Για 12η ημέρα συνεχίζει να καίει η μεγάλη φωτιά στην περιοχή του Έβρου, που έχει προκαλέσει ήδη τεράστια οικολογική καταστροφή.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιοχές Λευκίμμη, Τρεις Βρύσες και Κοτρωνιά, όπου χθες δόθηκε και εντολή εκκένωσης.
Μάλιστα, όπως φαίνεται και σε βίντεο του e-evros, το μεσημέρι της Τετάρτης σημειώθηκε μεγάλη αναζωπύρωση στην Κοτρωνιά.
(12:40) Κραυγή αγωνίας στέλνει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σουφλίου για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κοτρωνιά, λίγο πιο κάτω από τις κεραίες.
Δείτε και ακούστε στο βίντεο τις δραματικές στιγμές που εξελίσσονται και σήμερα στο μέτωπο της Κοτρωνιάς https://t.co/zxlHRXI9uA pic.twitter.com/AVnWBk0zIY
— e-evros.gr (@eevrosgr) August 30, 2023
Επί τόπου βρίσκονται και επιχειρούν 576 πυροσβέστες με 100 οχήματα και 16 ομάδες πεζοπόρο. Περιοδικά, από αέρος επιχειρούν 11 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.
Ανάμεσα στους πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες στον Έβρο είναι δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Αλβανία.
Υψηλός κίνδυνος και σήμερα
Στην κατηγορία 3, εκείνη του υψηλού κινδύνου, βρίσκεται σήμερα η περιοχή του Έβρου.
⚠️ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου🔥για 30/08:
🟡 υψηλός κίνδυνος 3⃣ σε:
📍 #Αττική & #Κύθηρα #Βοιωτία #Φθιώτιδα #Έβρος #Κορινθία #Αργολίδα
📍 περιοχές #Μεσσηνίας #Λακωνίας #Αχαΐας #Φωκίδας #Μαγνησίας
📍#Κρήτη νησιά Π.Ε. #Ρόδου #Κάρπαθος #Κάσος
ℹ https://t.co/rAEzmqBTXX pic.twitter.com/CQcaZbTsP7
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) August 29, 2023
Τα μέτρα για την επόμενη ημέρα
Χθες, Τρίτη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη λήψη άμεσων μέτρων στον Έβρο και στην Πάρνηθα. Μετα από την ολοκλήρωσή της ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε πως:
«Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας.
Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα.
Επίσης, απόλυτη προτεραιότητα έχει ο καθαρισμός των ρεμάτων στις περιοχές αυτές, με ευθύνη των Περιφερειών. Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις».
Επισημαίνεται πως για την υλοποίηση των τεχνικών έργων που αναφέρονται πιο πάνω αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του νέου θεσμού των «αναδόχων αποκατάστασης» ενώ θα αξιοποιηθούν και οι δασικοί συνεταιρισμοί.