Δικογραφία για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης εις βάρος τουλάχιστον 25 χούλιγκαν του Ολυμπιακού σχηματίζει η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Αθλητικής Βίας (ΥΑΒΑΧ). Φέρονται ότι είχαν συμμετοχή στα επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου στου Ρέντη, με θύμα τον 31χρονο αστυφύλακα των ΜΑΤ Γιώργο Λυγγερίδη, καθώς και σε ακόμη τουλάχιστον τρία περιστατικά (συγκρούσεις με την αστυνομία, βίαιες επιθέσεις κ.λπ.) με οπαδικό υπόβαθρο.
Το ένα απ’ αυτά είναι, κατά πληροφορίες, τα επεισόδια που σημειώθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου στο τέλος της αναμέτρησης Βόλου – Ολυμπιακού. Ανάμεσα σ’ εκείνους, εξάλλου, που βρίσκονταν στις εξέδρες του γηπέδου ήταν ο 18χρονος Ν.Γ., που μερικές ημέρες αργότερα συνελήφθη ως ο δράστης του θανάσιμου τραυματισμού –με ναυτική φωτοβολίδα– του αστυφύλακα των ΜΑΤ.
Ενα ακόμη συμβάν, που κατά πληροφορίες πρόκειται να συμπεριληφθεί στην υπό σχηματισμό δικογραφία, είναι η αιματηρή επίθεση με μαχαίρι εις βάρος γυναίκας, χούλιγκαν του Παναθηναϊκού από χούλιγκαν του Ολυμπιακού. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση έχει ήδη κατηγορηθεί ως ένας από τους δράστες ο 27χρονος «μάνατζερ του τράπερ», ο οποίος έχει ανάμειξη και στα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη. Στα χέρια και τα ρούχα του, εξάλλου, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών κατάφεραν να ανιχνεύσουν δύο μέρες μετά τα επεισόδια ίχνη πυρίτιδας, που αφήνουν ναυτικές φωτοβολίδες, καπνογόνα κ.ά.
Μέχρι στιγμής ο κύκλος των τουλάχιστον 25 υπόπτων έχει προκύψει από καταθέσεις ατόμων, που κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων έχουν προσαχθεί και εξεταστεί από αστυνομικούς της ΥΑΒΑΧ. Υπολογίζεται ότι στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ έχουν κληθεί να καταθέσουν περίπου 50 νεαροί οπαδοί του Ολυμπιακού, με αρκετούς απ’ αυτούς, πιθανόν υπό καθεστώς φόβου, να κατονομάζουν άτομα που είχαν συμμετοχή στις επιθέσεις κατά των ΜΑΤ έξω από το κλειστό γήπεδο βόλεϊ.
Τα στοιχεία από τις καταθέσεις συσχετίζονται με τα ευρήματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, όπου εξετάζονται πειστήρια κατασχεμένα από το σημείο των επεισοδίων. Είναι ήδη γνωστό ότι σε πλαστικό υπόλειμμα εκτοξευτήρα ναυτικής φωτοβολίδας, όπως αυτή που έπληξε τον αστυφύλακα, βρέθηκε γενετικό και δακτυλικό αποτύπωμα του μικρότερου αδελφού του ήδη προφυλακισμένου Ν.Γ., ενώ αρκετά είναι και τα θετικά δείγματα από την εξέταση για ίχνη πυρίτιδας στα χέρια των συνολικά 424 προσαχθέντων. Στοιχείο ικανό να τους καταστήσει κατηγορουμένους όχι όμως και να οδηγήσει σε μελλοντική καταδίκη τους για την κατηγορία της συμμετοχής στα επεισόδια.
Μεταξύ των 25 υπόπτων συγκαταλέγονται δυο τρία άτομα στα οποία η αστυνομία πρόκειται να αποδώσει ηγετικό ρόλο στην οργάνωση των επεισοδίων. Ο ένας απ’ αυτούς είναι ο 27χρονος «μάνατζερ του τράπερ» για τον οποίο εξάλλου υπήρχαν από την πρώτη στιγμή μαρτυρίες που τον ήθελαν να προμηθεύει τους νεαρούς χούλιγκαν με ναυτικές φωτοβολίδες. Ως «ομόβαθμοί» του στην ιεραρχία περιγράφονται από την αστυνομία και οι υπόλοιποι από τους λεγόμενους καθοδηγητές των επεισοδίων.
Στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και συγκεκριμένα στους Γιάννη Οικονόμου και Κώστα Κατσαφάδο, υπάρχει αισιοδοξία ότι η εν εξελίξει έρευνα θα οδηγήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος ενός σκληρού πυρήνα χούλιγκαν του Ολυμπιακού που είχαν ανάμειξη στον θανάσιμο τραυματισμό του Γιώργου Λυγγερίδη, καθώς και σε άλλα περιστατικά βίας. Τοποθετούν δε την ολοκλήρωση των ερευνών στα τέλη Ιανουαρίου, σημειώνοντας σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους ότι «πάμε καλά, αλλά απαιτείται ακόμη χρόνος για την ολοκλήρωση της έρευνας».
«Ελάχιστος φόρος τιμής»
Χθες, σε γραπτή δήλωσή του για τον θάνατο του 31χρονου αστυφύλακα των ΜΑΤ ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «ο Γιώργος πάλεψε ηρωικά στην εντατική επί πολλές ημέρες, αλλά δεν άντεξε. Η σύλληψη όλων των εμπλεκομένων στη δολοφονία του, σε κάθε επίπεδο, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη του και η οφειλόμενη ανταπόκριση στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για δικαιοσύνη». Στον θάνατο του νεαρού αστυνομικού αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Facebook και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Στέκομαι με σεβασμό μπροστά στη θυσία του, την ώρα του καθήκοντος. Η τιμωρία των δολοφόνων του Ρέντη και το ξερίζωμα της βίας αποτελούν, πλέον, ζήτημα τιμής», έγραψε.
Μετά τον θάνατο του αστυνομικού το κατηγορητήριο εις βάρος του 18χρονου συλληφθέντος αναβαθμίστηκε σε ανθρωποκτονία. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κληθεί να δώσει συμπληρωματική απολογία.
Πηγή: kathimerini.gr