Επί της αναστολής ή μη των ποινών που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής αγορεύει σήμερα στη δίκη για την συγκεκριμένη υπόθεση η εισαγγελέας του δικαστηρίου Αδαμαντία Οικονόμου.
Η εισαγγελική αγόρευση σηματοδοτεί και την έναρξη της διαδικασίας εκείνης που στόχο έχει το δικαστήριο να αποφασίσει για τον εάν θα δώσει αναστολές στην εκτέλεση των ποινών που επέβαλλε σε όσους καταδίκασε ή όχι.
Αν το δικαστήριο χορηγήσει αναστολές τότε κάποιοι εκ των καταδικασθέντων δεν θα οδηγηθούν στις φυλακές. Αν, όμως, η έδρα δεν χορηγήσει αναστολές, κάποιοι θα βρεθούν σε ένα κελί άμεσα σε εκτέλεση της δικαστικής απόφασης.
Η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής αρχίζει σήμερα στις 11. Εκτός απροόπτου, πρώτα το λόγο θα λάβει η εισαγγελέας για να υποβάλλει την πρότασή της και αμέσως μετά έχουν δικαίωμα να δευτερολογήσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Αφού ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των συνόρων τότε το δικαστήριο θα διασκεφθεί προκειμένου να αποφασίσει. Κατόπιν θα ανακοινώσει την απόφαση που θα λάβει, κάτι που αναμένεται την Τρίτη ή ακόμη και την Τετάρτη.
Να σημειωθεί ότι οι τρεις τακτικοί δικαστές-μέλη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, από τους 68 αρχικά κατηγορούμενους για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχουν κρίνει ενόχους τέλεσης αξιόποινων πράξεων τους 57.
Οι δικαστές έχουν επιβάλλει στο διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής ποινές πουν ξεκινούν από 10 έτη και φτάνουν έως τα 13 και κάτι έτη κάθειρξης. Ακόμη, το δικαστήριο έχει επιβάλλει ποινές από 5 έως 12 έτη κάθειρξη για τους υπόλοιπους καταδικασθέντες, οι οποίοι κατά περίπτωση καταδικάστηκαν για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και άλλες αξιόποινες πράξεις.
Εξαίρεση αποτελεί ο Γ. Ρουπακιάς, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε ισόβια για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και σε επιπλέον κάθειρξη 14 ετών για το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Μάλιστα, ο Ρουπακιάς όπως και ο Ι. Λαγός έχουν δηλώσει δια των συνηγόρων τους στο δικαστήριο ότι δεν υποβάλλουν αίτημα για αναστολή της ποινής τους.
Αντίθετα, οι υπόλοιποι καταδικασθέντες, σχεδόν στο σύνολό τους, έχουν ζητήσει από το δικαστήριο να αναστείλει τις ποινές τους, επιστρατεύοντας μάρτυρες προς υποστήριξη του αιτήματός τους, είτε καταθέτοντας οι ίδιοι στη δίκη.
Στο σύνολο τους όσοι ζήτησαν αναστολή στην εκτέλεση της ποινής τους, υποστήριξαν πως αν οδηγηθούν στην φυλακή θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.