4.8 C
Athens
2.9 C
Thessaloniki
Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2026
More

    Εβδομάδα Κρίσεων Αξιωματικών στην ΕΛ.ΑΣ.: Ποια είναι η πιθανή ημέρα έναρξης, οι τελευταίες πληροφορίες

    Κρίσεις 2026 στην Αστυνομία: Στην τελική ευθεία έχει μπει η Ελληνική Αστυνομία για τη διενέργεια των ετήσιων κρίσεων των Αξιωματικών της.

    Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, το επικρατέστερο σενάριο θέλει τη διαδικασία να ξεκινά αυτή την εβδομάδα —πιθανότατα την Τετάρτη 21 Ιανουαρίου— με την κρίση των τεσσάρων Αντιστρατήγων του Σώματος.

    Εκτιμάται ότι μέσα σε μία ή το πολύ δύο ημέρες, έως το πρωί της Πέμπτης 22 Ιανουαρίου, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί για το σύνολο των ανώτατων Αξιωματικών, δηλαδή για τους Αντιστράτηγους, τους Υποστράτηγους και τους Ταξίαρχους.

    Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως είχε προαναφερθεί, δεν θα εφαρμοστεί τελικά η διάταξη του άρθρου 77 του νέου Νόμου για την Αναδιάρθρωση, η οποία αφορούσε την υποχρεωτική αρχαιότητα των Βοηθών των οικείων Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων.

    Παράλληλα, αναμένεται να υλοποιηθεί πλήρως η μετονομασία όλων των θέσεων των Αξιωματικών, βάσει των διατάξεων του Νόμου 5187/2025. Με τον τρόπο αυτό, η τελευταία αναδιάρθρωση του Σώματος παίρνει πλέον «σάρκα και οστά» στην πράξη.

    Όσον αφορά τις μετακινήσεις στα υψηλά κλιμάκια, εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν το πολύ δύο Αντιστράτηγοι, την ώρα που συνεχίζεται η «μάχη» για την επικράτηση στις κορυφαίες θέσεις του Οργανισμού.

    Οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους, ωστόσο προβλέπονται πολυάριθμες αλλαγές στους Γενικούς Περιφερειακούς Αστυνομικούς Διευθυντές της υπόλοιπης χώρας.

    Σημαντικές αλλαγές και αποστρατείες αναμένονται επίσης και στις θέσεις των Βοηθών των Γενικών Περιφερειακών Διευθύνσεων, οι οποίες συχνά χαρακτηρίζονται ως θέσεις χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο αρμοδιότητας.

    Στο επίπεδο των Ταξιάρχων, οι αποχωρήσεις αναμένεται να κινηθούν σε λογικά πλαίσια. Για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων θα προαχθούν οι αντίστοιχοι Αστυνομικοί Διευθυντές με βάση τη σειρά αρχαιότητάς τους.

    Η διαδικασία αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω της ιδιαιτερότητας που παρατηρείται στην επετηρίδα: H σειρά εξόδου της Σχολής Αξιωματικών του 1999 αποτελεί την πρώτη σειρά που εισήλθε με το σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ενώ μεσολαβεί κενό (δεν υπάρχει σειρά 1998) πριν από την αμέσως ανώτερη σειρά του 1997.

    Συνοψίζοντας, οι κρίσεις του 2026 φαίνεται πως θα έχουν χαρακτηριστικά τύπου «light», ακολουθώντας το περσινό πρότυπο του Ιανουαρίου 2025 και λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.



    0 Σχόλια
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    Δείτε όλα τα σχόλια

    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ