Με το πέρασμα των χρόνων η Εύα Καϊλή δείχνει να αισθάνεται πιο άνετα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Στην αρχή κάπως διστακτικά στο βήμα της βουλής, στη συνέχεια να προσπαθεί να γίνει περισσότερο εκφραστική με τα χέρια και τον τόνο της φωνής της.
Ο ενικός στον Αλέξη Τσίπρα μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, η υποδοχή στον Εμανουέλ Μακρόν, οι σκηνοθετημένες εμφανίσεις με συνεργάτες της πριν από εκλογικές αναμετρήσεις, ο τρόπος που προσπαθούσε να περάσει τα πιστεύω της αλλά και οι συνεντεύξεις σε διεθνή ΜΜΕ, σπάνια περνούσαν απαρατήρητες. Η ίδια έδειχνε να πιστεύει ότι το πλάνο που ακολουθούσε ήταν το ιδανικό για την εκπλήρωση των στόχων της.
Μια γυναίκα γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίες που κοιτούσε και πολλές φορές σκεφτόταν το μέλλον ανοιχτά. Μία πολιτικός που προσπαθούσε όπως φαίνεται να αγγίξει τη νεολαία με στίχους τραγουδιών που της άρεσαν. Πνεύμα επαναστατικό όπως έλεγε σε συνεντεύξεις της.
Η Εύα Καϊλή βρίσκεται στις φυλακές και στην κορυφή της επικαιρότητας. Με τις εικόνες από πρόσφατη επίσκεψή της, στο Κατάρ, να πλαισιώνουν τις εξελίξεις, σε ένα νέο δυσάρεστο κεφάλαιο για την ίδια, στη σύντομη πολιτική της καριέρα.
Τα πρώτα βήματα και η διπλή ατυχία
Η Εύα Καϊλή γεννήθηκε ανήμερα του Αγίου Δημητρίου το 1978. Αυτοκόλλητη από τα παιδικά της χρόνια με την αδερφή της, που τώρα προσπαθεί να την στηρίξει. Στα 16 της χρόνια, μαθήτρια Λυκείου ακόμα γίνεται μέλος της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη και παράλληλα με τις σπουδές αρχίζει να ονειρεύεται τη μέρα που θα κατέβει στον πολιτικό στίβο. Σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ, κάνει μια σειρά από μεταπτυχιακά και το 2002, στα 24 της χρόνια, γίνεται το νεότερο μέλος στο δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.
Το ταξίδι στην πολιτική έχει αρχίσει και είναι γεμάτο απρόοπτα. Στις εκλογές του 2004 καταφέρνει να εκλεγεί στην Α’ Θεσσαλονίκης, αλλά η απόφαση του τότε προέδρου στο κόμμα Γιώργου Παπανδρέου να κρατήσει την έδρα της στερεί την είσοδο στη βουλή. Η Εύα Καϊλή περιμένει τις επόμενες εκλογές και μέχρι εκείνη τη μέρα εστιάζει στη δημοσιογραφία και στην παρουσίαση δελτίων ειδήσεων.
To 2007 μπαίνει για πρώτη φορά στη βουλή και διατηρεί την έδρα και το 2009. Στις εκλογές του 2012 αναδεικνύεται πρώτη σε ψήφους στην εκλογική της περιφέρεια με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και πάλι ο τότε πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος αποφασίζει να κρατήσει την έδρα. Η Εύα Καϊλή βρίσκεται εκτός βουλής με πολλούς τότε να μένουν έκπληκτοι καθώς η εντυπωσιακή πολιτικός είχε στηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις εσωκομματικές εκλογές και πίστευαν πως ήταν πρόσωπο του περιβάλλοντός του.
To 2014 στρέφεται στην Ευρωβουλή. Εκλέγεται πρώτη με 122.054 ψήφους και αφήνει στην δεύτερη θέση τον τότε γραμματέα του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη. Από τις Βρυξέλλες δηλώνει ικανοποιημένη και δείχνει φιλόδοξη. Παίρνει πάντα μέρος στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και το 2017 στη μάχη για την ηγεσία του κόμματος στηρίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το 2021 πάντως, στην αντίστοιχη διαδικασία επέλεξε τον Ανδρέα Λοβέρδο. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν εξελέγησαν τα πρόσωπα που υποστήριξε.
Η Εύα Καϊλή επικεντρώνεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Το 2019 επανεκλέγεται με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 145.650 ψήφους. Από το 2019 μέχρι τον Δεκέμβρη του 2022 ήταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας των Σοσιαλιστών κ Δημοκρατών. Στις 18 Ιανουαρίου 2022 η κυρία Καϊλή έγινε αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πριν από λίγες μέρες, άρχισε να μπαίνει στο μικροσκόπιο μεγάλης έρευνας, για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Η επίσκεψη στο Κατάρ και τα διθυραμβικά της σχόλια για πρόοδο στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα παρά τις πολλές αντίθετες απόψεις, κίνησαν υποψίες που σύμφωνα με την βελγική αστυνομία επιβεβαιώθηκαν.