20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    ΕΑΚΠ: Από τον στρατηγό άνεμο στην ατομική ευθύνη

    Την ανάγκη εξοπλισμένου δικτύου πυρασφάλειας υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ).

    Αναλυτικά

    Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών από την ίδρυσή της δεν έπαψε ποτέ να επισημαίνει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός άρτιου καλά εξοπλισμένου δικτύου πυρασφάλειας που θα στηρίζεται τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στον τομέα της καταστολής των δασικών πυρκαγιών.

    Είναι «ηλίου φαεινότερο» πως η προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας ξεκινάει πρωτίστως με τη γενναία χρηματοδότηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί ένα πλέγμα προστασίας με μια σειρά ενεργειών όπως, καλλιέργεια δασών, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμός των περιαστικών δασών κ.α.. Επίσης για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών χρειάζεται η πλήρη στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες που έχει η χώρα μας.


    Αντ’ αυτού βλέπουμε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών δίνει προτεραιότητα στη διασφάλιση των κερδών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αφήνοντας ουσιαστικά στην τύχη τους την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των περιουσίων του ελληνικού λαού. Αυτό μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αν αναλογιστούμε ότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου μια καμένη δασική έκταση αποτελεί πεδίο επιχειρηματικών επενδύσεων.

    Διαχρονική είναι επίσης η πρεμούρα της εκάστοτε κυβέρνησης για την συγκάλυψη και της αποποίηση των ευθυνών τους από τις πολιτικές επιλογές τους που με διάφορα επιχειρήματα προσπαθούν να ρίξουν «στάχτη στα μάτια» των πολιτών. Έτσι στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 έφταιξε ο «στρατηγός άνεμος», στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής την αποκλειστική ευθύνη είχαν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος (αφήνοντας στο απυρόβλητο τη δασοκτόνα πολιτική τους) και στις μεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ετών φταίει η κλιματική αλλαγή.


    Η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να εισάγει ένα νέο δόγμα, για την διαφαινόμενη αποτυχία της στον τομέα της δασοπυρόσβεσης, που στηρίζεται στην ατομική ευθύνη του καθενός. Με την ενεργοποίηση της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019 «Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων» που επιβάλλει οριζόντιες ρυθμίσεις με τελείως αντιεπιστημονικά κριτήρια, μεταφέρει την ευθύνη της προστασίας των ακινήτων περιουσιών των πολιτών που κινδυνεύουν από δασική πυρκαγιά στους ίδιους, επιμερίζοντας έτσι τις υποχρεώσεις του κράτους.

    Αντί δηλαδή να ενισχυθεί οικονομικά η δημιουργία ενός άρτιου συστήματος πρόληψης από τις πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην ύπαιθρο από το ίδιο το κράτος, μετακυλίεται η ευθύνη στους πολίτες αφού τους υποχρεώνει στην έκδοση του «Έντυπου Αξιολόγησης και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα» που αν δεν πραγματοποιήσουν θα είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι. Θεωρούμε πως η παραπάνω ΚΥΑ έχει στόχο να:

    • Μεταφέρει το οικονομικό κόστος της προστασίας των περιαστικών δασών στους συμπολίτες μας.
    • Πραγματώσει την προσφιλή για την κυβέρνηση τακτική της επιβολής των Διοικητικών Προστίμων μέσα από τα οποία θα υπάρξουν έσοδα.
    • Αποτελέσει άλλοθι σε περίπτωση καταστροφής της περιουσίας των πολιτών από τις δασικές πυρκαγιές.
    • Προχωρήσει ακόμη ένα βήμα παραπέρα τον στρατηγικό σχεδιασμό μεταφοράς αρμοδιοτήτων πυροπροστασίας στους δήμους.
    Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών καλεί στην διεκδίκηση μέσα από τα συλλογικά μας όργανα και την συνεργασία με όλους τους συμπολίτες μας για:
    • Την απόσυρση της συγκεκριμένης ΚΥΑ.
    • Γενναία οικονομική ενίσχυση όλων των φορέων που εμπλέκονται για τα μέτρα πυροπροστασίας, με το κέντρο βάρους της χρηματοδότησης να είναι προσανατολισμένο για τις ουσιαστικές προληπτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο σύνολο των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας.
    • Στελέχωση του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες που έχει η κοινωνία μας και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών, δασεργατών κ.λπ. στα πλαίσια εξυπηρέτησης των συνολικών αναγκών της πολιτικής προστασίας της χώρας.
    • Την κατάργηση του Νόμου 4662/2020 και όλων των αντιδασικών και αντιπεριβαλλοντικών νόμων.
    • Την σύσταση του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ