Ήταν Οκτώβριος του 2009 όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ανακοίνωνε πως ιδρύεται η Δικαστική Αστυνομία.
Το συζητούσε επί χρόνια ο ίδιος έχοντας σκοπό να καλυφθούν τα κενά της δικαστικής έρευνας, που πολλές φορές έφτανε ελλιπής στις δικαστικές αίθουσες. Δεκαπέντε χρόνια μετά -και άλλα τόσα συζητήσεων και σκέψεων- οι πρώτοι δικαστικοί αστυνομικοί σήμερα αναμένεται να περάσουν το κατώφλι των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης. Ο νέος θεσμός είναι γεγονός.
Στη Θεσσαλονίκη από σήμερα τοποθετούνται, σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό, 61 ένστολοι δικαστικοί αστυνομικοί. Οι 55 εξ αυτών θα τοποθετηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και οι 6 στην Εισαγγελία Εφετών. Από χθες το πρωί, μετά την ειδοποίηση της τοποθέτησης των μελών του νέου σώματος που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οι τοπικοί παράγοντες της Δικαιοσύνης αιφνιδιάστηκαν, όμως γρήγορα διευθετήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για την έλευση και την έναρξη της εκπαίδευσης των δικαστικών αστυνομικών.
Τι περιλαμβάνει η Δικαστική Αστυνομία
Τα καθήκοντα της ένστολης δικαστικής αστυνομίας αφορούν τη φύλαξη των δικαστικών κτηρίων, τις εκτελέσεις ποινών και τις επιδόσεις δικαστικών εγγράφων, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς της ίδρυσής της. Για τη φύλαξη του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης θα εκπαιδευτούν από την αστυνομία. Εκτιμήσεις αναφέρουν, καθώς το τελικό σχέδιο θα υλοποιηθεί στην πράξη, ότι οι δικαστικοί αστυνομικοί σε πρώτη φάση θα αναλάβουν θέσεις στις αίθουσες των δικαστηρίων και στις εισόδους του κτηρίου. Εκεί βέβαια υπηρετούν ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί στον χειρισμό των μηχανημάτων ελέγχου με ακτίνες Χ, τα X-ray και τις μαγνητικές πύλες και ενδεχομένως ο ρόλος των δικαστικών αστυνομικών θα είναι υποβοηθητικός.
Η αστυνομία θα εκπαιδεύσει τους δικαστικούς αστυνομικούς και στον τομέα των εκτελέσεων ποινών. Σε αυτόν τον τομέα υπάρχουν ακόμη αδιευκρίνιστα σημεία, καθώς το νέο σώμα καλείται να εντοπίσει τους καταδικασθέντες που δεν έχουν συλληφθεί για την εκτέλεση των ποινών τους και την προσαγωγή τους στη δικαιοσύνη και από εκεί στις φυλακές. Αυτός ο ρόλος μέχρι τώρα ανήκε στο τμήμα αναζητήσεων προσώπων της ασφάλειας. Πηγές των δικαστηρίων έλεγαν πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να συνεργαστούν τα δύο σώματα για τον εντοπισμό των φυγοποίνων και την εκτέλεση των ποινών τους.
Αναφορικά με το καθήκον της επίδοσης των δικαστικών εγγράφων οι νεοεισερχόμενοι δικαστικοί αστυνομικοί θα εκπαιδευτούν από τις εισαγγελικές αρχές της Θεσσαλονίκης. Ένα μεγάλο τμήμα τους θα αναλωθεί σε αυτό το αντικείμενο.
Αναμένονται οι επιστήμονες
Το κύριο βάρος του νέου σώματος αναμένεται να πέσει στο πολιτικό προσωπικό, δηλαδή τους ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι θα αναλάβουν τις προκαταρκτικές εξετάσεις και την έρευνα σε αυτό το στάδιο. Ουσιαστικά το πολιτικό προσωπικό που αναμένεται να προσληφθεί θα διενεργεί προκαταρκτικές έρευνες όπως οι πταισματοδίκες και θα συνδράμει με πραγματογνωμοσύνες στις προκαταρκτικές εξετάσεις.
Στη Θεσσαλονίκη ο προγραμματισμός αναφέρει ότι θα τοποθετηθούν επτά τεχνικοί (μηχανικοί πληροφορικής, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί), που θα διενεργούν πραγματογνωμοσύνες και τα ονόματα των οποίων έγιναν ήδη γνωστά. Θα τοποθετηθούν ακόμη 16 άλλοι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων οκτώ νομικοί οι οποίοι θα είναι προανακριτικοί υπάλληλοι και θα διενεργούν τις προκαταρκτικές. Τα ονόματα αυτών των προσώπων δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη.
Όλο το πολιτικό προσωπικό θα ανήκει στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης και ο σχεδιασμός αναφέρει ότι θα εξυπηρετούν ανάγκες των Εισαγγελιών Πρωτοδικών όλης της εφετειακής περιφέρειας. Εισαγγελείς έλεγαν όμως ότι οι ανάγκες είναι τέτοιες που αποκλείεται να είναι επαρκής ο αριθμός των 23 επιστημόνων.
Πηγή: Voria.gr