Τα όρια της τιμωρίας που πρέπει να διέπουν τους υπευθύνους των κέντρων φιλοξενίας σε κάθε κράτος μέλος, αναφορικά με τις κυρώσεις που επιβάλλουν σε αιτούντες άσυλο όταν αυτοί επιδεικνύουν βίαιη συμπεριφορά, θέτει το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με μια σημαντική απόφασή του, η οποία αφορά ξεκάθαρα και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την απόφαση τα κράτη – μέλη είναι υποχρεωμένα να εξασφαλίζουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους αιτούντες άσυλο και δεν νοείται σε καμία περίπτωση οι υπεύθυνοι κέντρων φιλοξενίας να επιβάλλουν ως «τιμωρία» σε αιτούντες διεθνή προστασία στέρηση τροφής, στέγασης και ρουχισμού, ακόμη και αν αυτοί παραβιάζουν κανόνες των κέντρων φιλοξενίας ή επιδεικνύουν βίαιη συμπεριφορά.
Η υπόθεση που εξέτασε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκδόθηκε στις 12 Νοεμβρίου και αφορά στην περίπτωση του Αφγανού Zubair Haqbin, ο ποίος έφτασε στο Βέλγιο ως ασυνόδευτος ανήλικος. Εκεί φιλοξενήθηκε σε hot spot αλλά επέδειξε βίαιη συμπεριφορά – ενεπλάκη σε διαπληκτισμό με άλλους διαμένοντες πολλών και διαφορετικών εθνικοτήτων. Μετά τη συμπεριφορά του αυτή του ανήλικου Αφγανού, ο διευθυντής του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης αποφάσισε να του στερήσει για 15 ημέρες την στέγαση. Δηλαδή, τον απέβαλλε από το κέντρο φιλοξενίας, με αποτέλεσμα το διάστημα αυτό, ο Zubair Haqbin να κοιμάται, όπως ο ίδιος υποστήριξε, σε πάρκο των Βρυξελλών.
Το Δικαστήριο της ΕΕ ερμηνεύοντας τις Συνθήκες έκρινε ότι παρόλο που οι διευθυντές των hot spots μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις, εντούτοις αυτές πρέπει να εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τον αιτούντα άσυλο. Η δε επιβολή κυρώσεων που συνίσταται στην ανάκληση, έστω και προσωρινή, των υλικών συνθηκών υποδοχής οι οποίες αφορούν τη στέγαση, την τροφή ή την ένδυση, είναι ανεπίτρεπτες, σύμφωνα με το δικαστήριο της ΕΕ.
Μάλιστα, όταν ο αιτών άσυλο είναι ασυνόδευτος ανήλικος όπως στην προκειμένη περίπτωση, δηλαδή ευάλωτο πρόσωπο, κατά την έννοια του δικαίου της ΕΕ, τα κράτη μέλη οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά για να διασφαλίσουν ότι λαμβάνονται υπόψη τα μείζονα συμφέροντα του παιδιού.
Την στιγμή που στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 4.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι και παρά τις εκκλήσεις από το βήμα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη να λάβουν εθελοντικά ένα μικρό αριθμό αυτών ώστε να ανακουφιστούν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ ορίζει και καθορίζει την στάση που οφείλουν να έχουν οι υπεύθυνοι των κέντρων φιλοξενίας κυρίως έναντι των ανηλίκων αιτούντων άσυλο.