Συγκλονιστικά στοιχεία για το χρόνο απονομής Δικαιοσύνης στη χώρα μας παραθέτει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), η οποία διαμαρτυρομένη για την κατάσταση αυτή αλλά και για τις συνθήκες εργασίας των μελών της, κατέρχεται σε 24ωρη απεργία στις 2 Μαρτίου.
Τα στοιχεία που παρουσιάζει η ΟΔΥΕ σε ανοικτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, αποδεικνύουν, όπως αναφέρει, ότι οι συνθήκες στα Δικαστήρια όλης της χώρας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο, «ώστε όλοι πλέον να μιλάνε για «αρνησιδικία».
Την ίδια ώρα, το θέμα της αργής απονομής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης με αρνητικό πρόσημο μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την αντιπρόεδρο των ΗΠA Kαμάλα Χάρις, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Μόναχο.
Κατά τη συνάντηση αυτή ο πρωθυπουργός έγινε σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέκτης παραπόνων με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ να του θέτει ερωτήματα αναφορικά με την εξέλιξη της δίκης για τη δολοφονία του Αμερικανού πολίτη Bakari Henderson. Πρόκειται για νεαρό άνδρα ο οποίος είχε δολοφονηθεί στη Ζάκυνθο πριν από πέντε και πλέον έτη. Κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός, φέρεται να δεσμεύθηκε στην αμερικανίδα αντιπρόεδρο ότι θα παρακολουθήσει την πορεία της υπόθεσης και να την ενημερώσει σχετικά.
Ο νεαρούς Bakari Henderson είχε έρθει στη χώρα μας για διακοπές και ενώ διασκέδαζε σε μπαρ στην περιοχή Λαγανά, μαζί με φίλο του, ζήτησαν από μία σερβικής καταγωγής θαμώνα του μπαρ να πιούν μαζί ένα ποτό.
Πριν προλάβουν οι δύο αφροαμερικανοί να αντιδράσουν, δέχθηκαν, κατά το κατηγορητήριο, σφοδρή επίθεση από θαμώνες σερβικής καταγωγής που διασκέδαζαν επίσης, με αποτέλεσμα ο Bakari Henderson, να βρει το θάνατο από λιντσάρισμα.
Για το έγκλημα αυτό σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε μόνον ένας από τους δράστες, αλλά η κατηγορία από ανθρωποκτονία μετατράπηκε σε θανατηφόρο σωματική βλάβη.
Στην συνέχεια ο αρμόδιος εισαγγελέας άσκησε έφεση, κρίνοντας ότι η ποινική αντιμετώπιση της υπόθεσης δεν ήταν ανάλογη της βαρύτητας του εγκλήματος και επανέφερε την υπόθεση για εκδίκαση εκ νέου. Στο Εφετείο της Πάτρας η δίκη σε δεύτερο βαθμό έχει διακοπεί και αναμένεται να συνεχιστεί αύριο Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2022.
Τα στοιχεία
Τώρα, με την ανοιχτή επιστολή της η ΟΔΥΕ επισημαίνει πως «τα δικαστήρια και ο χώρος απονομής της Δικαιοσύνης, βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση των τελευταίων δεκαετιών» και δεν υπάρχει – όπως υπογραμμίζει – «ούτε μία χαραμάδα ελπίδας» για την βελτίωση της κατάστασης αυτής «όχι στο άμεσο μέλλον, που είναι το αναγκαίο, αλλά ούτε καν σε ορίζοντα 5ετίας» Μάλιστα, η Ομοσπονδία αναφέρεται και στη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία, όπως υπογραμμίζει, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα πράξει «ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, προκειμένου να δρομολογήσει λύσεις» μέχρι σήμερα τίποτε δεν έχει αλλάξει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην επιστολή της η ΟΔΥΕ:
«-Επί 8.769 οργανικών θέσεων Δικαστικών Υπαλλήλων όλων των Κλάδων και Κατηγοριών, υπηρετούν σήμερα 5.966, δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69% των οργανικών θέσεων, ενώ την ίδια στιγμή, διαγωνισμοί πρόσληψης του ΑΣΕΠ, που ξεκίνησαν το 2017, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί γιατί οι διοριζόμενοι δεν αποδέχονται τις θέσεις, παρά τις επανειλημμένες αναπληρώσεις διοριστέων που πραγματοποιεί το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις από τον νόμο οριζόμενες προθεσμίες.
-Η αναλογία Δικαστικών Υπαλλήλων προς Δικαστικούς Λειτουργούς είναι 1,34:1 (5966 υπηρετούντες Δικαστικοί Υπάλληλοι προς 4429 υπηρετούντες Δικαστικούς Λειτουργούς), ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3 (δηλαδή ένας Δικαστικός Υπάλληλος για κάθε τρεις Δικαστικούς Λειτουργούς), όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 3,5:1.
– Η επίλυση μιας διαφοράς στα Πολιτικά Δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3 – 4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 1,5 χρόνος.
-Η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης στα Ποινικά Δικαστήρια απαιτεί 4 – 5 χρόνια.
-Τα ελληνικά διοικητικά δικαστήρια έχουν την τρίτη θέση στην Ε.Ε. σε εκκρεμείς υποθέσεις και ο μέσος χρόνος εκδίκασης αυτών είναι 3,5 – 5 χρόνια.
-Η χώρα μας είναι η τελευταία χώρα στην Ε.Ε. στη δυνατότητα on-line πρόσβασης στις δικαστικές αποφάσεις.
-Τα δικαστικά κτήρια στις περισσότερες περιοχές της χώρας δεν πληρούν ούτε τις στοιχειώδεις συνθήκες αξιοπρεπούς λειτουργίας, δεν παρέχουν ασφάλεια έναντι των καιρικών φαινομένων, ούτε προσφέρουν στοιχειώδεις ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης βοήθειας για εργαζόμενους και συναλλασσόμενους.
-Οι υλικοτεχνικές υποδομές είναι εντελώς ανεπαρκείς, όπως και η δυνατότητα χρήσης των νέων τεχνολογιών, που θα βοηθούσαν τόσο στην επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, όσο και στην μείωση της ταλαιπωρίας των συναλλασσόμενων καθημερινά με τα δικαστήρια.
– Οι αμοιβές των Δικαστικών Υπαλλήλων έχουν υποστεί μειώσεις κατά 35% από την πρώτη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που άρχισαν το 2011 και ουδέποτε μέχρι σήμερα δεν αποκαταστάθηκε, έστω και κατ’ ελάχιστο αυτή η μείωση αποδοχών. Αντίθετα μένουν απλήρωτες χιλιάδες ώρες υπερωριών των Δικαστικών Υπαλλήλων, ενώ ούτε το διαχρονικό απόλυτα δίκαιο αίτημά μας, ευθέως συνδεδεμένο με την ιδιαιτερότητα του κλάδου (άρθρο 92 του Συντάγματος), για επαναφορά του επιδόματος ειδικών συνθηκών, και αυτό το παρέσυρε η «λαίλαπα των μνημονίων», έγινε ποτέ δεκτό, ως ένα μέτρο ανακούφισης των πολύ χαμηλών αποδοχών μας.
-Αποτέλεσμα των δύσκολων συνθηκών εργασίας των Δικαστικών Υπαλλήλων (συνεχώς αυξανόμενη πίεση λόγω των πολλών κενών θέσεων, εργασία πέραν του ωραρίου, απογεύματα, Σαββατοκύριακα και αργίες, λόγω της φύσης της εργασίας μας) και των χαμηλών αμοιβών, είναι η μη αποδοχή των διοριστέων του ΑΣΕΠ του 2017 ή η παραίτησή τους λίγο μετά το διορισμό τους».