Ισχυρές αναταράξεις προκαλεί η υπόθεση της Folli Follie μετά και την χθεσινή εξέλιξη με τη διαβίβαση του σχετικού φακέλου στη Βουλή προκειμένου να διερευνηθούν, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα των Αλέκου Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση. Η δικογραφία για τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «L&O» δεν αποκλείεται να έχει διαβιβαστεί στη Βουλή ακόμη και εντός της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης.
Πλέον, η πολύκροτη υπόθεση της Folli Follie πέραν της ποινικής της διάστασης – δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη θεωρούν ως μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις οικονομικής απάτης παγκοσμίως – αποκτά τώρα και σοβαρή πολιτική διάσταση, δεδομένου ότι η Βουλή είναι εκείνη που θα αποφασίσει για το αν θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής, όπως είχε συμβεί με την περίπτωση της Novartis.
Οι εισαγγελείς πάντως που απέστειλαν το φάκελο στη Βουλή σημειώνουν στο σχετικό έγγραφό τους πως η δικογραφία αποστέλλεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην έκθεση της αρμόδιας ανακρίτριας κατ’ άρθρον 39 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου περιγράφονται αξιόποινες πράξεις τυχόν τελεσθείσες από υπουργούς, βουλευτή και φυσικά πρόσωπα.
Πέραν όμως της διαβίβασης του φακέλου στη Βουλή κατά το μέρος που αφορά στους Φλαμπουράρη και Χαρίτση, η εισαγγελία διαβίβασε στο Κοινοβούλιο τη δικογραφία και κατά το μέρος που αφορά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη. Αίτημα της εισαγγελίας είναι να γίνει άρση βουλευτικής ασυλίας του κ. Χαρίτση, προκειμένου να διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση αναφορικά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ως τυχόν συμμετόχου σε πράξεις πρώην υπουργών και φυσικών προσώπων.
Δωροδοκία και δωροληψία
Αντίθετα, χωρίς καθυστερήσεις προχωρά η έρευνα από την τακτική δικαιοσύνη για τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα. Και αυτό γιατί δεν συντρέχουν λόγοι βουλευτικής ασυλίας στο πρόσωπό του. Έτσι, ο αρμόδιος εισαγγελέας διεξάγει ήδη έρευνα και προσπαθεί να διερευνήσει εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της δωροληψίας και της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων.
Η υπόθεση της Folli – Follie απέκτησε πολιτική διάσταση όταν αποκαλύφθηκαν από την ενδιάμεση έκθεση της PwC, ότι στέλεχος της εταιρείας αλληλογραφεί με το αφεντικό του Τζώρτζη Κουτσολιούτσο (πρώην μεγαλομέτοχο της εταιρείας και σήμερα προσωρινά κρατούμενο) και τον ενημερώνει ότι υπάρχει εντολή από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν την εταιρεία. «Κύριε Τζώρτζη, θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα σημερινά αποτελέσματα της κινητοποίησης μας. Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουνε τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο Πρωθυπουργός….» αναφέρεται σε ένα από τα μηνύματα που απέστειλε προς τον Τζ. Κουτσολιούτσο ο υπάλληλος του τον Μάιο του 2018, σε χρόνο δηλαδή που είχε αποκαλυφθεί το σκάνδαλο της Folli Follie .
Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, τα στελέχη της Folli Follie κατευθύνονταν στην προσέγγιση πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών για την ενίσχυση της πολιτικής υποστήριξης της εταιρείας. Από τις επικοινωνίες του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου με τον υπάλληλο του, εγείρονται, σύμφωνα με την έκθεση, υποψίες για τις προσπάθειες άσκησης επιρροής πολιτικών και άλλων προσώπων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ωστόσο όπως σημειώνει η PwC δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί, εάν τα γεγονότα που περιγράφονται (στα επίμαχα mail) έλαβαν χώρα ή εάν ήταν ενέργειες που συζητήθηκαν και ο υπάλληλος της εταιρείας αναφέρει πως πραγματοποιήθηκαν.
Πάντως, σε άλλα email και πάλι του υπάλληλου προς τον Τζώρζτη Κουτσολιούτσο αναφέρονται ξεκάθαρα τα ονόματα των Μπαλαούρα, Φλαμπουράρη και Χαρίτση. Συγκεκριμένα, γράφει ο υπάλληλος της Folli Follie και πάλι τον Μάιο του 2018 προς το ν εργοδότη του: «Κύριε Τζώρτζη θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με τα σημερινά πεπραγμένα. Επικοινώνησαν σήμερα με τον πρόεδρο της επιτροπής, ο κ. Μπαλαούρας (ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτόν για τον όμιλο, είναι ο μπροστάρης), ο Φλαμπουράρης, ο κ. Χαρίτσης υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Αραχωβίτης από το στενό περιβάλλον. Ο δε πρόεδρος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. (Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα). Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη έπρεπε να γίνει μετά το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και από ότι μου είπαν οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος).»
Να σημειωθεί πάντως πως αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των email και τα τρία παραπάνω στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διέψευσαν κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση ενώ κατέθεσαν και μηνυτήριες αναφορές στη Δικαιοσύνη κατά του υπαλλήλου της Folli Follie, συγγραφέα των μηνυμάτων προς τον προφυλακισμένο σήμερα Τζώρτζη Κουτσολιούτσο.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Ακόμη στην ηλεκτρονική αλληλογραφία ανάμεσα στον υπάλληλο της Folli Follie και τον εργοδότη του, αναφέρεται πως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε με τον τότε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ενώ φέρεται να υπήρξε και επικοινωνία και με άλλα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής. Οι αναφορές αυτές στην επίμαχη αλληλογραφία για τα μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε συνδυασμό βέβαια με την παράθεση των ονομάτων των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κινητοποίησαν την εισαγγελία. Ήδη, έχει ανασυρθεί από το αρχείο, όπου είχε τεθεί κατά το παρελθόν, παλαιότερη έρευνα για τυχόν ευθύνες και καθυστέρηση στις έρευνες για την υπόθεση της Folli Follie εκ μέρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ήδη, διατάχθηκε νέα έρευνα για το σκέλος αυτό της υπόθεσης με στόχο να διερευνηθεί εάν τυχόν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις.