13.1 C
Athens
8.1 C
Thessaloniki
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024
More

    Ενδοοικογενειακή βία: Το προφίλ των κακοποιητών – Οι ηλικίες και οι συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ.

    «Οι δράστες ενδοοικογενειακής βίας έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, διακατέχονται από κτητικότατα και για να επιβληθούν, χρησιμοποιούν βία και απειλές.

    Έχουν μεγαλώσει σε βίαια περιβάλλοντα, είναι περιθωριοποιημένοι και συνήθως αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».

    Αυτό είναι το βασικό προφίλ των κακοποιητών όπως το περιγράφει στo Law and Order, η ψυχολόγος, κυρία Μαρία Λαΐου, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει την ψυχοσύνθεση των ατόμων που δεν διστάζουν να απειλούν και εν συνεχεία να χτυπούν, τις συζύγους και τις συντρόφους τους.


    Το προφίλ των δραστών και η κρίσιμη ηλικία 35 έως 60 ετών

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 49% των δραστών κακοποιητικής συμπεριφοράς με θύματα μέλη των οικογενειών τους, είναι μεταξύ ηλικίας 35 και 60 ετών.

    Το 27% των δραστών, είναι οι σύζυγοι των θυμάτων, ενώ σε ποσοστό 91% των περιστατικών, τα επεισόδια αφορούν απειλές και σωματικές βλάβες.


    Κάθε ημέρα του 2024, 51 γυναίκες, πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

    Τα στοιχεία ενδοοικογενειακής βίας, παρά τα σημαντικά βήματα που επιχειρεί η πολιτεία για την αντιμετώπιση του θλιβερού φαινομένου, το οποίο «γιγαντώθηκε» μετά τα lock down για τον covid, είναι αποκαρδιωτικά.

    Τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 87% μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι συλλήψεις των δραστών αυξήθηκαν σε ποσοστό 104.

    Κακοποιητές ετών 13!

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία προκαλούν σοβαρό προβληματισμό στην ηγεσία του σώματος, αλλά και στην κοινωνία, 4.979 κακοποιητές, μεταξύ 45-60 ετών, συνελήφθησαν για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, από την αρχή του 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τις αναλύσεις, η συγκεκριμένες ηλικίες , «γεννά» κάθε χρόνο τους περισσότερους δράστες σε ενδοοικογενειακά περιστατικά.

    Στη δεύτερη θέση, έρχονται οι ηλικίες μεταξύ 35-45, με 4.383 συλληφθέντες, ενώ ακολουθούν οι άνδρες 30-35 ετών με 1.631 δράστες.

    Όσο και αν μοιάζει απίστευτο, οι κακοποιητικές συμπεριφορές, με θύματα κυρίως μητέρες και μικρότερα παιδιά, ξεκινούν από την ηλικία των 13 ετών και φτάνουν στο όριο της ενηλικίωσης, αυτό των 18 ετών.

    Ενδεικτικά από το σύνολο των καταγραφών της αστυνομίας για το τρέχον έτος, οι 214 δράστες ενδοοικογενειακής βίας, ήταν ανήλικοι.

    Ξεπέρασαν τις 20.000 οι καταγγελίες σε 10 μήνες

    Από τις συνολικά 21.865 καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, για τα οποία ενημερώθηκαν τα γραφεία αρμόδια γραφεία της αστυνομίας το πρώτο δεκάμηνο του έτους, οι 5.900 αφορούσαν επεισόδια ανάμεσα σε συζύγους, ενώ σε 3.019 περιπτώσεις, οι εμπλεκόμενοι ήταν σύντροφοι των δραστών.

    Όπως τονίζουν αξιωματικοί της Αστυνομίας που ανέλαβαν μέρος από τις περιπτώσεις αυτές, η πλειοψηφία των καταγγελιών, αφορούν υποθέσεις ανάμεσα σε ανδρόγυνα, που ζουν στον ίδιο σπίτι, αλλά εξίσου μεγάλος είναι και ο αριθμός των υποθέσεων, 2.559 συγκεκριμένα, που αφορούσε ζευγάρια τα οποία βρίσκονται σε διάσταση.

    Σε 3.169 υποθέσεις, οι κακοποιητές ήταν παιδιά και σε 2.265 γονείς.

    Όσον αφορά τον τρόπο τέλεσης των αδικημάτων με θύματα γυναίκες, η αστυνομία διαχειρίστηκε 12.535 περιπτώσεις απειλής και 9.742 υποθέσεις σωματικής βλάβης.

    Σε άλλες 793 υποθέσεις, οι συλληφθέντες κατηγορούνται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

    «Συνήθως οι θύτες επιθυμούν να ελέγχουν και να ρυθμίζουν τις κινήσεις των συντρόφων τους και κυρίως τα οικονομικά τους. Δεν αποδέχονται πως ενδεχομένως είναι πιο άξιοι, με τους δράστες να προσπαθούν να τους επιβληθούν δια της βίας», σχολιάζει η κυρία Λαϊου.

    Διπλασιάστηκαν οι γυναικοκτονίες το 2024

    Η δυσχερής θέση της γυναίκας-θύματος κακοποίησης, εκτός από τις λεκτικές και σωματικές επιθέσεις, αποτυπώνεται στην «μαύρη λίστα» των γυναικοκτονιών.

    Από την αρχή του χρόνου, συνολικά 11 γυναίκες, έχουν δολοφονηθεί από χέρια πρώην και νυν συζύγων και των συντρόφων τους.

    Είναι ενδεικτικό ότι όλο το 2023, τα θύματα ήταν έξι, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας από το 2020, όταν άρχισε η ραγδαία αύξηση των θυμάτων, οι γυναικοκτονίες, έχουν φτάσει τις 49.

    Μόνο στο πρώτο 10μηνο του έτους, συνολικά 15.571 γυναίκες, έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας.

    Ο αριθμός, παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με πέρσι που φτάνει το 85%. Το ίδιο διάστημα, οι άνδρες-θύματα, έφτασαν τους 5.583, αύξηση της τάξης του +89% σε σχέση με το 20223.

    Σύμφωνα με την επίσημη στατιστική της ΕΛ.ΑΣ. κατά μέσο όρο, από τα 10 θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τα 7 είναι γυναίκες.

    Η «χαρτογράφηση» των θυμάτων

    Η Αθήνα όπως είναι αναμενόμενο λόγω του μεγάλου πληθυσμού της, βρίσκεται στην πρώτη θέση καταγραφών της ενδοικογενειακής βίας.

    Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 7.558 περιστατικά.

    Στη δεύτερη θέση είναι η Θεσσαλονίκη με 1.525, ενώ ακολουθεί η Δυτική Ελλάδα με 1.311.

    Στην Κρήτη ο αριθμός φτάνει τα 1.237 περιστατικά, ενώ στην Πελοπόννησο τα 955 αντίστοιχα.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ