέπονται ρυθμίσεις για το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. προκειμένου να καταστήσουν πιο ευέλικτη και αποτελεσματική τη λειτουργία του, καθώς και την πληρωμή απαιτήσεων από την παροχή υπηρεσιών στο πλαίσιο χορήγησης Νομικής Βοήθειας με στόχο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η καθυστέρηση στην εξόφληση των αποζημιώσεων.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ