19.3 C
Athens
8.2 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Η εξελικτική πορεία της Χαμάς

    Μία από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις, η λεγόμενη Χαμάς ή αλλιώς Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης, κλόνισε την Ανατολή προ λίγο ημερών.

    Η Χαμάς, ιδρύθηκε το 1987 από δύο πρώην μέλη της οργάνωσης των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου ( Σεϊχη Αχμέντ Γιασίν και τον Μαχμούντ Αλ Ζαχάρ), όπου πραγματοποίησε και την πρώτη επίθεση-εξέγερση των Παλαιστινίων κατά του Ισραήλ. Από τότε έχει πραγματοποιήσει πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα να χαρακτηρισθεί από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ως τρομοκρατική οργάνωση.

    Η ιδεολογία της δεν διαφέρει σημαντικά από αυτή του ISIS και βασίζεται κυρίως στο θρησκευτικό πόλεμο (Τζιχάντ). Από την ημέρα της ίδρυσής της έως και σήμερα, δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ, απορρίπτει κάθε προσπάθεια ειρηνευτικής προσέγγισης και επιτίθεται καθημερινά ακόμα και σε άμαχους. Στόχος της, είναι η διάλυση του κράτους του Ισραήλ και η δημιουργία μίας ισλαμικής δημοκρατίας στην Παλαιστίνη, όπως ανακοίνωσε και η ίδια στον καταστατικό της χάρτη, τον Αύγουστο 1988.


    Ωστόσο, η δράση της, δεν περιορίζεται στο Ισραήλ αλλά και στις υπόλοιπες χώρες, καθιστώντας έτσι τις θρησκευτικές-και όχι μόνο- διαθέσεις της, ξεκάθαρες. Η ανάμειξή της, εντοπίζεται στα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, στο Τικρίτ, το Σιντζάρ, τη Ρουάντα και πολλές μεμονωμένες επιθέσεις σε ευρωπαίους πολίτες.

    Εκτός από την στρατιωτική πτέρυγα (που φέρει την ονομασία Ταξιαρχίες Ιζεντίν Αλ Κασσάμ), έχει και μία πολιτική, με έδρα την Συρία και τη Γάζα, ενισχύοντας έτσι, τη δράση και τη δημοτικότητά της. Η πτέρυγα αυτή, έχει τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας από το 2007, έπειτα από την αιματηρή σύγκρουση με τη Φατάχ.


    27866923 scaled 1

    Μία οργάνωση τέτοιου βεληνεκούς, όπως είναι φυσικό, χρειάζεται τη βοήθεια και κυρίως τη χρηματική ενίσχυση για να μπορέσει να σταθεί. Οι οικονομικοί της πόροι, πηγάζουν από ένα συνδυασμό νόμιμων και αμφιλεγόμενων μέσων, μαζί με πληθώρα οικονομικών δραστηριοτήτων που διακρίνονται από «μυστικότητα», κάτι που κάνει δύσκολο τον προσδιορισμό τους.

    Τη «βοήθεια» αυτή, φαίνεται πως παρέχει η Τουρκία, το Ιράν και το Κατάρ. Παρόλα αυτά, η έκταση και η υποστήριξη αυτή, ποικίλη με τα χρόνια και έχει αποτελέσει αντικείμενο συζητήσεων και αμφισβητήσεων. Οι χώρες αυτές και κυρίως το Ιράν, παρέχουν κάθε είδους βοήθεια στην οργάνωση, όπως εκπαίδευση, οπλισμό και χρηματοδότηση. Η ίδια η οργάνωση, προκειμένου να αυξήσει την δημοτικότητα και τη συμμετοχή των μελών της, παρέχει σε παλαιστίνιους κοινωνικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, φιλανθρωπικές οργανώσεις  κτλ.  ενώ δε παύουν να λείπουν τα «σκοτεινά σημεία».

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας, στο Δελτίο Τύπου το Δεκέμβριο του 2011, όσον αφορά το Ισραήλ, έχει ρίξει περισσότερες από 11.000 ρουκέτες την περίοδο 2000 – 2011, έχει δολοφονήσει 1.360 Ισραηλινούς και έχει τραυματίσει 6.400. Από τότε που ολοκληρώθηκε η επιχείρηση Συμπαγές Μολύβι (2008) 1.055 ρουκέτες και όλμοι έχουν εξαπολυθεί εναντίον πόλεων στο Νότιο Ισραήλ.

    Για τη δράση της στις ευρωπαϊκές χώρες,  χρησιμοποιεί κυρίως ως μέθοδο, τις επιθέσεις αυτοκτονίας και την χειραγώγηση πολιτών, ώστε να λειτουργήσουν ως μοναχικοί λύκοι. Στην περίπτωση με το Ισραήλ, έγινε ολοφάνερη η διάθεσή τους να οδηγήσουν σε ένα πόλεμο δίχως τέλμα, δημιουργώντας αστάθεια στην περιοχή και εμπλέκοντας κι άλλες χώρες σε αυτό το παιχνίδι.

    Ένα είναι σίγουρο, η επίθεση κατά του Ισραήλ αποτελεί μια από τις πέντε πιο αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς.

    Γεωπολιτικός

    Πολυχρονοπούλου Αθηνά



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ