Πρόσφορο έδαφος για τη διάδοση fake news φαίνεται πως δημιουργεί η επικαιρότητα γύρω από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού και δεν είναι τυχαίο ότι σε διάστημα μόλις λίγων ημερών, υπήρξε διπλή παρέμβαση των αρμόδιων εισαγγελικών αρχών ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Η πρώτη παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών είχε γίνει το περασμένο Σάββατο, όταν πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εφημερίδας ανέφερε ότι κλείνουν οι τράπεζες και τα σούπερ-μάρκετ λόγω της πανδημίας. Τότε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ευάγγελος Ιωαννίδης, είχε δώσει εντολή για τη διενέργεια ποινικής έρευνας με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Στο επίκεντρο της παραγγελίας του εισαγγελέα, βρίσκονταν το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, όπως ορίζεται στο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα. Ο κ. Ιωαννίδης με την παραγγελία του είχε ζητήσει από την Κρατική Ασφάλεια να διενεργήσει την έρευνα και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες με την διαδικασία του αυτοφώρου σε βάρος του εκδότη της εφημερίδας αλλά και του συντάκτη του επίμαχου δημοσιεύματος.
Χθες, εκ νέου, η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, παρενέβη διατάσσοντας τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας με αφορμή ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πρώην στελέχους των ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με την ανάρτηση του πρώην εργαζομένου στα ελληνικά ταχυδρομεία, «οι ταχυδρόμοι θα επισκεφθούν από Δευτέρα τους συνταξιούχους στα σπίτια τους για την πληρωμή των συντάξεων και ή θα τους μεταδώσουν τον ιό, ή θα τον κολλήσουν οι ίδιοι για να τον μεταφέρουν σε άλλους συνταξιούχους».
Αμέσως, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας έδωσε εντολή για τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχει τελεστεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων και αν διαπιστωθεί ότι πράγματι έχει διαπραχθεί να αποδοθούν ποινικές ευθύνες εκεί όπου ανήκουν.
Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας
Το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων τιμωρείται ακόμη και με ποινή φυλάκισης έως τρία έτη ή και με επιβολή χρηματικού προστίμου.
Το σχετικό άρθρο του Ποινικού Κώδικα (άρθρο 191) ορίζει τα για το συγκεκριμένο αδίκημα τα εξής: «1. Όποιος δημόσια ή μέσω του διαδικτύου διαδίδει ή διασπείρει με οποιονδήποτε τρόπο ψευδείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων ή σε ορισμένο κύκλο ή κατηγορία προσώπων, που αναγκάζονται έτσι να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωσή τους, με κίνδυνο να προκληθεί ζημία στην οικονομία, στον τουρισμό ή στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή να διαταραχθούν οι διεθνείς της σχέσεις, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή. 2. Όποιος από αμέλεια γίνεται υπαίτιος της πράξης της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας».