Σημαντικές …αναταράξεις στην εισαγγελία Διαφθοράς φέρνει η βαριά ποινική δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος της επικεφαλής της Ελένης Τουλουπάκη, για ένα κακούργημα και για σειρά άλλων κατηγοριών σε βαθμό πλημμελήματος. Οι κατηγορίες που της απαγγέλθηκαν αφορούν στους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis και η ίδια ήδη προσέφυγε στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ζητώντας την ακύρωσή τους.
Εν τω μεταξύ, στον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα κοινοποιήθηκε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στην εισαγγελέα Διαφθοράς και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται η αποστολή ερωτήματος στο 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για τον αν η κυρία Τουλουπάκη θα τεθεί ή όχι σε αργία.
Πάντως η δίωξη εις βάρος της εισαγγελέως Διαφθοράς «τορπιλίζει», σύμφωνα με νομικούς κύκλους και την έρευνα για τη Novartis, η οποία παραμένει ανοιχτή καθώς σε εκκρεμότητα βρίσκεται η δικογραφία για δυο πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα για τους Άδωνι Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλο. Και αυτό διότι όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές μετά την άσκηση της δίωξης εις βάρος της κυρίας Τουλουπάκη τα υπό έρευνα πρόσωπα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις ζητώντας την εξαίρεση της εισαγγελέως επικαλούμενα μεροληψία.
Η προσφυγή
Στην προσφυγή της πάντως η κυρία Τουλουπάκη υποστηρίζει πως η δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος της είναι άκυρη προβάλλοντας το επιχείρημα πως το αναφορά του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη στην οποία αναφέρεται ότι η ίδια ενήργησε σύμφωνα με το νόμο στην υπόθεση της Novartis, είναι αυτή που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη. Αντίθετα, σύμφωνα με τη προσφυγή Τουλουπάκη το πόρισμα του έτερου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή με το οποίο ζητήθηκε – και ασκήθηκε – η δίωξή της, κατατέθηκε μετά την αναφορά του κ. Σοφουλάκη.
Όπως υποστηρίζει η εισαγγελέας «η παραγγελία του κ. Ζαχαρή παραβιάζει τις διατάξεις που καθορίζουν την κίνηση της ποινικής δίωξης και συγκεκριμένα του άρθρο 43 παρ. 6 ΚΠΔ αφού ισοδυναμεί με ανάσυρση από το αρχείο χωρίς της επίκληση κανενός νέου στοιχείου».