Νομολογία αποτελεί, πλέον, η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία επιστράφηκε το διαβατήριο στον Έλληνα επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη και σε έναν ακόμη πολίτη που είχε προσφύγει ενώπιον της. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη απόφαση δίνει τέλος στο καθεστώς «ομηρίας» δεκάδων πολιτών, οι οποίοι αν και έχουν εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, εντούτοις δεν βαρύνονται με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.
Στα συγκεκριμένα πρόσωπα αρχικά είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, δηλαδή απαγόρευση εξόδου από τη χώρα (με αφαίρεση διαβατηρίου). Στη συνέχεια, όμως, το δικαστικό συμβούλιο σε πολλές από τις περιπτώσεις αυτές αποφάσισε την άρση του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εκτιμώντας νεώτερα στοιχεία που προέκυψαν για κάθε υπόθεση. Έτσι, ο πολίτης αν και υπόδικος είχε το δικαίωμα να ταξιδέψει εκτός Ελλάδος, ωστόσο δεν μπορούσε να το ασκήσει αφού οι αρμόδιες αρχές, εν προκειμένου η ΕΛ.ΑΣ., δεν του παρέδιδαν το διαβατήριο, πάρα την άρση της απαγόρευσης εξόδου.
Μετά τη δημοσίευση, όμως, της απόφασης από την Ολομέλεια ΣτΕ (357/2020) με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η άρνηση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. να επιστρέψει το διαβατήριο στον επιχειρηματία για τον οποίο επίσης είχε αρθεί η απαγόρευση εξόδου, νομικά το όλο ζήτημα επιλύεται και μάλιστα από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Σύμφωνα με νομικούς, πολίτες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα, δηλαδή δεν τους επιστρέφεται το διαβατήριο ενώ ανήκουν στην παραπάνω κατηγόρια, έχουν πλέον, με την απόφαση του ΣτΕ, όλες τις πιθανότητες να δικαιωθούν νομικά. Ο νόμος τους παρέχει το δικαίωμα να προσφύγουν στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια και να ζητήσουν την εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας ΣτΕ και για τους ίδιους. Έχουν ακόμη τη δυνατότητα να ζητήσουν, εκ’ νέου από την αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. να τους επιστρέψει το διαβατήριο σε εφαρμογή της απόφαση της Ολομέλειας ΣτΕ και αν η υπηρεσία αυτή αρνηθεί να το πράξει, να προσφύγουν στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη.
Μιλώντας στο «L&O», ο ποινικολόγος Κωνσταντίνος Γώγος, με αφορμή την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης από το ΣτΕ, αναφέρει: «Η Ολομέλεια ΣτΕ εξέδωσε μια ορθολογική και πλήρως αιτιολογημένη δικαστική απόφαση, η οποία επαναφέρει τη λογική διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των κατηγορουμένων, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν δέσμιοι ενός απαρχαιωμένου Προεδρικού Διατάγματος».