16.3 C
Athens
12.8 C
Thessaloniki
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2025
More

    ΕΛ.ΑΣ.: Μπαράζ ελέγχων για χρήση κράνους σε μηχανές και πατίνια – Βεβαιώθηκαν 1.105 παραβάσεις, ποιες είναι οι ποινές

    Συνεχίζονται οι έλεγχοι και οι ενημερωτικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με σκοπό την καθολική συμμόρφωση των οδηγών και επιβατών δίκυκλων, καθώς και των χρηστών ηλεκτρικών πατινιών.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το Κατευθυντήριο Επιχειρησιακό Σχέδιο Τροχαίας, αστυνομικοί από όλες τις Υπηρεσίες Τροχαίας, Αστυνομικών Τμημάτων και Ο.Ε.Π.Τ.Α. σε ολόκληρη τη χώρα, προχωρούν σε αυστηρούς ελέγχους σε δίκυκλα, καθώς και σε επιχειρήσεις ενοικίασης δίκυκλων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους επαγγελματίες διανομείς και τους εργοδότες τους.

    Ειδικότερα, το διάστημα 17/11/2025 – 23/11/2025 πραγματοποιήθηκαν 16.611  έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώθηκαν 1.105 παραβάσεις σε οδηγούς (από τις οποίες 48 σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής), καθώς και 126 παραβάσεις σε επιβάτες.

    Ενδεικτικά, μεταξύ των παραβάσεων, οι 906 αφορούσαν οδηγούς δίκυκλων (από τους οποίους 48 διανομείς), 122 επιβάτες δίκυκλων και 199 οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων).

    Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

    • 599 στην Αττική,
    • 92 στη Δυτική Ελλάδα,
    • 91 στην Κρήτη,
    • 75 στη Θεσσαλονίκη,
    • 71 στη Θεσσαλία,
    • 68 στο Νότιο Αιγαίο,
    • 52 στα Ιόνια Νησιά,
    • 52 στην Πελοπόννησο,
    • 46 στη Στερεά Ελλάδα,
    • 24 στην Κεντρική Μακεδονία,
    • 22 στο Βόρειο Αιγαίο,
    • 20 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και
    • 19 στην Ήπειρο.

    Επισημαίνεται, όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., ότι με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία δίνει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των ποινών, ως εξής:

    • 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες για τον οδηγό δικύκλων (Οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη).
    • 350 ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλων.
    • 30 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.

    Υπενθυμίζεται ότι, στις περιπτώσεις υποτροπής, οι ποινές αυξάνονται σημαντικά.

    Η εκστρατεία δεν αποσκοπεί στην επιβολή κυρώσεων, αλλά στην αλλαγή της αντίληψης των οδηγών και επιβατών σχετικά με την υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου κράνους, ως στοιχειώδους μέτρου προστασίας της ζωής, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να βρίσκεται καθημερινά στους δρόμους, με ισχυρή παρουσία και συνέπεια, προκειμένου να διασφαλίσει την καθολική εφαρμογή της υποχρεωτικής χρήσης κράνους και να εδραιωθεί μια πιο υπεύθυνη οδηγική συμπεριφορά.

    Το κράνος δεν είναι απλώς αξεσουάρ – είναι ευθύνη που σώζει ζωές.



    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ