Την μη ικανοποίηση των δικηγόρων από τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τον κλάδο τους, εκφράζει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.
Μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν πως η «κυβερνητική εξαγγελία για καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, για τον μήνα Μάιο, σε όλους τους δικηγόρους, αποτελεί την εκ των υστέρων παραδοχή της κυβέρνησης για την ανάγκη οικονομικής στήριξης του δικηγορικού κλάδου». Ωστόσο, αυτή «δεν συνιστά την αναγκαία εκείνη λύση, σύμφωνα και με την αρχική κυβερνητική δέσμευση, ενόψει των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στους συναδέλφους από την τρέχουσα ολοσχερή παύση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας (σ.σ των δικηγόρων), ήδη από 13.3.2020».
Ακόμη, επαναλαμβάνουν πως η επιταγή τηλε-κατάρτισης, ύψους 600 ευρώ, μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, αντί της άνω αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αποτελεί εμπαιγμό για τους δικηγόρους. Αντίθετα, δηλώνουν ικανοποιημένοι για την αναστολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την έκπτωση 25% σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, όπως επίσης και για τον συμψηφισμός κατά 25% του εμπροθέσμως καταβληθέντος ΦΠΑ με μελλοντικές οφειλές.
Στην ίδια ανακοίνωση, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων επισημαίνει πως συνεχίζει να διεκδικεί:
Α. Τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, σύμφωνα με τις Κυβερνητικές εξαγγελίες και του ίδιου του Πρωθυπουργού.
Β. Την άρση της αδικαιολόγητης εξαίρεσης των δικηγόρων από τη μείωση του μισθώματος για την επαγγελματική τους στέγη, μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο.
Γ. Την καταβολή του βοηθήματος ανεργίας από τον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ, που αποτελείται από εισφορές που καταβάλλουν αποκλειστικά οι δικηγόροι από το 2011. Ζητά λογοδοσία για τη διαχείριση του ποσού αυτού μέχρι σήμερα. Σε περίπτωση μη καταβολής του βοηθήματος, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή της για την σκοπιμότητα συνέχισης καταβολής της εισφοράς των 120€ ετησίως στο μέλλον εκ μέρους των δικηγόρων.
Δ. Την άμεση καταβολή των οφειλών του Δημοσίου προς τους δικηγόρους και ιδίως:
– τις οφειλές του ΤΑΧΔΙΚ από τη νομική βοήθεια. Σε περίπτωση μη καταβολής, θα επανεξετάσει τη συμμετοχή των δικηγόρων στο θεσμό.
– τις οφειλές των φορέων του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα προς τους συνεργαζόμενους δικηγόρους.
– τις οφειλές από παροχές σε είδος και σε χρήμα του ΕΦΚΑ παρελθόντων ετών. Σε περίπτωση μη καταβολής τους, επιφυλάσσεται για την δικαστική διεκδίκησή τους.
Ε. Την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.
ΣΤ. Την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους.
Ζ. Την ταχύτατη προώθηση των διαδικασιών της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.
Η. Την κατ’ εξαίρεση χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας μέχρι ένα ποσό, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα είσπραξης των οφειλόμενων από τους φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Θ. Την ένταξη στο προστατευτικό πλαίσιο και των συναδέλφων ασκούμενων δικηγόρων.
Ι. Τη νομοθέτηση της αναστολής των δανειακών υποχρεώσεων, ενήμερων και μη οφειλετών, προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.
ΙΑ. Την αναστολή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος για το κρίσιμο αυτό χρονικό διάστημα σε όλους τους Έλληνες πολίτες.
Τονίζει δε πως σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων του κλάδου, η Ολομέλεια στην επόμενη συνεδρίασή της θα εξειδικεύσει τις μορφές δράσης, μεταξύ των οποίων και ο επαναπροσδιορισμός της στάσης της, ως προς την συμμετοχή δικηγόρων σε επιτροπές του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και άλλες μορφές αντίδρασης.
Τέλος, η Ολομέλεια και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, πρόκειται να διαθέσουν χρηματικό ποσό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για αγορά υγειονομικού υλικού και δηλώνουν ότι είναι στη διάθεση της Πολιτείας για κάθε περαιτέρω βοήθεια στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους.
Διαβάστε και:
ΔΣΑ – Οδηγός ενημέρωσης για φορολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα που αφορούν τους δικηγόρους