21.3 C
Athens
19.3 C
Thessaloniki
Τρίτη 21 Μαΐου 2024
More

  Δολοφονία Mιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια: Στρατηγοί και Ταξίαρχοι… καρφώνονται μεταξύ τους, κανείς δεν παίρνει την ευθύνη για το φιάσκο!  Ελεγχόμενοι Στρατηγοί και Ταξίαρχοι “νίπτουν τας χείρας τους” στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, που αναζητά ευθύνες για την ανενόχλητη κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν την 7η Αυγούστου, η οποία οδήγησε στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

  Μετά από… 52 ημέρες καταθέσεων, υπομνημάτων, μηνύσεων και ενστάσεων από “ελεγχόμενο”, η ΕΔΕ φαίνεται να ολοκληρώνεται και το πόρισμά της θα παραδοθεί στον Αρχηγό του Σώματος, ο οποίος καλείται να εντοπίσει υπεύθυνους αξιωματικούς και να αποδώσει πειθαρχικές ποινές. Τα πρόσωπα αλλά και οι ποινές εκτιμάται ότι θα είναι “επιδερμικές” και δεν αποκλείεται να… αποδοθούν κατά τις Τακτικές Κρίσεις των Αξιωματικών του Σώματος τον ερχόμενο Ιανουάριο.


  Στη συνέχεια το πόρισμα θα επισυναφθεί στην ποινική έρευνα που πραγματοποιεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όπως έχει διατάξει ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου.

  Νέα Φιλαδέλφεια: “Όλοι έκαναν το σωστό”

  Από τους ελεγχόμενους αξιωματικούς της ΕΔΕ, ο κάθε ένας φαίνεται να υποστηρίζει πως “έκανε το σωστό από την μεριά του”, και σε κάποιες περιπτώσεις ο ένας επιρρίπτει τις ευθύνες στον άλλο.

  Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Αστέριος Μαντζιώκας, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υποστηρίζει ότι δεν βρισκόταν ο ίδιος στο Κέντρο Επιχειρήσεων το κρίσιμο χρονικό διάστημα, ενώ οι δύο βοηθοί του (ταξίαρχοι), όπως και το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχαν παράσχει σωστή ενημέρωση για την έλευση του κομβόι των Κροατών χούλιγκαν.

  Την ίδια ώρα ο Ταξίαρχος Βασίλης Καλαμπόκης βοηθός του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, που βρισκόταν έως τις 22:00 το βράδυ της 7ης Αυγούστου στο Κέντρο Επιχειρήσεων, αναφέρει ότι είχε την ομάδα ΟΠΚΕ στα διόδια της Ελευσίνας και είχε ενημερώσει για αυτήν τον Ταξίαρχο Δημήτρη Δάβαλο αναπληρωτή Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής, που τον άλλαξε στο κέντρο. Την ίδια ώρα ο κ. Δάβαλος φαίνεται, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, να αρνείται ότι ο προκάτοχός του τον είχε ενημερώσει για την ύπαρξή της.


  Οι προηγούμενες απομακρύνσεις

  Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη, είχαν απομακρυνθεί ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και έξι διοικητές υπηρεσιών Τροχαίας από την Κακαβιά έως την Αττική. Στις 28 Αυγούστου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ΕΔΕ από τον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα, απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους δύο Ταξίαρχοι που ήταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και τρεις Αστυνομικοί Διευθυντές σε Αττική και Κόρινθο.

  Από την θέση τους είχαν απομακρυνθεί οι ταξίαρχοι, Δημήτρης Δάβαλος (Αναπληρωτής Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής) και Βασίλης Καλαμπόκης (Βοηθός του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής), ενώ οι άλλες τρεις μετακινήσεις αφορούσαν τους Αστυνομικούς Διευθυντές: Ν. Μαρέ (Αναπληρωτής στον Κλάδο Τάξης), Μάνθο Γιαννούλη (Γενική Αστυνόμευση) και Γιώργο Μπράβο (Αναπληρωτής της Διεύθυνσης Κορίνθου).

  Μήνυση και ένσταση από ελεγχόμενο

  Σημειώνεται ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής Μάνθος Γιαννούλης υπέβαλλε μηνύσεις σε βάρος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Λάζαρου Μαυρόπουλου, του επιτελάρχη Ελευθέριου Γκαρίλα και του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Νίκου Σπανουδάκη, ενώ έκανε προσφυγή για την εξαίρεση του Ελευθέριου Γκαρίλα από τη διενέργεια της ΕΔΕ. Η προσφυγή εξετάστηκε από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης Μάνο Λογοθέτη, ο οποίος αποφάσισε τη συνέχιση της διενέργειας της ΕΔΕ από τον ίδιο Αντιστράτηγο. Η παραπάνω διαδικασία καθυστέρησε την διενέργεια της ΕΔΕ, η οποία όμως ολοκληρώθηκε και αναμένεται να παραδοθεί στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., τις επόμενες μέρες.

  Γιατί έφυγαν από την Ελευσίνα;

  Στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που έχει διατάξει η Εισαγγελία Αρείου Πάγου, τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων είχαν λάβει την αλληλογραφία αστυνομικών υπηρεσιών από την Κακαβιά έως και… πριν την Αθήνα. Πότε έλαβαν το “προειδοποιητικό” σήμα του Αρχηγείου για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν, πότε το άνοιξαν, που έδωσαν εντολή, ποιος την έλαβε, τι έκανε αυτός που την πήρε, τι διαβίβασε στους ανωτέρους του και τι έκαναν εκείνοι, εμπεριέχονται σε έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων.

  Δολοφονία Κατσουρή: 4 Κροάτες χούλιγκαν θα εκδοθούν στην Ελλάδα – Παραμένουν κρατούμενοι οι 102

  Από την ΓΑΔΑ έχει δοθεί αναφορά με τις διαταγές, εντολές, τους επικεφαλής και απομαγνητοφωνημένες διαβιβάσεις, τα επίμαχα χρονικά διαστήματα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά, τη συμπλοκή και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

  Κατέθεσαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, οι οποίοι μεταξύ άλλων κλήθηκαν να απαντήσουν για την παράξενη απομάκρυνση περιπολικού της τροχαίας από τα διόδια της Ελευσίνας, στις 20:00 το βράδυ της 7ης Αυγούστου, σχεδόν δύο ώρες πριν από το πέρασμα του κομβόι των 25 οχημάτων των Κροατών χούλιγκαν. Εκείνοι φαίνεται να επισημαίνουν ότι είχαν δώσει την εντολή παραμονής του περιπολικού στα διόδια, και δεν γνωρίζουν ποιος έδωσε την εντολή απομάκρυνσής του. Κατέθσε και και ο επικεφαλής αξιωματικός της ομάδας ΟΠΚΕ, που βρισκόταν στα διόδια της Ελευσίνας, ο οποίος επίσης έλαβε εντολή απομάκρυνσης, στις 20:00, την ίδια ώρα με το περιπολικό της τροχαίας.

  Πηγή: TheToc  ΣΧΕΤΙΚΑ
  ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

  ΑΠΟΨΕΙΣ