«Το drone κατέγραψε την πρώτη ένδειξη πυρκαγιάς και οι κάμερες θερμογραφίας μας έδειξαν άμεσα τη θερμική αλλοίωση στο σημείο. Ειδοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι Δήμοι, και η αντίδραση ήταν ταχύτατη» δήλωσε στην ΕΡΤ o Γιάννης Κωνσταντάτος, Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης για τις θερμικές κάμερες του ΣΠΑΥ που χθες το βράδυ εντόπισαν έγκαιρα τη φωτιά στην Γλυφάδα.
Μιλώντας στην εκπομπή Νewsroom, ο κ. Κωνσταντάτος τόνισε ότι «η φωτιά εκδηλώθηκε στο γήπεδο της Τερψιθέας, στα σύνορα με την Αργυρούπολη. Ήταν φανερό ότι υπήρξε ανθρώπινη παρέμβαση, καθώς η φωτιά φούντωσε ξαφνικά».
«Ένα μεγάλο μπράβο στους ήρωες πυροσβέστες» είπε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης Υμηττού δίνοντας τα εύσημα στο προσωπικό του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης που αξιοποιώντας τις υδροφόρες και τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου συνέδραμαν στις προσπάθειες των πυροσβεστών. «Κινητοποιήθηκαν αμέσως, και σε συνδυασμό με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής, κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά σε διάστημα πέντε λεπτών», πρόσθεσε.
«Περίεργη» η φωτιά
Αναφερόμενος στα αίτια της δασικής πυρκαγιάς στον Υμηττός την χαρακτήρισε ως «περίεργη» δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Ο Δήμος Γλυφάδας έβγαλε μια ανακοίνωση εχθές ότι συνελήφθησαν δύο άτομα μετά από καταγγελίες των κατοίκων. Εγώ που την είδα τη φωτιά να εκδηλώνεται στα πρώτα δευτερόλεπτα, είμαι σίγουρος ότι είναι εμπρησμός γιατί είχε πολύ μεγάλη ένταση».
Μιλώντας για την τεχνολογία που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έκανε λόγο για 24ωρη επιφυλακή και το ρόλο του κέντρου ελέγχου του ΣΠΑΥ όπου «οι κάμερες του drone και η τεχνητή νοημοσύνη καταγράφει το βουνό, το “σκανάρει” και στέλνει σήματα στην οθόνη». Και όπως τόνισε «Χτες λοιπόν, την ώρα που ήμασταν μέσα στο φυλάκιο, πήραμε σήμα από το drone ότι κατέγραψε την πρώτη ένδειξη πυρκαγιάς τα πρώτα δευτερόλεπτα».
Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, αμέσως στάλθηκε μήνυμα προς όλους τους δήμους και σε πέντε λεπτά από την έναρξη της φωτιάς είχαν φτάσει στο σημείο 12 οχήματα της πυροσβεστικής.
Ο Δήμαρχος υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης και της οργάνωσης λέγοντας ότι «Το τρίπτυχο είναι απλό: εθελοντική ομάδα με εξοπλισμό, καθαρισμοί και αποψιλώσεις, και χρήση νέων τεχνολογιών».
Μιλώντας για την χρήση τεχνολογίας και το ρόλο των δημοτικών αρχών ο κ. Κωνσταντάτος υποστήριξε ότι «το μέλλον απαιτεί τοπική πρόληψη, συντονισμένα με την Πολιτική Προστασία. Αν δεν γίνει αυτό, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τέτοιες καταστροφές κάθε χρόνο. Οι Δήμοι έχουν τεράστια ευθύνη, αλλά χρειάζονται τα κατάλληλα εργαλεία και εξοπλισμό για να μπορέσουν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά».”
Επιπλέον, όπως είπε: «Πρέπει να στηρίξουμε τους Δήμους με υδροφόρες, πυροσβεστικά οχήματα και εξοπλισμό για τους εθελοντές, ώστε να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες».