Στην τελική ευθεία για την έκδοση της απόφασής του έχει μπει πλέον η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018, η οποία άφησε πίσω της 104 νεκρούς.
Ο κύκλος των απολογιών των 21 κατηγορουμένων ολοκληρώθηκε και στις 13 Φεβρουαρίου αναμένεται η αγόρευση του εισαγγελέα επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων. Αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων και ακολούθως το δικαστήριο θα μπει σε τροχιά έκδοσης απόφασης.
Έτσι, η μαραθώνια δίκη σε πρώτο βαθμό για το Μάτι μπαίνει στην τελική ευθεία έπειτα από μήνες συνεδριάσεων, τις οποίες παρακολουθούσαν ανελλιπώς συγγενείς θυμάτων και κάτοικοι του Ματιού.
Μέχρι στιγμής από το σύνολο των απολογιών των κατηγορουμένων και των ισχυρισμών που αυτοί προέβαλλαν στο ακροατήριο προέκυψε ότι εκείνη την ημέρα κανείς δεν έφταιγε για την καταστροφή. Ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει έγινε, όμως οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που ξεπερνούσαν κάθε ανθρώπινη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, υποστήριξαν οι περισσότεροι κατηγορούμενοι.
Οι ισχυρισμοί αυτοί, ωστόσο, έχουν προκαλέσει ουκ ολίγες φορές τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μόνοι και αβοήθητοι εκείνο το απόγευμα προσπαθούσαν να σώσουν τις ζωές τους, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση από κανέναν για τη κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
«Γνωρίζαμε για νεκρούς στο Μάτι»
Εκείνο, όμως, που αναδείχθηκε από την έως τώρα διαδικασία τουλάχιστον μέσα από την απολογία του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρη Τερζούδη, είναι ότι κατά τη διάρκεια της περιβόητης σύσκεψης – σόου που είχε στηθεί το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπήρχε γνώση για τους νεκρούς. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι επιτελείς είχαν ενημερώσει ή όχι τον τότε πρωθυπουργό, ότι άνθρωποι έχουν καεί στο Μάτι.
«Μάθαμε για νεκρούς στις 19: 54. Τότε ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στην απολογία του ο κ. Τερζούδης και απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας για το εάν στη συνέντευξη Τύπου που είχε δοθεί εκείνο βράδυ ο ίδιος είχε γνώση για νεκρούς είπε: «Ναι, γνωρίζαμε για κάποιους νεκρούς». Τα όσα είπε ο κ. Τερζούδης στην απολογία του επιβεβαίωσε μάλιστα και κατηγορούμενος Χρήστος Λάμπρης, διευθυντής πυρόσβεσης και διάσωσης, ο οποίος ανέφερε πως υπήρχαν 16 βεβαιωμένοι νεκροί στις 11 το βράδυ, δηλαδή πριν τη περίφημη συνέντευξη Τύπου.
«Γύρω στις έντεκα το βράδυ οι συνάδελφοι μου έδειξαν 16 σωρούς δίπλα σε αυτοκίνητα και δίπλα στη θάλασσα. Το είπα σίγουρα στον αρχηγό, ο οποίος είχε την πληροφορία, αλλά εγώ απλώς του την επιβεβαίωσα» είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος. Γνώση για την ύπαρξη νεκρών είχε όμως και τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος στη δική του απολογία στο δικαστήριο είχε αναφέρει:
«Μας έκανε ενημέρωση ο κ. Ματθαιόπουλος και βέβαια το ΕΚΕΠΥ και από την ενημέρωση που είχαμε στις 21.30 εγώ έμαθα για το ενδεχόμενο να υπάρχουν και νεκροί. Γιατί είχαν κλήσεις για ασθενοφόρα. Βγαίνοντας από το ΚΣΟΠ στις 11 αρχίσαμε να μαθαίνουμε πως η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη απ’ ότι μας είχαν αναφέρει».
Αντίθετα ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και τότε υπαρχηγός, Βασίλης Ματθαιόπουλος στη δική του απολογία είχε υποστηρίξει: «Ειπώθηκε από το ΕΚΑΒ για τραυματίες και ίσως δύο νεκρούς. Δεν ήταν διασταυρωμένο.
Στις 23:30, την ώρα τη συνέντευξης δεν ήξερα συγκεκριμένα και διασταυρωμένα για ύπαρξη νεκρών. Κλείνοντας η συνέντευξη μετά τις 12.15 άκουσα όχι από την πυροσβεστική αλλά από αξιωματικούς της αστυνομίας ότι υπήρχαν καμένοι».
Μάλιστα πολλοί εκ των κατηγορουμένων κατά τις απολογίες τους έκαναν ιδιαίτερη αναφορά σε έλλειμμα μέσων πυρόσβεσης εκείνη τη περίοδο λόγω των μνημονίων. Και σε ό,τι αφορά στην οργανωμένη απομάκρυνση των κατοίκων από το Μάτι – η οποία δεν έγινε ποτέ -αν και μετά τις φωτιές στην Ηλεία το 2007 νομοθετήθηκε – κάποιοι υποστήριξαν πως αν αυτή γίνονταν θα έφερνε χειρότερα αποτελέσματα!
«Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος υπάρχει αυτοσχεδιασμός και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα», υποστήριξε για το ζήτημα αυτό ο κ. Τερζούδης. Από την πλευρά του ο τότε επικεφαλής της Διοίκησης Πυροσβεστικών υπηρεσιών Αθηνών Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στη δική του απολογία ανέφερε πως «στη συγκεκριμένη πυρκαγιά η θάλασσα δεν ήταν ασφαλής χώρος.
Εννέα άτομα πνίγηκαν. Μία ήταν η οδός διαφυγής: Η λεωφόρος Μαραθώνος και αυτή θα έπρεπε να μείνει ασφαλής. Από τις 6 το απόγευμα δεν ήταν ασφαλής. Δύο αυτοκίνητα μπήκαν και κάηκαν και τα δύο. Δεν ήταν ενδεδειγμένη η οργανωμένη απομάκρυνση γιατί δεν ήταν ξεκάθαρη η ασφαλής οδός διαφυγής, ούτε το σημείο συγκέντρωσης».
Παρ’ όλα αυτά οι κατηγορούμενοι δεν παρέλειψαν να αναφερθούν στις επιθέσεις που δέχτηκαν μετά την ημέρα της εθνικής τραγωδίας, αλλά και στην αδικία που νιώθουν επειδή βρέθηκαν στο εδώλιο. Έναν ισχυρισμό που μεταξύ άλλων, προέβαλλε και η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία υποστήριξε ότι λοιδορήθηκε, απειλήθηκε και συκοφαντήθηκε από πολιτικούς αντιπάλους και ΜΜΕ που «έπαιξαν πολιτικό παιχνίδι και έλεγαν στον κόσμο μη ψηφίσετε τη φόνισσα».
Για «στενά δρομάκια» – παγίδες στη περιοχή μίλησε στην απολογία του στη δίκη ο τότε Δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, προκαλώντας την αντίδραση συγγενή θύματος της φονικής πυρκαγιάς. Τέλος, ακόμη και ο κάτοικος του Νταού Πεντέλης, ο οποίος κατηγορείται ότι εκείνος προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι επειδή έκαιγε ξερόχορτα στην αυλή του σπιτιού του, είχε υποστηρίξει πως η δεν ευθύνεται εκείνος για την έναρξη της πυρκαγιάς.
«Δεν έβαλα εγώ τη φωτιά, θέλω να με απαλλάξετε», είπε στους δικαστές για να προσθέσει:
«Το πρώτο που έψαξε η πυροσβεστική ήταν αν ξεκίνησε από εμένα κάτι. Αλλά δεν βρήκε τίποτα». Κατά τον ίδιο, η φωτιά εκείνο το τραγικό απόγευμα ήρθε από την Καλλιεχνούπολη.