19.8 C
Athens
19.3 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Εφετείο: Συζητείται η έφεση του Δημόσιου κατά της αποζημίωσης για το θάνατο του μικρού Μάριου από σφαίρα στο Μενίδι

    Ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου αναμένεται να συζητηθεί σήμερα η έφεση του Δημοσίου κατά της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία είχε επιδικασθεί συνολική αποζημίωση ύψους 490.000,00 ευρώ στην οικογένεια του μικρού Μάριου, ο οποίος τον Ιούνιο του 2017 τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα στο Μενίδι.
    Η υπόθεση είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο καθώς πέρα από την αναίτια και τόσο άδικη απώλεια ενός παιδιού ο δράστης δεν βρέθηκε ποτέ. Ο μικρός Μάριος, μαθητής της Ε΄ τάξης, δέχθηκε τη σφαίρα ενώ περίμενε στο σχολείο την έναρξη του θεατρικού μέρους της εκδήλωσης, μαζί με τους συμμαθητές του. Μάλιστα, δίπλα του βρισκόταν η μητέρα του, η οποία ήταν και δασκάλα του σχολείου. Το παιδί έπεσε αναίσθητο στο προαύλιο του σχολείου, αιμορραγώντας από το πίσω μέρος του κεφαλιού του. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ, και ο μικρός μεταφέρθηκε στο ΓΝΑ «Αγία Σοφία», όπου και κατέληξε λίγες ώρες αργότερα.
    Από τη νεκροψία που διενεργήθηκε προέκυψε ότι ο θάνατος του μικρού αγοριού, προήλθε από βολίδα όπλου, που του είχε προκαλέσει ωστική βλάβη στον εγκέφαλο. Η οικογένεια του παιδιού στις 25.4.2018 εκπροσωπούμενη από το δικηγόρο της Θεόδωρο Μαντά, κατέθεσε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου, ζητώντας αποζημίωση λόγω ψυχικής οδύνης. Στην αγωγή της επέρριπτε ευθύνες στην Πολιτεία για την εγκληματική παραμέληση επί μεγάλο χρονικό διάστημα της περιοχής του Μενιδίου, αν και γνώριζε πολύ καλά για την αυξημένη εγκληματικότητα στην περιοχή.
    Μάλιστα, η οικογένεια για την στήριξη της αγωγής της είχε προσκομίσει στο δικαστήριο σημαντικά έγγραφα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι οι αρμόδιες κρατικές αρχές ήταν ενήμερες για την κατάσταση που επικρατούσε την περιοχή του Μενιδίου. Συγκεκριμένα, μεταξύ των εγγράφων που προσκομίστηκαν ήταν η απάντηση του Τ.Α. Αχαρνών ότι από 1.1.2010 έως και 5.2.2017 έχουν σχηματισθεί 339 δικογραφίες για άσκοπη χρήση όπλων, έγγραφο του Α/Τ Αχαρνών που αναφέρει ότι από το 2015 έως το 2017 έχουν σχηματισθεί 671 δικογραφίες για διατάραξη κοινής ησυχίας, αλλά και καλέσματα, προτάσεις και επιστολές διαμαρτυρίας από συλλόγους κατοίκων της περιοχής για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στη περιοχή του Μενιδίου, απευθυνόμενες προς την Βουλή, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε χρόνο προγενέστερο του τραγικού δυστυχήματος.
    Η αποζημίωση
    Το 2020, το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας με απόφασή του έκανε δεκτή την αγωγή της οικογένειας του μικρού Μάριου. Το δικαστήριο επιδίκασε συνολικά χρηματική ικανοποίηση 490.000,00 ευρώ (130.000,00 σε κάθε ένα από τους γονείς, 80.000,00 στην αδερφή, 50.000 σε κάθε ένα από δύο γιαγιάδες και ένα παππού), αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων με την απόφαση που εξέδωσε ότι: «[…] α) ο ως άνω Δήμος βρίσκεται αντιμέτωπος, τουλάχιστον από το έτος 2013 (χρόνος εκπόνησης του πρώτου επιχειρησιακού σχεδίου), με μια πιθανολογούμενη έξαρση της εγκληματικότητας, ειδικότερη έκφανση της οποίας αποτελεί το ευρέων διαστάσεων φαινόμενο της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, η ιδιαίτερη επικινδυνότητα του οποίου είχε, ήδη, αναφανεί κατά το χρόνο που έλαβε χώρα το ένδικο συμβάν, από τα περιστατικά τραυματισμού από άσκοπους πυροβολισμούς που είχε καταγράψει η Ελληνική Αστυνομία». Ακόμη, το δικαστήριο στην απόφαση που εξέδωσε ανέφερε επιπλέον και τα εξής: «παρά την ανθεκτικότητα που εμφάνιζε η έξαρση αυτή της εγκληματικότητας απέναντι στα ληφθέντα από την αστυνομία μέτρα αντιμετώπισης της μέχρι και το ένδικο συμβάν, τα μέτρα αυτά έβαιναν διαρκώς μειούμενα, και πάντως δεν ενισχύονταν, χωρίς να προκύπτει ότι ο περιορισμός αυτός των μέτρων αστυνόμευσης εδραζόταν σε συγκεκριμένες αξιολογήσεις και στη διαπίστωση κάποιας ορισμένης κάμψης του φαινομένου».
    Επιπλέον, κατά το Διοικητικό Πρωτοδικείο το ελληνικό Δημόσιο «παρανόμως παρέλειψε να λάβει διά των αστυνομικών οργάνων του τα προσήκοντα μέτρα προστασίας της σχολικής εκδήλωσης της 7.6.2017, συνιστάμενα συγκεκριμένα στην εγκαθίδρυση, διακριτικού έστω, μηχανισμού επιτήρησης των σχολείων της επίμαχης περιοχής, ιδίως κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων ως η επίμαχη». Και η παράλειψη αυτή – σύμφωνα με την απόφαση – «συνδέεται αιτιωδώς» με το θάνατο του παιδιού «καθότι ένας τέτοιος μηχανισμός, συνιστάμενος, κατά βάση, στη διακριτική έστω παρουσία αστυνομικού οργάνου, θα ήταν ικανός και πρόσφορος, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας και τη συνήθη πορεία των πραγμάτων, να αποθαρρύνει την εκδήλωση εγκληματικών ενεργειών, μεταξύ των οποίων και την παράνομη και άσκοπη χρήση όπλων, πλησίον των σχολείων της επίμαχης περιοχής , και επομένως να αποτρέψει το ένδικο τραγικό συμβάν». Τέλος, το δικαστήριο σημείωνε πως ο θάνατος του μικρού Μάριου «αποτέλεσε το επισφράγισμα μιας μακρόχρονης περιόδου έξαρσης της εγκληματικότητας στην επίμαχη περιοχή», δηλαδή στο Μενίδι.
    Η έφεση από το ελληνικό Δημόσιο
    Ωστόσο, το ελληνικό Δημόσιο άσκησε έφεση κατά της απόφασης που αναγνώρισε ευθύνες της Πολιτείας για την εγκληματικότητα στο Μενίδι και επιδίκασε αποζημίωση στην οικογένεια του αδικοχαμένου Μάριου. Από την πλευρά της, η οικογένεια του παιδιού στις 15 Ιανουαρίου 2021 κατέθεσε αίτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) ζητώντας να παραιτηθεί το Δημόσιο από την έφεσή και εκείνοι αντιστοίχως να παραιτηθούν από τους τόκους και το 10% του επιδικασθέντος κεφαλαίου.
    Η απόφαση από το Τμήμα του ΝΣΚ εκδόθηκε αρκετούς μήνες αργότερα και ήταν αρνητική με οριακή πλειοψηφία (6-5). Η απόφαση αρνούνταν το συμβιβασμό που πρότεινε η οικογένεια του παιδιού, παρότι η σχετική εισήγηση που έγινε από δικηγόρο του ΝΣΚ ήταν θετική και σε αυτή αναφέρονταν μεταξύ άλλων τα εξής: «Συνεπώς, δεν υφίστανται πραγματολογικά στοιχεία υπέρ του Δημοσίου ικανά να δικαιολογήσουν την κρίση για απόρριψη της αίτησης και συνακόλουθα να θεωρηθεί ότι η τελευταία αυτή λύση είναι συνετή και ενδεικνυόμενη, εφόσον η πιθανότητα ευδοκίμησης της έφεσης του Δημοσίου είναι πολύ μικρή, όπως προκύπτει από τα όλως ενδεικτικώς αναφερόμενα στατιστικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της παρούσας υποθέσεως.»
    Ωστόσο, μετά την αρνητική απόφαση που εξέδωσε το αρμόδιο τμήμα του ΝΣΚ επί της πρότασης για συμβιβασμό το θέμα της αποζημίωσης θα συζητηθεί σήμερα στο Διοικητικό Εφετείο. Το ΝΣΚ, κατά τη συζήτηση της υπόθεσης αναμένεται να στηρίξει την έφεσή παρά την μεγάλη μειοψηφία και την εισήγηση για παραίτησή του από αυτή.
    ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
    Εφετείο: Συζητείται η έφεση του Δημόσιου κατά της αποζημίωσης για το θάνατο του μικρού Μάριου από σφαίρα στο Μενίδι
    Ξαναπέφτει η θερμοκρασία σήμερα – Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες
    Ο τουρισμός έφερε ήδη 9 δισ. ευρώ, πολύ καλά και Σεπτέμβριο-Οκτώβριο
    Aκολουθήστε το law&order.gr στο Google News, για να ενημερώνεστε για όλες τις ειδήσεις
    Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις σε Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο law&order.gr



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ