Για το «φλέγον» ζήτημα του μεταναστευτικού μετά την απόφαση της Γερμανίας, τον φράχτη στον Έβρο και τις παρεμβάσεις για την ασφάλεια των πολιτών μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Επίλογος» με τον Απόστολο Μαγγηριάδη.
Η απόφαση της Γερμανίας είχε πολιτικά κίνητρα, τόνισε κ. Χρυσοχοΐδης, ενώ αναφορικά την κατάσταση στον Έβρο σημείωσε ότι Τούρκοι έχουν άψογη συμεριφορά. «Ο φράχτης είναι και αμυντικό έργο πέρα από την αποτροπή των μεταναστών» είπε ενώ υπογράμμισε ότι ο Έβρος είναι «σφραγισμένος» από τις δυνάμεις που υπάρχουν εκεί.
«Στο Αιγαίο υπάρχουν ροές αλλά δεν είμαστε σε περίοδο κρίσης» εξήγησε στη συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και επεσήμανε: «Υποχρεούμαστε να είμαστε αυτοδύναμοι αναφορικά με την εγγύηση των συνόρων μας».
Σχετικά με την προστασία των παιδιών ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη φύλαξη χώρων, εκτός σχολείου που είναι συγκεντρωμένα πάρα πολλά παιδιά, όπως πλατείες. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι έχει μειωθεί η παραβατικότητα, έχουν όμως αυξηθεί κατά πολύ οι συλλήψεις.
Αναφέρθηκε στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Η συγκεκριμένη γραμμή έρχεται να ενισχύσει επιπλέον δράσεις ήπιας αστυνόμευσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση περιστατικών ανήλικης παραβατικότητας.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι σε 10-12 ημέρες θα ανακοινωθεί panic button για τους νέους.
Στη συνέχεια, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για την ενδοοικογενειακή βία τόνισε ότι πια «ανοίγουν στόματα. Οι γυναίκες εμπιστεύονται την Ελληνική Αστυνομία», ενώ έκανε λόγο για τη σπουδαιότητα των safe houses και γνωστοποίησε ότι μέχρι στιγμής, έχουν χορηγηθεί σχεδόν 3.000 panic button.
«Θα προχωρήσουμε σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να απαγορευθεί διά ροπάλου, με πολύ αυστηρές ποινές η (σ.σ. παράνομη) οπλοφορία. Τώρα η οπλοφορία τιμωρείται με έξι μήνες με αναστολή. Οι νέες διατάξεις θα προβλέπουν έξι μήνες με αναστολή την πρώτη φορά, την δεύτερη φορά όμως θα είναι 12 μήνες στη φυλακή, όποιος βέβαια κατέχει παράνομα όπλο. (…) Δεύτερη φορά υπότροπος πρέπει να εκτίει ποινή».
«Τα μαχαίρια πια έχουν γίνει καθημερινότητα, στιλέτα, πτυσσόμενα μαχαίρια, φονικοί σουγιάδες. Πλήρης απαγόρευση, σήμερα οι ποινές είναι χάδι. (…) εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Πηγαίνει πολύ καλά η εξάλειψη βίας στα γήπεδα, είπε ο υπουργός και τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια έχει μεταφερθεί η βία μέσα στα γήπεδα που τελικά αποκαλύφθηκε ότι είναι εγκληματικές ομάδες. Στην ουσία έχουμε εγκλήματα, δολοφονίες, ληστείες. Εγκληματικές ομάδες που στρατολογούν παιδιά μέσα στα γήπεδα. Η αστυνομία δίνει μεγάλη μάχη να μην μπαίνει ο κόσμος στα γήπεδα χωρίς εισιτήριο. Όλοι πρέπει να ταυτοποιούνται».
Σε λίγες μέρες ξεκινάει το ελληνικό FBI. «Eίμαι πολύ χαρούμενος και ευτυχής που επί των ημερών μου γίνεται μια ακόμα μεγάλη μεταρρύθμιση. Έχουμε ανάγκη να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία που θα είναι πολύ εξειδικευμένη, θα κυνηγήσει, θα καταστρέψει κατά το δυνατόν το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο ανθεί και στη χώρα μας. Έχουμε πολύ καλός αξιωματικούς, έχουμε διαμορφώσει μία δομή, κατά τη γνώμη μου, πολύ σύγχρονη. Προς το παρόν θα στεγαστεί στην ΓΑΔΑ. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα μεταστεγαστεί, θα αποκτήσει δικά της γραφεία, δική της υποδομή, δική της τεχνολογία. Συνολικά, Αθήνα Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη που υπάρχει ένα μικρό παράρτημα, θα στελεχώνεται από περίπου 1.000 άτομα».
Στο αν υπάρχει διασύνδεση εγκληματικών οργανώσεων στην Ελλάδα με εγκληματικές οργανώσεις του εξωτερικού, ο υπουργός είπε πως «ναι, υπάρχει. Και κυρίως είναι τα διεθνή κυκλώματα, τα διεθνή δίκτυα λαθρεμπορίας, τα οποία κερδίζουν απίστευτα λεφτά, απίστευτους πόρους και διαφεύγουν πάρα πολλά, πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια από δασμούς, όπως είναι τα τσιγάρα. Και ασχολείται όλη η Ευρώπη με αυτό το θέμα, διότι η απώλεια εσόδων είναι τεράστια».
Σχετικά με τα τροχαία ατυχήματα και την πρόληψή τους, ο υπουργός τόνισε: «Στην εποχή μας είναι υποχρεωτική η τοποθέτηση καμερών. Και καμερών κυκλοφορίας αλλά και έξυπνων καμερών που βεβαιώνουν κατευθείαν την παράβαση – όπως συμβαίνει στο εξωτερικό – στο κινητό και την αρμόδια ΔΟΥ. Ελπίζω σε λίγες μέρες να ληφθεί μια κεντρική απόφαση να τοποθετήσουμε περίπου 1.000 κάμερες στην Αττική. Εμείς ως Αστυνομία έχουμε εισηγηθεί για την Αθήνα περίπου χίλιες κάμερες, χίλιες και πλέον κάμερες, οι οποίες θα είναι για την κυκλοφορία και φυσικά θα υπάρχει χώρος αποθήκευσης. Χίλιες λοιπόν κάμερες με το storage, δηλαδή αποθήκευση και ταυτόχρονα κάμερες για να παρακολουθούμε και το θέμα της εγκληματικότητας».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι «η Αστυνομία κάνει πάρα πολλές δουλειές. Κάνει 1.200.000 επιδόσεις κλήσεων το χρόνο, που σημαίνει απασχολούνται χιλιάδες αστυνομικοί σε αυτήν τη δραστηριότητα. Σκεφτείτε ότι χιλιάδες αστυνομικοί ασχολούνται με την έκδοση ταυτοτήτων και διαβατηρίων. (…) Κάθε μέρα έχουμε δεκάδες, κάθε μήνα χιλιάδες διαδηλώσεις, όπου χιλιάδες αστυνομικοί καθημερινά ασχολούνται με αυτό το ζήτημα και όλο αυτό αφαιρεί αστυνομικούς από το πεδίο, από το έγκλημα. Για μένα ως αρμόδιο υπουργό, η αγωνία μου είναι σε κάθε γειτονιά που αφαιρείται ένας αστυνομικός. Για μένα είναι ένα πλήγμα».
«Πραγματικά η αστυνομία φέτος έχει κάνει κάτι μοναδικό», υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης. «Στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα αυτές οι δυνάμεις που ασχολούνται με την εγκληματικότητα που λέγονται Ομάδες Πρόληψης Καταστολής και Εγκληματικότητας, γνωστές ως ΟΠΚΕ, το πρώτο οκτάμηνο του 2024 έχουν κάνει 8.417 συλλήψεις. Το 2023 έκαναν 2.900».
«Ο ρόλος της ασφάλειας στην δημοκρατία μας είναι αναντικατάστατος. Η ελευθερία μας έχει ως προϋπόθεση την ασφάλεια και για αυτή παλεύουμε» είπε καταλήγοντας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.