Τη σφοδρή αντίδραση τεσσάρων δικαστών – μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου της Ένωσης Χρ. Σεβαστίδη, σύμφωνα με τις οποίες Έλληνες, μετανάστες του προηγούμενου αιώνα στην Αμερική, πρόγονοι των σημερινών ομογενών, καταγράφηκαν ως «οι πιο σκληροί κακοποιοί», καθώς «είχαν υπερδεκαπλάσιες ανθρωποκτονίες, βιασμούς (και ανηλίκων), κλοπές, ναρκωτικά και ληστείες σε σχέση με τους Ιταλούς και τους λοιπούς» και «ήταν πρώτοι στη λίστα της Κου Κλουξ Κλαν…».
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΕνΔε έκανε τις παραπάνω αναφορές σε χαιρετισμό του στην ημερίδα Ποινικού Δικαίου που διοργάνωσε η Ένωση την περασμένη Παρασκευή, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο κ. Σεβαστίδης, τόνισε ότι η νομική επιστήμη στη χώρα μας, έχει πέσει θύμα δημαγωγίας και λαϊκισμού, στη «χειρότερη μορφή πολιτικής» στην οποία και όπως είπε «οφείλεται η νομοθετική κουρελού των εκατοντάδων τροποποιήσεων, αλλαγών, συμπληρώσεων των Κωδίκων, που δεν συμβαδίζουν με την ορθολογική προσαρμογή στις κοινωνικές μεταβολές».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΕνΔΕ τόνισε πως η νομική επιστήμη στην Ελλάδα «ετεροκαθορίζεται από τις ανορθολογικές κραυγές των Μέσων Ενημέρωσης και των «αγανακτισμένων» πολιτών που διψούν για εκδίκηση και απαιτούν διαρκώς αυστηροποίηση της νομοθεσίας». Όπως ανέφερε ακόμη ο κ. Σεβαστίδης στην χώρα μας, «καλός πολιτικός θεωρείται αυτός που απαιτεί την επαναφορά της θανατικής ποινής, τον πραγματικό ισόβιο εγκλεισμό των κρατουμένων και έντιμος δικαστής αυτός που θα επιβάλει τέτοιες ποινές». Μάλιστα αναφερόμενος στο έγκλημα στα Γλυκά Νερά, ο κ. Σεβαστίδης επισήμανε πως «βρήκαν και πάλι την ευκαιρία ορισμένοι να πλειοδοτήσουν σε αυστηρότητα αν και καλά γνωρίζουν ότι η αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας δεν συνδέεται επιστημονικά με τη μείωση της εγκληματικότητας, ούτε αυτή εξαλείφεται εάν δεν ξεριζωθούν τα κοινωνικά και οικονομικά αίτια που την γεννούν».
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΕνΔΕ έκανε λόγο για «ακραίες και αντιεπιστημονικές τοποθετήσεις που συνδέουν το έγκλημα με τους αλλοδαπούς οι οποίοι τάχα δεν ασπάζονται τις ίδιες αξίες με τους Έλληνες», για να αναφερθεί στο σημείο αυτό στους Έλληνες μετανάστες του προηγούμενου αιώνα στις ΗΠΑ. «Αποδεχόμαστε σχετικά εύκολα ότι ο λαός μας γνώρισε πολλές φορές στην ιστορία του τη μετανάστευση, τους διωγμούς, την προσφυγιά, αρνούμαστε όμως πεισματικά να παραδεχτούμε ότι οι συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι Έλληνες τους οδήγησαν πολλές φορές στην τέλεση ειδεχθών εγκλημάτων» είπε ο κ. Σεβαστίδης και συνέχισε: «Λυπάμαι εάν θα χαλάσω τις ψευδαισθήσεις κάποιων αλλά πρέπει να κάνουμε μια αναδρομή στην Αμερική των αρχών του 20ου αιώνα: Στις 12 πρώτες εβδομάδες του 1909 στο Σικάγο σε σύνολο 149 ειδήσεων στον τοπικό Τύπο, οι 78 (ποσοστό 52,3%) αφορούσαν πραγματικά εγκληματικά περιστατικά με δράστες Έλληνες μετανάστες. Τα εγκλήματα ήταν κυρίως βιασμοί ανηλίκων, δουλεμπόριο, σωματεμπορία. Στην ίδια Πολιτεία τη διετία 1906-1908 σε επίσημα στατιστικά στοιχεία της εποχής οι πιο σκληροί κακοποιοί ήταν οι Έλληνες. Το ίδιο δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης το 1929. Οι Έλληνες έχουν υπερδεκαπλάσιες ανθρωποκτονίες από τους Ιταλούς που είναι δεύτεροι. Όμοια και στους βιασμούς, στις κλοπές, στα ναρκωτικά και στις ληστείες». Προς ενίσχυση των ισχυρισμών του αυτών, ο κ. Σεβαστίδη παρέθεσε πίνακα με σχετικά στατιστικά στοιχεία της εποχής που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» στις 21-3-1998.
Ο αντίλογος
Ο αντίλογος στις παραπάνω αναφορές του κ. Σεβαστίδη, ήρθε εκ των εσώ και συγκεκριμένα από τέσσερις δικαστές μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕνΔΕ. Συγκεκριμένα, οι Μαργαρίτα Στενιώτη, Εφέτης, ο Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Εφέτης, ο Νικήτας Βελίας, Ειρηνοδίκης και ο Μάνος Φωτάκης, Ειρηνοδίκης, με κοινή ανακοίνωσή τους, (η οποία αναρτήθηκε στο dikastis.blogspot.com), δηλώνουν ότι διαχωρίζουν τη θέση τους από τις «απόψεις» αυτές του προέδρου της ΕνΔΕ, οι οποίες, όπως επισημαίνουν, «λόγω του θεσμικού του ρόλου, εκλαμβάνονται ως θέσεις του συνόλου του Δικαστικού Σώματος».
Οι υπογράφοντες την ανακοίνωση κάνουν λόγο για παράθεση «ανθελληνικών στοιχείων» και για «νέα ατοπήματα» και «αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις του προέδρου, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τη δημόσια τοποθέτησή του υπέρ καταδικασθέντος τρομοκράτη», δηλαδή του Δημήτρη Κουφοντίνα, γεγονός που, ως γνωστόν, είχε προκαλέσει τις σφοδρές αντιδράσεις μεγάλης μερίδας δικαστών και εισαγγελέων.
Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση των τεσσάρων δικαστικών λειτουργών της ομάδας της ΕνΔΕ «Δικαστική Πρωτοβουλία», αναφέρει τα εξής: «Σε ημερίδα, που συνδιοργάνωσε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και το Δ.Π.Θ., την 29-5-2021, διατυπώθηκαν, δημόσια, απόψεις του προέδρου της Ένωσης Χριστόφορου Σεβαστίδη (βλ. https://www.youtube.com/watch?v=OS81J8h2ONo), οι οποίες λόγω του θεσμικού του ρόλου, εκλαμβάνονται ως θέσεις του συνόλου του Δικαστικού Σώματος και ως προς τις οποίες, είμαστε υποχρεωμένοι, οι υπογράφοντες την παρούσα, ως μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης και τέως Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας οι δύο πρώτοι, να διαχωρίσουμε τη θέση μας ως ακολούθως:
Α) εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στα ανθελληνικά στοιχεία, που επικαλείται ο πρόεδρος της Ένωσης, σύμφωνα με τα οποία οι συμπατριώτες μας Έλληνες, μετανάστες του προηγούμενου αιώνα στην Αμερική, πρόγονοι των σημερινών ομογενών, καταγράφηκαν ως «οι πιο σκληροί κακοποιοί», «είχαν υπερδεκαπλάσιες ανθρωποκτονίες, βιασμούς (και ανηλίκων), κλοπές, ναρκωτικά και ληστείες σε σχέση με τους Ιταλούς και τους λοιπούς», «ήταν πρώτοι στη λίστα της Κου Κλουξ Κλαν» κλπ.
Β) εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας στον, άνευ ορίων πλέον, εκλαϊκισμό του δημοσίου λόγου της Ένωσης. Η φράση «νομοθετική κουρελού» από Δικαστικό Λειτουργό, εκπρόσωπο όλων των υπολοίπων Δικαστικών Λειτουργών, δεν αποτελεί κριτική των ενεργειών της πανθομολογούμενης εσπευσμένης ψήφισης των Ποινικών Κωδίκων και των τροποποιήσεων αυτών αλλά προσβολή των συνταγματικά προβλεπόμενων θεσμικών οργάνων, που έχουν την αρμοδιότητα της νομοθετικής πρωτοβουλίας και της νομοθέτησης και σε κάθε περίπτωση προσβολή του ίδιου του νομικού μας πολιτισμού.
Καλούμε τον πρόεδρο της Ένωσης, να εκθέσει επίσημες και έγκυρες πηγές άντλησης των στοιχείων που επικαλέσθηκε (στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού), με δεδομένο ότι οι ισχυρισμοί του έρχονται σε αντίθεση με την ιστορία του απόδημου Ελληνισμού, σύμφωνα με την οποία από το έτος 1850 που έφθασαν στην Αμερική οι πρώτοι 150 Χιώτες έμποροι έως το έτος 1910 που οι Έλληνες στη Νέα Υόρκη αριθμούσαν σε 101.282, η συσσωμάτωση των συμπατριωτών μας στην κοινωνία της χώρας υποδοχής ήταν άμεση και τεράστια, με πλήρη συνείδηση της εθνικής μας ταυτότητας και των αρετών της και της πατρογονικής ιστορικής κληρονομιάς μας.
Τα νέα ατοπήματα και οι αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις του προέδρου, πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από τη δημόσια τοποθέτηση υπέρ καταδικασθέντος τρομοκράτη, υπό το πρόσχημα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, καθιστούν προφανές ότι ο εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων βαδίζει σε επικίνδυνες ατραπούς, παρασύροντας και την Ένωση.
Το λόγο πλέον έχει το Δικαστικό Σώμα».