Σήμα κινδύνου για τις φυλακές της χώρας οι οποίες εν μέσω πανδημίας μπορούν να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες, εκπέμπουν οι δικηγόροι και καλούν το κράτος να λάβει μέτρα ώστε να προστατευθεί όχι μόνο η υγεία των κρατουμένων αλλά και των εργαζομένων σε αυτές.
Μάλιστα, σήμερα επιτροπή συμβούλων του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) αποτελούμενη από τους δικηγόρους Νικόλαο Κουτκιά, Βασίλειο Παπαστεργίου και Αθανάσιο Καμπαγιάννη θα συναντηθεί για το θέμα αυτό με τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου. Τα τρία μέλη της Επιτροπής πρόκειται να εκθέσουν στην κυρία Νικολάου τις θέσεις του ΔΣΑ, όπως αυτές αποτυπώνονται σε ψήφισμα που εξέδωσε ο Σύλλογος και να ζητήσουν τη λήψη μέτρων.
Ειδικότερα, με το ψήφισμά του ο ΔΣΑ – εκδόθηκε κατόπιν εισήγησης του συμβούλου του Βασίλειου Παπαστεργίου – κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στις φυλακές της χώρας και ζητά από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της υγείας κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων και της αποσυμφόρησης των φυλακών.
Επικαλούμενος τις ανακοινώσεις συνδικαλιστικών φορέων των σωφρονιστικών υπαλλήλων, ο ΔΣΑ αναφέρεται στους υγειονομικούς κινδύνους που υπάρχουν στις φυλακές λόγω της ελλιπούς καθαριότητας και ελλείψεων σε πόρους και προσωπικό. Και όλα αυτά, τη στιγμή που οι ελληνικές φυλακές είναι υπερπλήρεις, δεδομένου ότι οι κρατούμενοι ανέρχονται σήμερα πανελλαδικά σε 11.245, όταν οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 10.055.
«Σε συγκεκριμένα καταστήματα, η πληρότητα φτάνει μέχρι και το 250%, ενώ στον Κορυδαλλό η πληρότητα βρίσκεται στο 111%» επισημαίνει ο ΔΣΑ και προσθέτει: «Με δεδομένο ότι μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού των σωφρονιστικών καταστημάτων είναι από άποψης υγείας καταπονημένο (τοξικοεξαρτημένοι, ευπαθείς, κρατούμενοι με υποκείμενα νοσήματα, κλπ), τυχόν εκδήλωση κρούσματος κορωνοϊού στο εσωτερικό των φυλακών μπορεί να είναι μοιραία και να έχει ως αποτέλεσμα να θρηνήσουμε νεκρούς».
«Λάβετε μέτρα χωρίς χρονοτριβή»
Υπό τα δεδομένα αυτά ο ΔΣΑ, όπως έχουν πράξει άλλωστε και φορείς όπως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ο Συνήγορος του Πολίτη, ζητά από τη κυβέρνηση «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ταυτόχρονα με την χωρίς χρονοτριβή νομοθετική πρωτοβουλία αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων, τόσο με τη χρήση υπαρχουσών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα όσο και με τη νομοθέτηση έκτακτων αποσυμφορητικών διατάξεων».
Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζει στο ψήφισμά του «πρέπει να ληφθεί μέριμνα τόσο μεν για τους προσωρινά κρατουμένους, οι οποίοι έχουν μειωμένες δυνατότητες εξέτασης αίτησης άρσης της προσωρινής κράτησης και αντικατάστασής της με περιοριστικούς όρους, όσο και για τους εκτίοντες ποινή στερητική της ελευθερίας, οι οποίοι ομοίως έχουν μειωμένες δυνατότητες εξέτασης αίτησης υφ΄ όρον απόλυσης από τα αρμόδια Δικαστικά Συμβούλια». Καταλήγοντας ο ΔΣΑ επισημαίνει ότι «θα πρέπει να εξετασθούν από την Κυβέρνηση οι προϋποθέσεις αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης και υφ΄ όρον απόλυσης, με άλλους όρους που θα κριθούν πρόσφοροι».