Την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με ένα πλοίο καταμαράν σχεδιάζει το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΝ προκειμένου να καλύψουν αναδυόμενες ανάγκες που καλούνται να φέρουν σε πέρας οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Οι σύγχρονες ανάγκες επί του πεδίου, αλλά και με τον κοινωνικό ρόλο που επιτελούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, επιβάλλουν την εξέταση εναλλακτικών και την υιοθέτηση προτάσεων, που κάποτε θεωρούντο ανατρεπτικές.
Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το ΓΕΣ βρίσκονται στην αναζήτηση καταμαράν πλοίου για την ενίσχυση του Στόλου. Ήδη έχουν υπολογιστεί οι απαιτήσεις, που περιλαμβάνουν τη μεταφορά ωφέλιμου φορτίου άνω των 600 τόνων, να είναι μήκους άνω των 100 μέτρων και εμβέλειας άνω των 3.500 ναυτικών μιλίων.
Ο λόγος επιλογής τέτοιου πλοίου είναι για την παροχή βοήθειας όπου κρίνεται, όπως συνέβη πρόσφατα στα Κύθηρα, τελώντας για παράδειγμα χρέη πλωτού νοσοκομείου, ή να χρησιμοποιείτει για τις μεταφορικές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και την ανακούφιση από καταστροφές ή την υποστήριξη επιχειρήσεων των ειδικών δυνάμεων.
Η ιδέα δεν είναι καινούρια. Είχε επανεξεταστεί το 2022. Όμως τώρα φαίνεται ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την απόκτησή του. Μάλιστα έχουν βρεθεί και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μέσω κονδυλίων της Ε.Ε.
Το πλοίο θα είναι συνδυασμός στρατιωτικών με πολιτικών προδιαγραφών. Δηλαδή τα ηλεκτρονικά θα προέρχονται από την αμυντική βιομηχανία, αλλά η υπόλοιπή κατασκευή θα είναι ενός τυπικού πολιτικού πλοίου. Το πλοίο προορίζεται με τον ορισμό του «πολυεργαλείου» και η χρηματοδότηση μελετάται με εκταμίευση κονδυλίων μέσω του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα καλύψει περίπου το 60% του συνολικού κόστους. Το ίδιο εργαλείο χρησιμοποιεί η χώρα μας για την αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων κι ελικοπτέρων καθώς και το πρόγραμμα κυβερνοασφάλειας ενώ η Πορτογαλία χρησιμοποίησε τον ίδιο Μηχανισμό για την κατασκευή ενός ελικοπτεροφόρου.
Οι ΗΠΑ διαθέτουν καταμαράν, το εικονιζόμενο USS Carson City, που χρησιμοποιούν κυρίως για τις μεταφορικές ανάγκες και ανήκει στην δύναμη της Στρατιωτικής Διοίκησης Εφοδιασμού Ναυτικού (Sealift), που ελέγχει τα ανεφοδιαστικά και στρατιωτικά πλοία μεταφοράς του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ναυπηγήθηκε το 2015 και εισήχθη σε υπηρεσία τον Ιούνιο του 2016. Έχει μήκος 103 και πλάτος 29 μέτρα, αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 43 κόμβους και λειτουργεί με μόλις 41 άτομα πλήρωμα. Μπορεί να μεταφέρει 312 στρατιώτες, άρματα μάχης ακόμα και ελικόπτερα. Μάλιστα το έχουμε δει αρκετές φορές να επισκέπτεται τη χώρα μας είτε στο πλαίσιο ασκήσεων είτε στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να μεταφέρει στρατεύματα.
Πηγή: enikos