20.2 C
Athens
13.9 C
Thessaloniki
Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2024
More

    Φον ντερ Λάιεν: Μην επιλέξετε τον πόλεμο – Σαφές μήνυμα στη Μόσχα

    Δραματική ήταν η έκκληση από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς τη Ρωσία να μην επιλέξει τον πόλεμο, αλλά αντίθετα έναν «δρόμο συνεργασίας» που είναι «ακόμα δυνατός».
    Σε ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η επικεφαλής της Επιτροπής περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή όπου η ένταση αναφλέγεται το τελευταίο διάστημα με μελανά χρώματα:
    «Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη συσσώρευση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου. Ο λαός της Ουκρανίας προσπαθεί γενναία να συνεχίσει τη ζωή του. Αλλά πολλοί από αυτούς κρατούν τσάντες έκτακτης ανάγκης στις πόρτες τους με βασικά ρούχα και σημαντικά έγγραφα, σε περίπτωση που πρέπει να φύγουν βιαστικά από το σπίτι. ‘Αλλοι έχουν αποθηκεύσει δοχεία τροφίμων, να προετοιμαστούν για το χειρότερο. Κάποιοι έχουν στήσει ακόμη και καταφύγια στα υπόγειά τους. Δεν πρόκειται για ιστορίες της δεκαετίας του 1940. Αυτή είναι η Ευρώπη του 2022» σημείωσε σε μια αποστροφή της χαρακτηριστικά.
    Αναφέρθηκε πως η Ουκρανία είναι μια «κυρίαρχη χώρα», ελεύθερη να επιλέξει τον προσανατολισμό και το «μέλλον της», γεγονός που φαίνεται να μην αρέσει στο Κρεμλίνο, που «απειλεί με πόλεμο».
    Αφού αποκήρυξε την ιδέα διαμόρφωσης της εξωτερικής πολιτικής επί τη βάσει των σφαιρών επιρροής ως μια «φάντασμα του περασμένου αιώνα», τόνισε πως «αυτή η κρίση αφορά την Ουκρανία – και όχι μόνο. Έχει να κάνει με το τι σημαίνει να είσαι κυρίαρχη, ανεξάρτητη και ελεύθερη χώρα στον 21ο αιώνα. Πρόκειται για το δικαίωμα του καθενός να ζει χωρίς φόβο».
    Όσον αφορά, δε, τις χθεσινές εξελίξεις με την απόσυρση ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την άποψη πως η Μόσχα στέλνει «αντικρουόμενα μηνύματα: «Αφενός, οι αρχές ανακοινώνουν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Από την άλλη, η Δούμα ψηφίζει υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών».
    Η Ευρωπαία αξιωματούχος, ουσιαστικά, έδειξε δύο δρόμους για τη Μόσχα: αυτόν της συνεργασίας, που «είναι ακόμα δυνατός» και αυτόν της απάντησης που θα είναι «ισχυρή και ενωμένη» στη περίπτωση που η Μόσχα καταφύγει σε χρήση βίας. Μάλιστα, η απάντηση αυτή δεν θα στοχεύει αποκλειστικά στη «δέσμευση περιουσιακών στοιχείων» ή στην απαγόρευση ταξιδιών στους Ρώσους, αλλά και στον αποκλεισμό της από τεχνολογικά εξαρτήματα, τα οποία η Μόσχα εξακολουθεί να εισάγει από τη Δύση.
    Έκλεισε την ομιλία της, τονίζοντας πως «η Ευρώπη θα είναι ενωμένη στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της ειρήνης, στο πλευρό των λαών της Ευρώπης».



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ