Με την απολογία της Ρένας Δούρου η οποία θα συνεχιστεί την Παρασκευή συνεχίστηκε σήμερα η δίκη για το Μάτι: «Καμία συγνώμη δεν είναι αρκετή γιατί ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις ζωές των θυμάτων» είπε αρχίζοντας την απολογία της στο δικαστήριο η κατηγορούμενη πρώην περιφερειάρχης Αττικής για να προσθέσει: «Καμία όμως συγνώμη στα θύματα δεν είναι αρκετή. Γνωρίζω ότι ποτέ και τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει τις απώλειες, ούτε μπορεί να φέρει πίσω όσους χάθηκαν, ούτε να επουλώσει τα τραύματα και να απαλείψει το γεγονός που σημάδεψε και τη δική μου ζωή».
Στο πρώτο μέρος της απολογίας της η κ. Δούρου εξαπέλυσε βολές στους πολιτικούς της αντιπάλους τους οποίους κατέστησε υπευθύνους για την στοχοποίησή της. Είπε χαρακτηριστικά: «Θέλω να αναφερθώ στο κλίμα που είχε διαμορφωθεί την εποχή εκείνη. Δεν προσπάθησα ποτέ να πολιτικοποιήσω την υπόθεση και την δίκη. Όμως το κλίμα της εποχής πρέπει να ειπωθεί γιατί εξηγεί πως φτάσαμε στη δίωξή μου. Πριν σβήσει η πυρκαγιά άρχισε ένα πολιτικό παιχνίδι. Η τότε αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση και κάνοντας χρήση της καταδίκης του νομάρχη στην πυρκαγιά της Ηλείας βρήκαν την ένοχη» είπε η τότε περιφερειάρχης Αττικής και σε άλλο σημείο της απολογίας της υποστήριξε: «Βρήκαν την ευκαιρία να με συκοφαντήσουν οι πολιτικοί αντίπαλοι, λοιδορήθηκα, έβγαιναν με το δάκτυλο και με έδειχναν στις τηλεοράσεις. Ακόμη και μηνύματα έχω που γράφανε σε πολίτες «μη ψηφίσεις τη φόνισσα». Όλα αυτά τα χρόνια σιώπησα γιατί θεώρησα ασέβεια στα θύματα να τσακώνομαι σε τηλεδίκες για τον αν είχε δοθεί ή όχι εισήγηση για οργανωμένη απομάκρυνση. Πολιτικός μου αντίπαλος είπε: «μιλάς εσύ που έκαψες τον κόσμο;». Στην προσπάθεια να με καταστήσουν ένοχη συνετέλεσε η απάντηση του τότε αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος που είπε ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης από την Πυροσβεστική και ότι η Αυτοδιοίκηση την έχασε. Κάτι το οποίο γνωρίζετε ότι ήταν πέρα ως πέρα ψεύδος και νομίζω ότι έχει καταρριφτεί από όλη την διαδικασία. Όλοι παραδέχθηκαν ότι δεν υπήρχε χρόνος για οργανωμένη απομάκρυνση. Με αυτά δρομολογήθηκε η δίκη μου εμπλοκή. Ο Τύπος της επόμενης ημέρας με αποκαλούσε φόνισσα γιατί δεν εκτέλεσα τη εντολή εκκένωσης που μου έδωσε η Πυροσβεστική….Έγινα hashtag «Φταίει η Δούρου», όπως κάποτε υπήρχε η φράση φταίει ο Χατζηπετρής. Το όνομά μου έχει ταυτιστεί με το οιωνοί εξιλαστήριο θύμα. Ουδεμία παράλειψη έκανε η περιφέρεια» είπε η κ. Δούρου.
Νωρίτερα στο δικαστήριο είχε απολογηθεί ο κατηγορούμενος Ιωάννης Καπάκης, τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας. Ξεκινώντας την απολογία του ο κ. Καπάκης είπε: «Να εκφράσω το σεβασμό μου και τα συλλυπητήρια μου στους συγγενείς των θυμάτων. Αυτή η ημέρα θα με σημαδεύει. Παραιτήθηκα λίγες ημέρες μετά το γεγονός. Ήταν μια περίοδος με την πιο στενή δημοσιονομική πολιτική. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη και αυτό ήρθε στο κλείσιμο της καριέρας μου. Η δίκη είναι και πολίτη καθώς στοχοποιήθηκα όχι μόνο από τους πολιτικούς μου αντιπάλους» είπε ο κ. Καπάκης για να αναφέρει σε άλλο σημείο της απολογίας του δεν είχε αρμοδιότητα για την οργανωμένη απομάκρυνση. «Εάν γινόταν, ενδεχομένως να είχαμε μία πολύ μεγαλύτερη εκατόμβη θυμάτων. Αυτό το λέω και από την εμπειρία μου στα 30 χρόνια στο πυροσβεστικό σώμα. Ούτε ενημέρωση μπορούσε να γίνει, ούτε οργανωμένη απομάκρυνση. Εγώ δεν μπορώ να φανταστώ και το εφιαλτικό σενάριο πως θα πήγαινε στη θάλασσα 5.000 κόσμος μέσα σε μία ένταση θερμής ακτινοβολίας. Και μέσα στη θάλασσα κινδύνευσαν οι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακόμη ο κ. Καπάκης αναφέρθηκε και στο σκέλος της κατηγορίας που αντιμετωπίζει σχετικά με την μη κήρυξη της δυτικής και ανατολικής αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Είπε χαρακτηριστικά: «Μίλησα με την κυρία Δούρου στις εννέα παρά είκοσι το βράδυ και της είπα ότι θα τεθούν οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στις 20:49 έκανε ένα tweet λέγοντας πως τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δυτική και ανατολική αττική. Πως έγινε αυτό αφού δεν είχε τη δικιά μου συγκατάθεση; Ακολουθούσαν πάρα πολλά δημοσιεύματα που αναπαρήγαγαν την κήρυξη, την οποία τελικά δεν την κήρυξε αλλά κατά τα άλλα εγώ ήμουν αυτός που δεν το έκανα. Αν είναι τόση σημαντική ή κατάσταση έκτακτης ανάγκης γιατί στις εννέα παρά είκοσι; Στη Κινέτα γιατί δεν έγινε; δεν υπήρχε ανάγκη; Όλο αυτό είχε αξία για να καταστεί σαφές το όργανο που θα αποφάσιζε την οργανωμένη απομάκρυνση.
Τέλος απολογία στο δικαστήριο έδωσε σήμερα και Χαράλαμπος Συρογιάννης, πρώην υποδιοικητή εναέριων μέσων της ΕΛ.ΑΣ. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του: «Υπέβαλα το 2022 αίτημα στην υπηρεσία για πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στη Πεντέλη, από τις απαντήσεις φάνηκε ότι η υπηρεσία το 22 λειτούργησε όπως εγώ το 2018. Επομένως γιατί κατηγορούμαι; Γιατί δεν πήρα τον κ. Φωστιέρη να του πω ότι έχω ένα ελικόπτερο που δεν μπορεί να πετάξει; Και το κερασάκι στην τούρτα; Το κατηγορητήριο γράφει ότι την προηγούμενη ημέρα υπήρχε πρόβλημα επικινδυνότητας επιπέδου 4. Το 4 έπαιζε όλο το καλοκαίρι. Δηλαδή έπρεπε εγώ ο ανειδίκευτος εργάτης να πάρω τους στρατηγούς και να τους πω τι; Προσέξτε αύριο θα φυσάει; Και προσέξτε τι θα κάνετε με τα ελικόπτερα; Να κάνω εγώ υπόδειξη πως θα χρησιμοποιούσαν το ελικόπτερο; Αν το έκανα δεν ξέρω τι αντιμετώπιση θα είχα και ό,τι αντιμετώπιση και να είχα θα μου άξιζε. Θα αναφερθώ σε ένα ατύχημα με πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο. Ο πιλότος του είπε ότι τον «χτύπησε» ο άνεμος και τους πέταξε στη θάλασσα. Η οικογένεια του είναι αποφασισμένη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για τον εάν υπάρχουν ευθύνες που συνέχισε να πετά με τόσο αντίξοες συνθήκες. 25 κόμβοι άνεμοι. Να σας πω ποιες ήταν οι συνθήκες στο Ελ. Βενιζέλος εκείνη την ημέρα; Άνεμοι 39 με ριπές πάνω από 40 κόμβους. Όταν οι ριπές περνάνε πάνω από 10 κόμβους σημαίνει ισχυρές αναταράξεις. (…) Με όλα αυτά εγώ θα έπρεπε να πάρω τον κ. Φωστιέρη και να του πω έχω ένα ελικόπτερο αλλά δεν πετάει.
Ο κατηγορούμενος διάβασε ακόμη καταθέσεις των πιλότων του ελικοπτέρου σύμφωνα με τις οποίες υπήρχε μεγάλη ένταση ανέμων και μη δυνατότητα πτήσεων. Εγώ δηλαδή εκείνη την ημέρα θα έδινα εντολή για πτήση; Καταρχήν είμαι ο ίδιος πιλότος και εκπαιδευτής τους, εγώ θα έδιναν εντολή σε ένα πλήρωμα να πετάξει με τέτοιες συνθήκες».
Πρόεδρος: Εκείνη την ημέρα γιατί άλλα ελικόπτερα που πέταξαν (σινούκ -έρικσον) και τα συγκεκριμένα όχι;
Κατηγορούμενος: Αυτά ήταν πυροσβεστικά, μέχρι τις 4 η υπηρεσία μπορούσε να πετάει. Από τις 4 και μετά η υπηρεσία βγήκε εκτός υπηρεσίας. Δεν πέταγαν ούτε τα Σινουκ. Εξάλλου η διαδικασία να πετάξει το ελικόπτερο είναι κατόπιν αιτήματος και έγκρισης του αρχηγού. Εμένα δεν μου το ζήτησε κανείς. Εγώ πήρα το πρωί και τους είπα ότι είμαστε στη διάθεση σας. Με πήρε μετεωρολόγος και μου είπε ότι από εδώ και πέρα έρχονται ισχυρότατοι άνεμοι. Έστειλα άνθρωπο να το δέσει. Μετά εγώ δεν ήμουν διοικητής τότε, ήμουν υποδιοικητής.