Εκατοντάδες σελίδες υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν οι τρεις δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας που δικάζει την Χρυσή Αυγή όταν έρθει η ώρα να καθαρογράψουν την απόφαση τους για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Οι δικαστές στην απόφαση που θα γράψουν θα πρέπει να αιτιολογήσουν πλήρως το πως κατέληξαν στην ενοχή 57 κατηγορουμένων στην υπόθεση, διαδικασία που αν μη τί άλλο θα πάρει μήνες.
Πλέον, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στην τελική ευθεία για την έκδοση απόφασης επί των αιτημάτων αναστολής που υπέβαλλαν οι καταδικασθέντες. Απόφαση που αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές της εβδομάδας και αφού αναπτύξει την ερχόμενη Δευτέρα την πρότασή της στο δικαστήριο επί των αναστολών η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου.
Χθες, στο δικαστήριο εξετάστηκαν τα αιτήματα για αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους που κατέθεσαν όσοι καταδικάσθηκαν, πλην του Γιώργου Ρουπακιά που έχει καταδικασθεί σε ισόβια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του ευρωβουλευτή και πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού.
Ενδεικτικά, ο Νίκος Μιχαλολιάκος δια των δικηγόρων του ζήτησε να μην εκτελεστεί η ποινή που του επιβλήθηκε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να μην πάει φυλακή, μόνο και μόνο «επειδή σήκωνε το δεξί του χέρι και όχι γιατί έκανε κάτι άλλο»! Όπως ειπώθηκε από την υπεράσπιση, « ο Μιχαλολιάκος κινδυνεύει να πάει φυλακή, επειδή τον καταδίκασαν κάποιες εφημερίδες που είχαν το πάνω χέρι..».
Στη δίκη χθες εμφανίστηκε ο Ηλίας Κασιδιάρης και ζήτησε να του δοθεί αναστολή μέχρι να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό διότι όπως είπε είναι αθώος. Αντίθετα, ο Γιάννης Λαγός με δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, η οποία διαβάστηκε στο δικαστήριο από τον συνήγορό του, υποστήριξε ότι δεν θα ζητήσει αναστολή, πλην όμως κατήγγειλε εκ νέου τους δικαστές για μεροληψία.
Ακόμη, ο δικηγόρος του Μιχ. Αρβανίτη υποστήριξε ότι αν εκτελεστεί η ποινή που επιβλήθηκε στον εντολέα του, τότε εκείνος θα υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς είναι 75 ετών.
Η υπεράσπιση της Ελένης Ζαρούλια ζήτησε να μην εκτελεστεί η ποινή της. Υποστήριξε πως η σύζυγος του Ν. Μιχαλολιάκου υπήρξε σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2013 και μπορούσε να πηγαίνει μόνο στον προφυλακισμένο σύζυγο της και στο φαρμακείο. Αργότερα της επιβλήθηκε ο όρος να πηγαίνει στο τμήμα τρεις φορές αυτό το μήνα.
«Έχει θέσει τον εαυτό της στη διάθεση των αρχών με όρους που δεν έχω δει ούτε στους πιο σκληρούς ποινικούς» ανέφερε η υπεράσπιση της Ε. Ζαρούλια και προσέθεσε: «Αν δεν χορηγήσετε αναστολή προκαλείται βλάβη στα δικαιώματα ενός κατηγορούμενου που πρέπει να φτάσει στο Εφετείο μακριά από κραυγές από αυτούς που θα ήθελαν να μην έχουν ούτε το δικαίωμα για έφεση… Ζητούν να μην τύχουν και του τελευταίου δικαιώματος, το οποίο απολαμβάνει και κάθε μη Έλληνας καταδικασθείς».
Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Πολ. Ζησιμόπουλο ανέφερε πως ο εντολέας της «Ούτε φυγόποινος είναι, ούτε φυγόδικος και πως «έχει ένα παιδί 10 χρόνων, το οποίο πάσχει από αυτοάνοσο νόσημα».