Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Ένα από τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας είναι το αίτημα που κατ’ επανάληψη έχει υποβάλλει ο δικηγορικός κόσμος για πλήρη λειτουργία των δικαστηρίων της χώρας.
Για τους δικηγόρους, όπως ανέφερε και σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) η άμεση επαναλειτουργία όλων των δικαστηρίων, όλων των δικαιοδοσιών (αστικών, ποινικών, διοικητικών) αποτελεί πλέον αδήριτη αναγκαιότητα.
«Η λειτουργία των Δικαστηρίων αποτελεί βασική κρατική λειτουργία και χαρακτηρίζει μια δημοκρατική Πολιτεία και ένα Κράτος Δικαίου. Χωρίς δικαστήρια σε λειτουργία υπονομεύεται πλήρως το δικαίωμα των πολιτών σε δικαστική προστασία και συνεπώς δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» αναφέρει ο ΔΣΑ και επισημαίνει: «Χωρίς δικαστήρια σε λειτουργία οι πολίτες, ιδίως εκείνοι που χρήζουν μείζονος προστασίας, για τους οποίους η Δικαιοσύνη είναι το ύστατο καταφύγιο, μένουν απροστάτευτοι (π.χ. κρατούμενοι, το καθεστώς κράτησης των οποίων παρατείνεται, διατροφές ανηλίκων, συζύγων, εργατικές αξιώσεις, εκμισθωτές έναντι υπερήμερων μισθωτών κ.ο.κ.)».
Οι δικηγόροι θέτουν όμως στο τραπέζι των συζητήσεων και το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί από την πανδημία.
«Το δικηγορικό σώμα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την παρατεταμένη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και την υπολειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία άσκησης του λειτουργήματός τους» επισημαίνει ο ΔΣΑ και προσθέτει: « Η μέχρι σήμερα στάση της Πολιτείας, η οποία συστηματικά παλινωδεί και κωφεύει έναντι των δικαίων αιτημάτων του σώματος, είναι προδήλως προσβλητική και απαξιωτική, τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων αδυνατεί να ανταποκριθεί ακόμα στις βασικές βιοτικές της ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την καταβολή του χορηγήματος των 400€, το οποίο προέρχεται από χρήματα των συναδέλφων και ως εκ τούτου δεν συνιστά καν κρατική ενίσχυση».
Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Ολομέλεια αναμένεται, όπως αναφέρει «να καθορίσει τις περαιτέρω διεκδικητικές δράσεις της για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και την οικονομική κατάσταση του κλάδου». Επίσης, θα συζητήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο.