17 C
Athens
9.7 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Φλωρίδης: Θα ήθελα να πετάξω τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και να κάνω έναν από την αρχή

    Τις σημερινές εργασίες του 9ου Οικονομικού Forum Δελφών, απασχόλησαν τρείς κύκλοι οι οποίοι αφορούν τη Δικαιοσύνη, στους οποίους συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εν ενεργεία και πρώην δικαστικοί λειτουργοί και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

    Αδειλίνη: Ουδέποτε είπα στους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών να βρουν παρηγοριά στην εκκλησία

    Στον κύκλο «Δικαιοσύνη και νομοθεσία» η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, επισήμανε ότι η δικαστική έρευνα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη (28 Φεβρουαρίου 2023) είναι στο στάδιο της ολοκλήρωσης, αλλά, ωστόσο, δεν μπορεί να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο, καθώς έχει οριστεί ανεξάρτητος πραγματογνώμονας και αναμένεται νέα πραγματογνωμοσύνη η οποία έχει ζητηθεί, ενώ έχει σταλεί στην Αγγλία τηλεοπτικό υλικό για το εάν στα υλικά που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία υπήρχαν εμπορεύματα επιπλέον αυτών που είχαν επίσημα δηλωθεί ότι μετέφερε.

    Ακόμη, η κυρία Αδειλίνη, ανέφερε ότι η μόνη αρμόδια για την άσκηση ποινικών διώξεων πολιτικών προσώπων είναι η Βουλή, μη δεχόμενη ότι η Δικαιοσύνη -όπως λέγεται- στην υπόθεση των Τεμπών επιχείρησε να συγκαλύψει πολιτικά πρόσωπα. Επισήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως συγκάλυψη από την πλευρά της Δικαιοσύνης, στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, αποκλείοντας κάθε ανάλογο ενδεχόμενο. Παράλληλα, προσέθεσε, ότι η Δικαιοσύνη και να ήθελε να συγκαλύψει πολιτικά πρόσωπα δεν θα μπορούσε, καθώς οι εισαγγελείς όταν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων αμέσως διαβιβάζουν τη δικογραφία στη Βουλή.


    Επίσης, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι ασφαλώς η Δικαιοσύνη έχει προβλήματα. Βασικό πρόβλημα χαρακτήρισε, αυτό με τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων και προσέθεσε ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά της.

    Παράλληλα, η κυρία Αδειλίνη διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι η ίδια σε συνάντηση που είχε με συγγενείς των θυμάτων, τους παρέπεμψε για παρηγοριά στην εκκλησία, λέγοντας ότι ο αβάσταχτος πόνος αυτών των ανθρώπων και η δίκαιη οργή τους δικαιολογεί τυχόν παρερμηνείες όσων είπε. «Δεν είμαι απέναντί τους, αλλά μαζί τους», ήταν η χαρακτηριστική της φράση της εισαγγελέως.


    Παπαλεξόπουλος: Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και να υπάρχει διαχείριση των συνεπειών

    Στον κύκλο «Δικαιοσύνη, οικονομία και επενδύσεις» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα της Δικαιοσύνης είναι η ταχύτητα απονομής της, καθώς η χώρας μας υπολείπεται στο χρόνο έκδοσης των αποφάσεων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις επενδύσεις και στην επιχειρηματικότητα.

    Εξέφρασε την άποψη ότι οι επενδυτές προβληματίζονται με τη χώρα μας γιατί επικαλούνται ότι δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους στην Ελλάδα (μέσω των δικαστηρίων). Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά, σε υπόθεση επένδυσης που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας εδώ και 5 χρόνια και ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση. Ανέφερε, ότι στο ΣτΕ πρέπει να συσταθεί ειδικό Τμήμα που οι δικαστές του θα ασχολούνται, μόνο με θέματα επενδύσεων. Σε άλλο σημείο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ανέφερε ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι και να υπάρχει διαχείριση των συνεπειών.

    Από την πλευρά του ο πρώην υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, ανέφερε ότι η Δικαιοσύνη επηρεάζει τις επενδύσεις και οι επενδυτές θέλουν διαφάνεια και ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι επενδυτές θέλουν να ξέρουν που πατάνε».

    Αναφορικά με τα παραδείγματα που ανέφερε ο κ. Παπαλεξόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα χαρακτήρισε μεμονωμένα, ενώ τις καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων στο ΣτΕ και το Ε.Σ. τις απέδωσε σε παθογένειες της διοίκησης.

    Ωστόσο, ο κ. Σαρμάς ανέφερε ότι τα δικαστήρια ασκούν οικονομική πολιτική και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και οι δικαστές πρέπει να αυτοελέγχονται.

    Πικραμένος: Για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων εν μέρει ευθύνονται οι δικαστές, αλλά έχει γίνει σημαντική προσπάθεια βελτίωσης τα τελευταία χρόνια

    Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και καθηγητής της της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Μιχάλης Πικραμένος, ανέφερε ότι για τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων εν μέρει ευθύνονται οι δικαστές, αλλά έχει γίνει σημαντική προσπάθεια βελτίωσης τα τελευταία χρόνια, αλλά τα ΜΜΕ εστιάζουν μόνο στα αρνητικά και όχι στα θετικά.

    Από τους βασικούς λόγους των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τον κ. Πικραμένο, είναι οι αναβολές που ζητούν οι δικηγόροι, οι αποχές των δικηγόρων και ότι η διοίκηση δεν συμμορφώνεται στις δικαστικές αποφάσεις. Αντίθετα, ανέφερε ότι η τεχνική νοημοσύνη θα συμβάλει στην Δικαιοσύνη, καθώς τον τελικό λόγο έχει ο δικαστής.

    Φλωρίδης: Οι καθυστερήσεις θα μειωθούν, καθώς 963 ειρηνοδίκες θα ενταχθούν στο βαθμό του πρωτοδίκη

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, στον κύκλο «Δικαιοσύνη, μεταρρυθμίσεις και τεχνική νοημοσύνη» ανέφερε ότι με το νέο δικαστικό χάρτη που επιφέρει την ενοποίηση των Ειρηνοδικείων και των Πρωτοδικείων, μετά από 104 χρόνια από τη σύσταση των Ειρηνοδικείων, εκτιμά ότι στο τέλος της 4ετίας ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων θα μειωθεί και από τις 1.400 ημέρες που απαιτούνται σήμερα στις 630 με 650.

    Ακόμη, ο κ. Φλωρίδης ανέφερε ότι οι καθυστερήσεις θα μειωθούν, καθώς 963 ειρηνοδίκες θα ενταχθούν στο βαθμό του πρωτοδίκη και θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. Μόνο στο Πρωτοδικείο της Αθήνας θα ενταχθούν 263 ειρηνοδίκες.

    Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στον Ποινικό Κώδικα και προβλέπεται η έκτιση μέρους των ποινών που είναι πάνω από δύο χρόνια, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην διάπραξη αδικημάτων.

    Σε άλλο σημείο ο κ. Φλωρίδης, εξέφρασε την επιθυμία να πάρει όλο τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας «να τον πετάξει και να κάνει έναν νέο από τη αρχή». Και αυτό γιατί ο ισχύων Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας παρέχει τη δυνατότητα οι δικηγόροι να προβάλλουν ενστάσεις, κ.λπ., επιφέροντας έτσι καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.

    Αναφερόμενος στην ψηφιοποιήσει της Δικαιοσύνης είπε ότι ναι μεν υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος, αλλά έως το 2026 θα έχει ολοκληρωθεί, κάτι που θα συμβάλει στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στη Δικαιοσύνη.

    Τέλος, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και διευθυντής του νομικού γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κουσούλης ανέφερε ότι έχει προβλήματα το δικαστικό σύστημα, αλλά έχει βάσιμες ελπίδες για τη βελτίωσή του.

    Στη βελτίωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κουσούλη θα συμβάλει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα εισέλθει στην Δικαιοσύνη.

    «Στη βελτίωση αυτή, σύμφωνα με τον κ. Κουσούλη θα συμβάλει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα εισέλθει στην Δικαιοσύνη.

    Ορισμένες διατάξεις του Συντάγματος τις χαρακτήρισε αναχρονιστικές και για το λόγο αυτό εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει κατά την επόμενη συνταγματική αναθεώρηση να αλλάξουν. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ο κ. Κουσούλης ότι πρέπει να τροποιηθούν τα άρθρα 87 που αναφέρεται στην επιθεώρηση των δικαστηρίων και δικαστών, το 90 το οποίο αφορά τα Ανώτατα Δικαστικά Συμβούλια και το 93 που αναφέρεται στον τρόπο δημοσίευσης των δικαστικών αποφάσεων.»

    Τις συζητήσεις σε όλους τους κύκλους συντόνισε η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου.



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ