«Η περίοδος των τελευταίων 15 ημερών κατά την οποία έχουν ανασταλεί οι συνεδριάσεις των Δικαστηρίων, δεν είναι για εμάς διάστημα διακοπών και χαλάρωσης αλλά μελέτης, διασκέψεων και δημοσίευσης αποφάσεων, χωρίς να χρειάζεται από κανέναν η υπόμνηση των υποχρεώσεών μας».
Αυτό επισημαίνει με ανοιχτή επιστολή του προς τα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) ο πρόεδρος της Ένωσης Χριστόφορος Σεβαστίδης, καλώντας επί της ουσίας τους συναδέλφους του να εργαστούν για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, να μελετήσουν, να διασκεφθούν και να εκδώσουν αποφάσεις.
Ωστόσο, στην επιστολή του ο κ. Σεβαστίδης φαίνεται, όμως, να αφήνει και αιχμές για τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα και τις πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτές, ο κ. Τσιάρας κάλεσε τους δικαστές το διάστημα της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων να εκδώσουν αποφάσεις, ώστε το δικαστικό σύστημα να μην μπλοκάρει μετά το τέλος της πανδημίας. «Δεν χρειάζεται από κανέναν η υπόμνηση των υποχρεώσεών μας» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανοιχτή επιστολή του προς τους συναδέλφους του ο πρόεδρος της ΕΔΕ, αναφέροντας όμως και εκείνος όπως και το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι οι δικαστές και εισαγγελείς πρέπει αυτό το διάστημα να εργαστούν.
Ακόμη, στην επιστολή του ο κ. Σεβαστίδης υπογραμμίζει ότι η ΕΔΕ μαζί με όλες τις δικαστικές Ενώσεις θα ανταποκριθεί στο επιβεβλημένο ηθικό καθήκον αλληλεγγύης σε πολίτες που δοκιμάζονται από την πανδημία και εκφράζει τις ευχαριστίες δικαστών και εισαγγελέων στους γιατρούς και νοσηλευτές της χώρας.
Ολόκληρη η επιστολή του προέδρου της ΈΔΕ, προς δικαστές και εισαγγελείς έχει ως εξής:
ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
στα μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Του Χριστόφορου Σεβαστίδη, ΔΝ- Εφέτη,
Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,
Τις δύσκολες τούτες ώρες που η ανθρωπότητα κρατάει σφικτά την ανάσα της με την προσδοκία της γρήγορης εξόδου από την εφιαλτική στενωπό στην οποία βρισκόμαστε, εξακολουθούμε κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες να εκτελούμε τα δικαστικά μας καθήκοντα. Η περίοδος των τελευταίων 15 ημερών κατά την οποία έχουν ανασταλεί οι συνεδριάσεις των Δικαστηρίων, δεν είναι για εμάς διάστημα διακοπών και χαλάρωσης αλλά μελέτης, διασκέψεων και δημοσίευσης αποφάσεων, χωρίς να χρειάζεται από κανέναν η υπόμνηση των υποχρεώσεών μας. Η Ένωσή μας μαζί με όλες τις δικαστικές Ενώσεις θα ανταποκριθούν κι’ αυτές σε ένα επιβεβλημένο ηθικό καθήκον αλληλεγγύης στους συμπολίτες μας, που έχουν την ατυχία να περάσουν τη δοκιμασία αναμέτρησης με την επικίνδυνη ασθένεια. Είναι φυσικά αυτονόητο ότι κάθε είδους συνδρομή, οποιαδήποτε δωρεά μικρή ή μεγάλη, όσο κι’ αν ανακουφίζει κάποιους ανθρώπους, δεν μπορεί να αναπληρώσει τα τεράστια κενά της δημόσιας υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το άρθρο 5 παρ. 5 του Συντάγματος, που αναγνωρίζει στον πολίτη το δικαίωμα προστασίας της υγείας του, δημιουργεί αντίστοιχη κρατική υποχρέωση και δεν αποτελεί ευχολόγιο. Η σαρωτική επέλαση του κορωνοϊού αποκάλυψε την πανευρωπαϊκή γύμνια στον τομέα της υγείας, τις συνέπειες από την χρόνια εγκατάλειψη κρατικών δομών, από τα διαρκώς μειούμενα κρατικά κονδύλια, από την απαξίωση του σημαντικότερου δημόσιου αγαθού. Εκφράζω εκ μέρους όλων σας την ευγνωμοσύνη στους γιατρούς και νοσηλευτές της Χώρας και υποκλινόμαστε στο τιτάνιο έργο που ανέλαβαν να σηκώσουν στις πλάτες τους μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Οφείλουμε να τιμήσουμε ακόμα το ιατρικό προσωπικό των λίγων εκείνων Χωρών, που χωρίς διακρατικές συμφωνίες αμοιβαιότητας, χωρίς καμία δέσμευση που να απορρέει από κάποια διεθνή σύμβαση, απέδειξαν στην πράξη τι σημαίνει ουμανισμός, ανιδιοτέλεια και αλληλεγγύη παρέχοντας συνδρομή στην σκληρά δοκιμαζόμενη γειτονική Ιταλία. Θέλω τέλος να επισημάνω την αυξημένη επαγρύπνηση που οφείλουμε να δείξουμε μετά την λήξη του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης για την επανάκτηση όλων των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τα οποία έχουν προσωρινά ανασταλεί. Η παγκόσμια πανδημία δεν μπορεί να αποτελέσει αφορμή μειωμένων εγγυήσεων για το μέλλον, όπως δεν μπορεί ο πανικός και ο φόβος των ημερών να ερμηνευτεί ως οικειοθελής κοινωνική παραίτηση. Τα συνταγματικά και εργασιακά δικαιώματα δεν θα γραφούν εξ αρχής σε μία tabula rasa αλλά θα πρέπει να αποτελέσουν αδιάσπαστη συνέχεια των αναγνωρισμένων μέχρι σήμερα κοινωνικών κατακτήσεων.
Εύχομαι υγεία και αντοχές σε όλους!