17.4 C
Athens
10.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024
More

    Δημήτρης Ρώτας (πρόεδρος ΠΟΜΕΝΣ) στο «L&O»: Οι ένοπλες δυνάμεις εκπέμπουν «SOS» – «Δεν μπορούμε να ζήσουμε, είμαστε οι τελευταίοι της Ευρώπης»

    Αδικημένοι νιώθουν ότι είναι οι Έλληνες στρατιωτικοί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, καθώς όπως υποστηρίζουν οι αυξήσεις που προαναγγέλθηκαν για το 2025, είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

    Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ), Αντισμήναρχος Δημήτριος Ρώτας, ο οποίος εκπροσωπεί 46 συνολικά συνδικαλιστικές ενώσεις στρατιωτικών ανά την Ελλάδα, μίλησε στο «L&O» για τις πολλές παραιτήσεις στελεχών, τους χαμηλούς μισθούς αλλά και το πρόβλημα με τις αποστρατείες.

    Τονίζεται ότι τη στιγμή που μιλάμε, ο Έλληνας ανθυπολοχαγός αμείβεται με 970 ευρώ, ενώ ο Τούρκος ανθυπολοχαγός με 1.650 ευρώ… Και αυτό είναι μόνο ένα απλό παράδειγμα!


    «Άλλα μας είχαν υποσχεθεί, άλλα είδαμε»

    «Ο Πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει από τη ΔΕΘ αλλά και από τη Βουλή πως μέσα στο 2024 θα έρθει ένα νέο ειδικό μισθολόγιο για όλους εμάς… Αντί αυτού όμως είδαμε μια οριζόντια αύξηση 50 ευρώ σε όλο τον δημόσιο τομέα και μια μικρή αύξηση στο επίδομα παραμεθορίου… Αυτό είναι όλο και κάποιοι θεώρησαν ότι αυτό είναι το νέο ειδικό μισθολόγιο», τόνισε αρχικά.

    Αυτό είναι αδιανόητο και εννοείται πως δεν μπορεί να σταθεί στη συνείδηση όλων των συναδέλφων, οι οποίοι εδώ και 15 χρόνια έχουν μόνο μειώσεις εξού και ο μεγάλος αριθμός παραιτήσεων και αποστρατειών πριν καν συμπληρώσουν τον συντάξιμο χρόνο.


    Όλο αυτό είναι αλυσίδα και έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστια κενά στα σώματα και μάλιστα σε κρίσιμες ειδικότητες.Δεν υπάρχει προοπτική, δεν μπορούμε να ζήσουμε, πόσο μάλλον αν έχει κάποιος και οικογένεια. Είμαστε οι τελευταίοι της Ευρώπης», πρόσθεσε.

    «Από το 2009 μέχρι σήμερα το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων έχασε το 60% του μισθού του»

    Ο κ. Ρώτας στάθηκε και στις υποσχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης προς τους στρατιωτικούς, τονίζοντας ότι «από το 2009 μέχρι και σήμερα το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων έχασε το 60% του μισθού του. Μας ανάγκασαν να ανεχθούμε την εισφορά αλληλεγγύης, την εισφορά των μετοχικών ταμείων με απίστευτες κρατήσεις, με αποτέλεσμα να φτάσουμε ως τα Δικαστήρια για να δικαιωθούμε. Ακόμα και εκεί, το νέο μισθολόγιο που επήλθε δεν εφάρμοσε τις δικαστικές αποφάσεις. Όλη αυτή η λαίλαπα των μειώσεων έχει αποβεί καταστροφική για εμάς και τις οικογένειες μας και απαιτούμε από την κυβέρνηση να φέρει νέο μισθολόγιο για να ισορροπήσει η κατάσταση»

    «Οι ένοπλες δυνάμεις είναι αυτή τη στιγμή στο κόκκινο, είναι αυτοί που βάζουν πλάτη και είναι πάντα στη πρώτη γραμμή δίπλα στον Έλληνα και την Ελληνίδα. Δουλεύουμε χωρίς ωράριο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε και εργαζόμενοι, πρέπει να ζήσουμε».

    Με τη νυχτερινή απασχόληση τι γίνεται όμως;

    «Αυτό είναι το πιο τραγελαφικό από όλα. Το 2017 ψηφίστηκε ο νόμος που προέβλεπε την νυχτερινή αποζημίωση και αντί να το εφαρμόσουν από τότε αναγκαστήκαμε να κάνουμε δεκάδες δικαστήρια που είχαν ως αποτέλεσμα το Υπουργείο Οικονομικών να φέρει μια ΚΥΑ που προβλέπει να δουλεύεις 8 ώρες και να πληρώνεσαι τις 5. Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Άρα όσοι δουλεύουν το βράδυ και δεν κάνουν 24ωρη υπηρεσία δεν θα αποζημιώνονται. Το 20% είναι ευτελές, μιλάμε για 0,40 λεπτά στην ώρα αύξηση. Είναι εμπαιγμός!»

    Σχετικά με τις απαιτήσεις τους τόνισε: «Έχουμε ζητήσει στο νέο μισθολόγιο να περιέχεται επίδομα επικίνδυνου, το επάγγελμα μας είναι επικίνδυνο, ζούμε κάθε μέρα επικίνδυνα, έχουν τραυματιστεί και σκοτωθεί συνάδελφοί μας από όλα τα σώματα.Το απαιτούμε αυτό»…

    «Επίσης δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουμε μετάθεση σε οποιαδήποτε περιοχή και να μας ζητούν υπέρογκα ποσά ενοικίασης και να μη λαμβάνουμε στεγαστικό επίδομα. Ο κ. Δένδιας έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα κατασκευής κατοικιών που θα βοηθήσει πολύ αλλά έχει καθυστερήσει. Φταίνε όμως οι προηγούμενοι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας που δεν το είχαν ξεκινήσει και τώρα εμείς δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τις οικογένειές μας στον τόπο εργασίας μας», συμπλήρωσε.

    «Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στις Ένοπλες Δυνάμεις! Προσπαθεό ο Νίκος Δένδιας, αλλά…»

    Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί και έναν εύλογο φόβο στους νέους που θέλουν να μπουν στον στρατό, αλλά και στους ανθρώπους που εργάζονται αυτή τη στιγμή στις ΕΔ… Ο κ. Ρώτας δεν διστάζει να χτυπήσει «καμπανάκι» για την κατάσταση στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια

    «Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση, οι συνάδελφοι φεύγουν από τις ένοπλες δυνάμεις και μάλιστα από κρίσιμες θέσεις. Χάνουμε εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό που καταφεύγει στο εξωτερικό για ένα καλύτερο αύριο. Χάνουμε δηλαδή ειδικότητες που είναι δύσκολο να αναπληρωθούν γιατί χρειάζονται χρόνια εμπειρίας και γνώσης. Πρέπει να δωθεί άμεσα λύση και κίνητρα ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν ελπίδες και το προσωπικό να μην φεύγει. Γίνονται προσπάθειες από πλευράς του κ. Δένδια αλλά το Υπουργείο Οικονομικών έχει άλλη ζέση. Ο κ. Πετραλιάς θα πρέπει να δει επιτέλους σοβαρά το πρόβλημά μας γιατί χωρίς εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια δεν υπάρχει ανάπτυξη και κράτος».

    dendias 1 1

    Τι λέει η ΠΟΜΕΝΣ για το κλείσιμο 137 στρατοπέδων

    Μόλις χθες, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε το κλείσιμο 137 στρατοπέδων στη χώρα μας. Ποια είναι η άποψη της ΠΟΜΕΝΣ για αυτή την κίνηση;

    «Εμείς δεν μπορούμε να μπούμε σε επιχειρησιακά κομμάτια, πιστεύουμε όμως ότι κάποια στρατόπεδα σε πολλές περιοχές είχαν ανοίξει για εξυπηρέτηση άλλων σκοπών και ιδιαίτερα τις δεκαετίες ’50-’60-’70.

    Η δομή των ενόπλων δυνάμεων έχει αλλάξει, έχουμε μπει σε άλλες εποχές, ο στρατός πλέον έχει συρρικνωθεί άρα δεν μπορούμε να έχουμε τόσα στρατόπεδα όσα παλαιότερα. Είμαστε σύμφωνοι στο κλείσιμο εφόσον δεν εξυπηρετούν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων».

    Για την αποστράτευση των οπλιτών ανέφερε: Oι επαγγελματίες οπλίτες είναι η ραχοκοκαλιά των ενόπλων δυνάμεων, μιλάμε για πάνω από 25.000 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση λόγω ενός αναχρονιστικού νόμου που λέει ότι αν φτάσεις 50 πρέπει να αποστρατευτείς. Αυτός ο νόμος είναι απαρχαιωμένος και δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα.

    Ο νόμος λέει σαφέστατα ότι οπλίτες ακολουθούν το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό όπως και οι εθελοντές μακράς θητείας που καταργήθηκε βάσει νόμου το ηλικιακό όριο. Άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι στην ενεργό υπηρεσία εφόσον το επιθυμούν, ο νόμος υπάρχει».

    Τέλος, θέλησε να υπερτονίσει το εξής: «Όλοι οι στρατιωτικοί πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στην ΠΟΜΕΝΣ, να εγγράφονται όλοι στις πρωτοβάθμιες ενώσεις γιατί είναι μονόδρομος ώστε να δυναμώσει η φωνή μας και τα θέλω μας να βρουν ανταπόκριση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε όλα αυτά που διεκδικούμε όλα αυτά τα χρόνια και που μας έχουν δυσκολέψει τη ζωή.

    rotas

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ