20.2 C
Athens
15.1 C
Thessaloniki
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
More

    Φωτιά σε Έβρο και Ροδόπη: Κάηκαν 2.800 ζώα και καταστράφηκαν 2.330 κυψέλες – Τα μέτρα για την επόμενη μέρα

    Οι πληγές και οι ζημίες δεν μπορούν να απαλύνουν τον πόνο των αγροτών κτηνοτρόφων μελισσοκόμων ελαιοπαραγωγών του Νοτίου Έβρου μετά την επέλαση της φωτιάς που συνεχίζει να καταστρέφει για 12η μέρα ό,τι βρεθεί στο διάβα της.

    Μετά τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού κλιμακίου που επισκέφθηκε την περιοχή, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ με την σειρά της θα πρέπει να τρέξει τις διαδικασίες, ώστε να υλοποιηθούν τα εξαγγελθέντα.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Βασίλης Δελησταμάτης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, ζήτησε από τους πληγέντες της περιοχής να επισκέπτονται τα καταστήματα των Δήμων, ώστε να δηλώνουν την καταστροφή για να μπορέσει άμεσα ο ΕΛΓΑ να δρομολογήσει ό,τι απαιτείται, ώστε να περάσουν από επιτροπή.


    «Ο καιρός τρέχει», όπως είπε χαρακτηριστικά, τα ποιμνιοστάσια θα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα, διότι είναι περίοδος εγκυμοσύνης και θα πρέπει να είναι έτοιμα πριν το χειμώνα.

    Αυτό το διάστημα, όπως είπε, ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος διανομής των ζωοτροφών, όπου απαιτείται, ενώ σύντομα θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος.


    Οι καταστροφές της φωτιάς στο ζωικό κεφάλαιο

    Αναφερόμενος στον αριθμό του ζωικού κεφαλαίου που κάηκε μέχρι στιγμής, αφού ήδη οδεύουμε στο τέλος της καταμέτρησης, ανέφερε ότι στην περιοχή κάηκαν 2600 ζώα (εκ των οποίων 2300 αιγοπρόβατα) και 200 χοιροειδή και βοοειδή, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη εκτροφές με ζώα που αγνοούνται. Πρόκειται για μικρό αριθμό ζώων.

    Στον τομέα των μελισσών για την ΠΕ Έβρου, κάηκαν 1600 κυψέλες, ενώ για την ΠΕ Ροδόπης κάηκαν 730  κυψέλες.

    Σε ότι αφορά τον Έβρο, η καταστροφή εστιάζεται στην περιοχή που περικλείεται από τον Οικισμό Λουτρά μέχρι και τον οικισμό Πλάκα.

    Η περιοχή με τα ελαιόδεντρα έχει χαρακτηρισθεί κρανίου τόπος,  ενώ οι  ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων δηλώνουν ότι,  είναι αμφίβολο αν θα βάλουν το κλειδί στην επιχείρηση  αυτή τη χρονιά.

    Έχει συσταθεί επιτροπή, όπως είπε, με την συμμετοχή του Υφυπουργού Ανάπτυξης Σταύρου Κελέτσης, της ΠΕ Έβρου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε να ξανασταθεί ο ελαιώνας της Μάκρης.

    Μέτρα αποκατάστασης των περιοχών

    Ταυτόχρονα να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι πυρόπληκτες περιοχές σε Έβρο και Πάρνηθα αποφασίστηκε σε σύσκεψη χθεςυπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, αρχίζουν αμέσως οι εργασίες για αντιδιαβρωτικά, και αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και ο καθαρισμός των ρεμάτων, με ευθύνη των Περιφερειών. Επίσης, τοποθετούνται ζωοτροφές και νερό στις πληγείσες περιοχές, για την άγρια πανίδα, ενώ ενισχύονται τα μέσα πυρόσβεσης, με έμφαση στις εναέριες δυνάμεις.

    Ειδική φροντίδα προβλέπεται για την άγρια πανίδα αυτών των περιοχών, με ζωοτροφές και νερό για τα ζώα που επιβίωσαν. Άμεσα ξεκινούν τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, ενώ προτεραιότητα δίνεται και στον καθαρισμό των ρεμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές, με ευθύνη των Περιφερειών.

    • Αγορά UAV Drones (τέσσερις διαφορετικοί τύποι) για εναέρια επιτήρηση – Παράδοση από 2024
    • 4 Drone «σταθερής πτέρυγας»
    • 17 Drone προσδεδεμένα σε οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος
    • 80 Drone ειδικών αναγκών
    • 13 Drone επί Κινητών Επιχειρησιακών Κέντρων (ΚΕΚ)

    Με σειρά συσκέψεων που έχουν στον πυρήνα τους τα μέτρα αποκατάστασης των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές και τα ζητήματα πρόληψης και προστασίας των δασών οδεύει η κυβέρνηση προς την Ολομέλεια και τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

    Η επόμενη ημέρα για τον Έβρο και την Πάρνηθα βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε: «Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών».

    Σε χρόνο παράλληλο διαμορφώνεται η στρατηγική της επόμενης ημέρας στην πολιτική προστασία. Η ενίσχυση σε μέσα πυρόσβεσης, οι πρόσθετοι οικονομικοί πόροι, με κορμό το πρόγραμμα «Αιγίς», η τρίτη εξέλιξη του προγράμματος ΑntiNero για τη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών και οι αυστηρότερες κυρώσεις για τους εμπρηστές βρίσκονται ανάμεσα στα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Βουλή και στη ΔΕΘ.

     



    ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ

    ΣΧΕΤΙΚΑ
    ΡΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ