Σχεδόν 9.300 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ελλάδα τον Αύγουστο, διπλάσιοι σε σχέση με τις αφίξεις που καταγράφηκαν τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας Frontex.
Οι αυξημένες ροές συνέπεσαν με την συνεχιζόμενη κρίση στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και τις προσπάθειες της Τουρκίας να μεταφέρει σε επαρχιακές πόλεις δεκάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που είχαν εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη.
Η ανατολική Μεσόγειος ήταν το μοναδικό τμήμα της Θάλασσας όπου οι αφίξεις έχουν αυξηθεί σε σχέση με το 2018, σε μία ένδειξη πως τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας αποτελούν εκ νέου την προτιμώμενη διαδρομή προς την Ευρώπη για τους διακινητές, ειδικά υπό την σκιά της κρίσης στο Ιντλίμπ.
Ενδεικτικό είναι ότι τον Αύγουστο η περιοχή μας έλαβε τα τρία τέταρτα των αφίξεων. Δύο στους πέντε που έφτασαν σε ελληνικό έδαφος ήταν Αφγανοί.
Σύμφωνα με τον Σκάι, το πρώτο οκτάμηνο του έτους οι ροές στην ανατολική Μεσόγειο ανήλθαν σε 38.313, αυξημένες κατά 10% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Αντίθετα, στην κεντρική οδό με προορισμό την Ιταλία και στην δυτική οδό προς την Ισπανία οι αφίξεις αθροιστικά δεν ξεπέρασαν τις 22.000.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της υπερσυγκέντρωσης στα νησιά.
Έχει την διαδικασία εξέτασης αιτήσεων για άσυλο, δρομολογώντας κατάργηση της έφεσης σε περίπτωση πρωτόδικης απόρριψης, μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες σε μονάδες της ηπειρωτικής Ελλάδας και πιέζοντας για επιτάχυνση των επιστροφών στην Τουρκία με βάση την συμφωνία της Άγκυρας με την ΕΕ.