«Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει». Αυτό ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή της η Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας πως η σχετική απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι της Covid-19.
Ακολούθησε άμεσα ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην οποία αναφέρονταν πως η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων κατά της COVID-19 ενέκρινε τη διεύρυνση των διαδικασιών που διεξάγονται ενώπιων των πολιτικών, ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η πρόταση του υπουργείου Δικαιοσύνης διαμορφώθηκε μετά την ευρεία σύσκεψη του κ. Τσιάρα με τους εκπροσώπους των διοικήσεων των μεγαλύτερων Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της χώρας και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται πως με Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, από την Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 θα προβλέπεται επιπλέον:
• «Η εκδίκαση όλων των υποθέσεων ενώπιον του Αρείου Πάγου και των Πολιτικών Εφετείων
• Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων όλων των υποθέσεων του Ν. 2915/2001 όπως τροποποιήθηκε με το Ν. 4055/2012
• Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων ειδικών διαδικασιών και εφέσεων κατ’ερήμην αποφάσεων
• Η εκδίκαση με εξέταση μαρτύρων των υποθέσεων εκουσίας δικαιοδοσίας
Αναφορικά με τα ποινικά δικαστήρια, θα εκδικάζονται
• τα κακουργήματα για τους προσωρινά κρατούμενους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης)
• τα πλημμελήματα για τα οποία κατά περίπτωση συμπληρώνεται ο χρόνος παραγραφής μέχρι την 31.12.2022 και τα κακουργήματα που παραγράφονται μέχρι και 31.12.2023
• οι εφέσεις κατά αποφάσεων, με κατηγορουμένους, οι οποίοι εκτίουν ποινή στερητική της ελευθερίας
• οι υποθέσεις των οποίων οι αποφάσεις αναιρέθηκαν και παραπέμπονται προς νέα εκδίκαση.
Για το Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Τακτικά Διοικητικά Δικαστήρια προβλέπεται η πλήρης επαναλειτουργία τους, χωρίς να απαιτούνται προηγούμενες δηλώσεις από τους διαδίκους ότι επιθυμούν να διεξαχθεί η δίκη».
Οι δικηγόροι
Θα πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί πως το άνοιγμα των άνοιγμα των δικαστηρίων στις 10 Μαΐου είχε ζητήσει πρόσφατα η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια είχε ζητήσει την «άμεση και πλήρη λειτουργία της Δικαιοσύνης με όρους υγειονομικής και δικονομικής ασφάλειας».
Όπως επισήμανε η Ολομέλεια η Δικαιοσύνη αποτελεί βασική λειτουργία της Πολιτείας και πυλώνα του κράτους δικαίου. «Δεν νοείται αναστολή της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, πολλώ δε μάλλον, όταν κλάδοι της οικονομίας επαναλειτουργούν. Η λειτουργία των Δικαστηρίων δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως παρακολούθημα της εστίασης, του λιανεμπορίου ή του τουρισμού» ανέφερε η Ολομέλεια σημειώνοντας ακόμη τα εξής: «Η έγκαιρη και επίσημη ενημέρωση για το πλαίσιο λειτουργίας των Δικαστηρίων αποτελεί αδήριτη ανάγκη ώστε να δίδεται επαρκής χρόνος προετοιμασίας σε όλους τους παράγοντες της δικαιοσύνης και να αποφεύγεται κάθε κίνδυνος αιφνιδιασμού και απώλειας δικαιωμάτων».