15.2 C
Athens
13.7 C
Thessaloniki
Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024
More

    ΕΑΥΘ: «Προστατευτικές φυλάξεις εγκαταλελειμμένων – κακοποιημένων ανηλίκων σε Νοσοκομειακά Ιδρύματα από αστυνομικό προσωπικό»

    Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης (ΕΑΥΘ) απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης (μέσω ΠΟΑΣΥ) κ. Γιώργο Φλωρίδη, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (μέσω ΠΟΑΣΥ) κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας (μέσω ΠΟΑΣΥ) κ. Σοφία Ζαχαράκη με Θέμα: «Προστατευτικές φυλάξεις εγκαταλελειμμένων – κακοποιημένων ανηλίκων σε Νοσοκομειακά Ιδρύματα από αστυνομικό προσωπικό».

    Η επιστολή που ακολουθεί κοινοποιήθηκε στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας (μέσω ΠΟΑΣΥ) Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο Μάλλιο, στον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγο κ. Γεώργιο Παπαδόπουλο και στον Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Ταξίαρχο κ. Ευάγγελο Μουρτζίνο.

    Την επιστολή υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης, Θεόδωρος Τσαϊρίδης και ο γγ Γιώργος Χατζόπουλος.


    Αναλυτικά:

    Κύριοι Υπουργοί,


    Το τελευταίο διάστημα, η Ένωσή μας δέχεται εκ νέου σωρεία παραπόνων και καταγγελιών, για ένα θέμα το οποίο έχουμε θίξει αναρίθμητες φορές στο παρελθόν και αφορά τις προστατευτικές φυλάξεις ανηλίκων.

    Ειδικότερα τις τελευταίες 25 μέρες σε παιδιατρική κλινική κεντρικού νοσοκομείου της πόλης μας, φυλάσσονται 3 ανήλικα τέκνα, τα οποία εμφανίζουν παρεκλίνουσα συμπεριφορά με αποκορύφωμα την βίαιη συμπεριφορά σε βάρος γυναίκας αστυνομικού κατά την εκτέλεση της προστατευτικής φύλαξης.

    Όπως έχουμε πολλάκις τονίσει, το αστυνομικό προσωπικό καλείται να ασκήσει καθήκοντα, τα οποία άπτονται των ειδικοτήτων κοινωνικού λειτουργού, παιδοψυχολόγου και άλλων ειδικοτήτων, για τα οποία απαιτείται επιστημονική κατάρτιση κάτι το οποίο, το αστυνομικό προσωπικό που διατίθεται σε υπηρεσία προστατευτικής φύλαξης δεν διαθέτει. Ταυτοχρόνως, δεν υπάρχει ουδεμία εγκύκλιος ή έγγραφη διαταγή που να αποσαφηνίζει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις των αστυνομικών που εκτελούν τις προστατευτικές φυλάξεις.

    Η σημαντικότερη όμως παράμετρος του εν λόγω ζητήματος, αφορά τα ίδια τα παιδιά, που στην πλειονότητά τους είναι εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα. Οι άσχημες καταστάσεις που έχουν βιώσει από τον περίγυρό τους τα καθιστά ευάλωτα.

    Η πολιτεία εξ αρχής θα έπρεπε να τα αγκαλιάσει και να τα περιθάλψει ώστε να επουλωθούν οι όποιες ψυχικές πληγές τους. Αντιθέτως, από την πρώτη στιγμή τα μεταφέρει σε ένα ψυχρό περιβάλλον (Νοσοκομειακό Ίδρυμα), έως ότου βρεθεί η κατάλληλη δομή φιλοξενίας ή μέχρις ότου τελεσιδικήσει η οριστική απόφαση για την επιμέλεια αυτών, βάζοντας δεκάδες Αστυνομικούς ως…  μπαμπούλες- νταντάδες (ανάλογα με την ηλικία έκαστου ανηλίκου) να τα φυλάνε σε 24ωρη βάση, σα να έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα. Τέτοιου είδους βιώματα εγκυμονούν πιθανούς κινδύνους για τη μετέπειτα εφηβική τους ηλικία καθώς και πιθανές προκαταλήψεις για το σύνολο των αστυνομικών δυνάμεων.

    Επιπρόσθετα, η παραμονή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στα νοσοκομεία έχει ως αποτέλεσμα τη διάθεση οκτώ αστυνομικών καθημερινά ανά 8ωρη βάρδια για την εκτέλεση υπηρεσίας προστατευτικής φύλαξης, τη στιγμή που οι υπηρεσιακές ανάγκες της πόλης είναι αυξημένες και οι εν λόγω αστυνομικοί αποκόπτονται από τα κύρια αστυνομικά τους καθήκοντα για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος.

    Αξίζει να σημειωθεί, ότι όσα αναφέρονται ανωτέρω αναγράφονται αναλυτικά και στην υπ’ αρίθμ. 7017/4/26081-γ από 23 Ιουλίου 2022 απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, στην ερώτηση της Βουλευτή, κας Άννας Ευθυμίου.

    Ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα που αφορά κακοποιημένα και εγκαταλελειμμένα ανήλικα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ποικιλοτρόπως και η εντολή προστατευτικής φύλαξης αυτών να έγκειται στον τρόπο προσέγγισης του εκάστοτε Εισαγγελέα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι κατά τα έτη 2021 και 2022 πραγματοποιήθηκαν 10.000 βάρδιες αστυνομικών σε προστατευτικές φυλάξεις ανηλίκων, ενώ κατόπιν συναντήσεως του Διευθυντή Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Ταξιάρχου κ. Ευάγγελου ΜΟΥΡΤΖΙΝΟΥ και Αξιωματικών αυτής με την Εισαγγελία Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, κατέληξαν σε συνεννόηση, με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση αυτών στις άκρως απαραίτητες κατά τα έτη 2023-2024.

    Κύριοι Υπουργοί,

    Θα πρέπει με τη συμβολή όλων των αρμοδίων να προωθηθούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες όλων των εμπλεκομένων, με βασικό και κύριο γνώμονα την περίθαλψη και φροντίδα των κακοποιημένων και εγκαταλελειμμένων ανηλίκων. Είναι ανθρωπιστικά απαιτητό να πάψει η αδιάφορη προσέγγιση και οι υπεύθυνοι για την τύχη αυτών των παιδιών να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα και να δείξουν την αμέριστη προσοχή και ευαισθησία τους. Αυτό θα επιτευχθεί με την άμεση μεταφορά αυτών σε κατάλληλες δομές, όπου θα χαίρουν της δέουσας φροντίδας για την αποκατάσταση της ψυχικής και σωματικής τους υγείας.

    Κλείνοντας, όσον αφορά το αστυνομικό σκέλος, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν η προστατευτική φύλαξη εγκαταλελειμμένων – κακοποιημένων ανηλίκων σε Νοσοκομειακά Ιδρύματα προβλέπεται στα αστυνομικά καθήκοντα, υπό ποιες προϋποθέσεις διατάσσεται καθώς και ποιες οι αρμοδιότητες και οι υποχρεώσεις των αστυνομικών, που εκτελούν τα ως άνω καθήκοντα.

    Δεν επιτρέπεται τόσο ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα, που αφορούν παιδικές ψυχές, να αντιμετωπίζονται με επιδερμικές προσεγγίσεις και μεσοβέζικες λύσεις.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ