H στάση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο απέδωσε «95% συνυπαιτιότητα» στους κατοίκους για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική το καλοκαίρι του 2018 «μονοπώλησε» σχεδόν σήμερα την ακροαματική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη φωτιά στο Μάτι με τη Ζωή Κωσνταντοπούλου να καταθέσει για τέταρτη ημέρα στη παγωμένη σήμερα, άνευ θέρμανσης, δικαστική αίθουσα του Εφετείου της Αθήνας.
Η πρώην πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας» μίλησε για «διδακτορικό στο κουκούλωμα των ευθυνών» και στράφηκε κατά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) για να επισημάνει: «Το ΝΣΚ που στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης αποδίδει 95% ευθύνες στους κατοίκους… Πρόσωπα που είχαν μεγάλη ευθύνη αντί να τίθενται εκ ποδών προάγονται. Και βλέπουμε αντίθετα ότι τα θύματα ενοχοποιούνται».
Η μάρτυρας δέχθηκε σήμερα ερωτήσεις από συνηγόρους των θυμάτων και απαντώντας επέρριψε ευθύνες σε όσους δεν μερίμνησαν ώστε να αποφευχθεί η τραγωδία δεδομένου ότι είχαν λάβει γνώση από την προηγούμενη ημέρα για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στη περιοχή. «Δεν υπήρχε ετοιμότητα σε επίγεια και εναέρια μέσα και κανενός είδους ανταπόκριση στην ευθύνη που είχαν και για την οποία είχε χτυπήσει καμπάνα από την προηγούμενη μέρα που γνώριζαν οι αρμόδιοι τα δεδομένα» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου για να προσθέσει: «Δεν έδωσαν στους κατοίκους την ευκαιρία καν να σωθούν. Δεν τους έδωσαν ούτε είκοσι λεπτά για να μην καούν. Η απουσία, η αδιαφορία και η εγκληματική παράλειψη ήταν τεράστια και εκ των υστέρων προσπαθούν με χίλιους τρόπους να σώσουν εαυτούς (…) Όλοι τους ήταν απασχολημένοι με τις φιέστες ενόψει της εξόδου από τα μνημόνια που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου 2018 και τους έτυχε η στραβή στη βάρδια τους, όπως ειπώθηκε».
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλειος Καπερνάρος, πληρεξούσιος δικηγόρος της Βαρβάρας Βουκάκη Φύτρου η οποία έχασε στις φλόγες το σύζυγό και τα δύο της παιδιά, εστίασε σε υπόμνημα νομικών συμβούλων του κράτους που υποβλήθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο στο πλαίσιο διοικητικής δίκης. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο συνήγορος προς υποστήριξη της κατηγορίας, στο υπόμνημα αυτό αναφέρεται ότι η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των εναέριων μέσων εκμηδενίστηκε λόγω της αδυναμίας να πάρουν νερό από τη θάλασσα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων.
«Όλα αυτά εντάσσονται στο κεφάλαιο συγκάλυψης. Είναι επινοήσεις εκ των υστέρων. Είναι ντροπιαστικό το έγγραφο του ΝΣΚ. Όφειλαν να συνομολογήσουν υπαιτιότητα, να έρθουν σε συμβιβασμό και να αποζημιώσουν τους συγγενείς των θυμάτων αντί να τους σέρνουν στα δικαστήρια» τόνισε ο κ. Καπερνάρος για να προσθέσει: «Η ίδια μηχανή του κράτους, που τους θυματοποίησε τους σέρνει στα δικαστήρια ως ενόχους. Όλες οι κυβερνήσεις ενθάρρυναν την αυθαίρετη δόμηση και τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων. Κάηκαν 104 άνθρωποι και όλοι ήθελαν να ελέγξουν τα αυθαίρετα».